Poreklo prezimena, selo Bukovik (Breza)

12. februar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Bukovik – opština Breza. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela, komunikacije i vode.

Ovo se naselje deli na sela Bukovik i Opreć. Naselje čini prelaz ka planinskim selima, jer je sa svih strana opkoljeno šumom i izloženo vetru i studeii, a zemlja vrlo slaba. I Bukovik i Opreć su u strani brda Dubovaca i nagnuti zapadu. Trtorićski potok čini severnu, Stavnja zapadnu, a Crema južnu granicu.

Sredinom Bukovika prolazi kaldrmisap put, koji spaja ovo selo s Trtorićima. To je kaldrma „hair“ dvojice ljudi, Velje i Hrnje.

Opreć ima vrela što nikad ne presušuju: Šljivovicu i Hadžinu Vodu, a u Bukoviku nose vodu sa seoskih bunara i mnogih malih izvora koji svi leti presuše i onda nose vodu sa Stavnje. Iz stene Vrankamena izbija snažno Srabljivo Vrelo.

Zemlje i šume.

Zemlja za obrađivanje je oko sela, ali većinom ispod sela. Iznad sela su njive: Diljke, Praj—njiva, Brijeg Opreč, Vrtače, Sječa i Vrankamen, a ispod sela: Kaldrma, Povrželje, Sr(h) ili Srg, Luka, Njive, Bata, Krčevine, Majdani i Lučice. Pored Stavnje su senokosi. Oko sela ima po Dubovcima i Vrankamenu dosta sitne šume, koja služi i kao ispaša.

Tip sela.

Bukovik je razbijenog, starovlaškog tipa, iako su kuće u glavnim selima zbijene, što je posledica deobe zadruga i muslimanskog društvenog života. U samom Bukoviku su 10 kuća Velića, 5 Buljetovića i 5 Kovačevića. Sve su te kuće pokraj seoskog puta na rastojanjima od 20—100 metara. Pod selom je 1 kuća Velića blizu potoka Creme. Na Opreči su na okupu 4 kuće Velića; bila je jedna kuća Velića i na Vrtači, između Bukovika i Opreći. Pod Opreči, na Vrankamenu ili Vrajkamenu su 2 kuće Bajrića, a kraj same Stavnje.

u Rijeci su han, kafana i kuća Šabanovića. Ispod ovih su takođe pored Stavnje, 1 kuća Tatara i 1 Kovačevića na mestu Bati, a na Srhu 1 Šabanovića. Drugih starina nema.

Poreklo stanovništva.

U celom naselju žive samo muslimani.

„Stara koljena“ su:

-Veljići (15), Bajrići (2) i Kovačevići (6).

-Buljetovići (5) su davno doselili iz Crne Rijeke.

-Šabanovići (4) su starinom iz Mostara. Opširnije u opisu Smrekovice.

-Tatari (1) su nepoznatog porekla, a rod su s Tatarima u Vratnici.

Seosko je groblje u strani između Opreči i Bukovika.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.sel

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.