Poreklo prezimena, selo Kamenice (Breza)

12. februar 2023.

komentara: 0

 Poreklo stanovništva sela Kamenice – opština Breza. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela, komunikacije i vode.

Po upravnoj podeli ovo je naselje podeljeno na dva dela, od kojih jedan pripada Koritniku a drugi Grtorićima. U narodu se naselje smatra jednom celinom, a do takve podele došlo je voljom samih seljana. Naselje već odavna nema šume, i kad je austrijska uprava vršila podelu na opštinu, jedan deo Kamenica prišao je Trtorićima, da bi imao na raspolaganju šumu.

Kamenice su na levoj obali Stavnje. Bare i brdo Boženje dele ih od Koritnika na istoku; po jedan potok čini severnu i južnu granicu, a zapadnu čini reka Stavnja. Pojedini delovi ovoga naselja drže se ivica i odseka rečnih terasa, kojih ima nekoliko, a izmaknuti su od Stavnje tako da im česte poplave ne nanose štetu sem što kvare njive ispod kuća.

Ispod Božanja je Korito, s kog nose vodu. Otiče kao potok sredinom sela. Ima i jedno korito na sredini sela, ali ono leti presuši.

Zemlje i šume.

Ziratna zemlja je u podjednakoj meri iznad i ispod sela, ali su bolje njive u polju pod kućama. Iznad sela su Bare, Strane, Telalovina, Koronatje, Dolovi, Hujevice, Slatine i Glavice, a ispod sela su: Pušišća, Potok, Luke, Potkuće, Polje. Ranije su imali ispaše u Slatinama i Hujevicama, pa su ih iskrčili; sada im je ispaša u Borju. zajedno s Koritnikom. Kosnice su po Barama, Dolovima, Koronatji, Telalovini, Samsarinu Potoku i Lukama.

Tip sela.

Glavni su deo naselja Šehića ili Kamenice u užem smislu, čije su kuće po okviru i odseku između dveju terasa a na mestu gde se do Bare, koji seče višu terasu, spušta do niže. Tu su kuće: 6 Hasanspahića, 1 Hodžića, 5 Zajimovića, 3 Hatunića, 2 Buljugića i 1 Bećirovića. Izvan ove grupe su još po jedna kuća Hatunića i Samsarije. Kuće su poređane oko Ćimena. Pored Stavnje su, kod mosta a nasuprot pokrajskim Kahvama, dva hana i po jedan opančarski i kovački dućan; to su Kahve, Na obali Stavnje, nasuprot Mahali su 5 kuća Bulbulišića, koje takođe nose naziv Kamenica imeđu Bulbulišića i Šehića je 1 kuća Telalagića na odseku Telalagića između dve terase. Na Graboviku iznad Telalovine je 1 kuća Kuloglije, a na Slatinama su 23 kuće Hodžića–Aganovića. Iznad Kulogije je 1 kuća Ahmetspahića, a na Šljivicama, izmeću Telalovine i Bara, 1 kuća Hasanovića–Hasanspahića.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

U opisu Mahale biće izneto i predanje o postanku sela Šehića. U Kamenicama nema nikakvih starina, i verovatno je da je celo ovo naselje novijeg postanka, iako neki muslimanski rodovi tvrde da su starinci. Samo naselje je prozvano po osobinama svoga zemljišta, koje je prekriveio silnim rečnim oblucima i šljunkom.

„Pred Austriju, kad se zabunilo s Crnogorcem“, u Kamenicama su bili naselili muslimani Bajramovići iz Fatnice i Štukani iz Nevesinja u Hercegovini. Austrijanci su ih posle okupacije vratili u zavičaj. U selu su boravili i pravoslavni Bosiljčići, sada u Potkraju, i neki Milovan, koji je odselio u Vrbovik. Danas u Kamenicama žive samo muslimani.

-Zajimovići (5) se smatraju starincima. Stari su im bili spahije. Stari ljudi pamte Ustabega i Omerbega spahije. Zajedničkog su porekla i smatraju se starincima;

-Hasanspahići (6), Buljugići (2) i Hatunići (4). Buljugići su prozvani po ocu, a Hatunići po nani Hatuni.

-Bulbulišići (5) su zajedničkog porekla sa Nefićima u Mahali. Ranije su bili na Telalovini.

-Ahmetspahić ( 1) je doselio iz Koritnika, gde ih još ima.

-Mešić – Kuloglija (1) je doselio iz Koritnika. Hubo Džambas (v. opis Potkraja) i neki „sijedi Suljo“ bili su mu braća.

-Telalagić (1) je doselio pre okupacije iz Sarajeva.

-Samsarija (1) je doselio iz Sarajeva za vreme svetskog rata.

-Bećirović (1) je došao 1923. na ženovinu u kuću Zajimovića.

Nepoznatog su porekla i čine jedan rod:

– Hodžići (1) i HodžićiAganovići (3), ali su doseljenici.

Seosko je groblje na Božanju iznad sela.

Selo Crema je po upravnoj podeli deo naselja i opštine Trtorića, ali je ono po svom položaju i postanku samo zaseok Kamenica.

Selo leži na desnoj obali potoka Sreme ili Creme, što postaje od Bijelih Bona ispod Vlahinje, a ispod strane na kojoj je naselje Bukovik.

Leti nose vodu c potoka Creme, a zimi c nekih manjih izvora što leti presušuju.

Sve su njive po stranama iznad kuća i nešto dalje niz potok. Zovu se: Livada, Barica, Luka, Riljevac i Krčevljak.

Šuma i ispaša ima po strani Dubovcu iznad sela.

U selu su svega 5 kuća u jednom čoporu pored puta, i sve pripadaju jednom rodu.

Crema je skorašnje selo. Iskrčili su zemljište i naselili se Zajimovići (5), koji su došli iz Kamenica. Tamo su bila dva brata. Pošto su se podelili, jedan je došao u Cremu, a drugi je ostao u Kačeiicama. Sada ih u oba sela ima po pet kuća.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.