Порекло презимена, село Јаружани (Лакташи)

20. новембар 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Јаружани, општина Лакташи. Према књизи Живка Вујића „Лакташка Жупа – прошлост и садашњост“, издање 2013. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и комуникације.

Село у општини Лакташи, удаљено 11 км сјевероисточно од општинског центра и 8 км од Клашница. Западном страном пролази магистрални пут Клашнице–Слатина. Терен је претежно равничарски и брежуљкаст, а јужни дио села захвата сјеверне обронке Црног врха. Простире се на површини 19,728 км2. Смјештено је између 163 и 363 М н. в. Централним дијелом села пролази асфалтни пут дужине 5 км, изграђен 1979. године.

Асфалтиран је и пут за Велике Ђуриће — 2 км, те за Мале Ђуриће – 3 км. Макадамског пута има око 10 км.

Тип села и воде.

Куће су разбијеног типа и претежно су лоциране око саобраћајница и по засеоцима. Граничи се са селима Кадињани, Мало Блашко, Слатина и Ћетојевићи (лакташка) и Црни врх (челиначка општина).

Познатији водотоци су ријека Вукешница, те Гредски, Дубоки, Ловачки и Цигански поток. Већа врела су Ивановац, Пандурача, Студенац и Точак.

Топоними, земље и шуме.

Од брда најпознатија су Козловића и Личко брдо, те Циганска главица, а познатији топоними су Агина бара, Брда, Боца, Вижин, Виноградина, Гредина, Луг, Луке, Милова страна, Оскоруша, Превале, Побус, Три липе…

Подручје је обрасло листопадном шумом, која је у прошлости крчена, па су знатне површине под пашњацима, ливадама и воћњацима. Узгајају се пшеница, кукуруз, јечам и 306, а добро успијева и воће: шљива, јабука, крушка, трешња, ораси, јагоде, као и поврће: кромпир, паприка, парадајз, купус, махуне… Готово искључиво занимање становништва Јаружана је пољопривреда, а мањи дио је запослен у иностранству, највише у Аустрији и Словенији. Највећи засеоци су Велики Ђурићи, Јаћимовићи, Петреши и Ћеркете.

Образовање.

Основна школа је радила од 1958. до 1981. године, да би поново била отворена 1991. и радила до коначног затварања 2004. године. Послије катастрофалног земљотреса, у Јаружанима је 1971. направљена монтажна школска зграда са три учионице и два двособна стана. Прва школа је била на локацији Бјељевина. Данас ђаци похађају Основну школу „Холандија“ у Слатини.

Изградња друштвеног дома започела је 2009. године (још је y току). У селу никада није било цркве, а мјештани припадају слатинској парохији.

У селу постоје два православна гробља – Ђурића гробље и тзв. Побусано гробље. Дио становништва Јаружана се сахрањује у гробљу у Доњим Кадињанима.

У селу је фабрика љековитог биља „Плантаго“, етно–излетиште „Парк природе” (власништво Бране Ђурића), ветеринарска станица, пилана и двије самосталне трговинске радње. Послије катастрофалног земљотреса 1969. године републичка комисија је пронашла 203 тешко оштећене куће у Јаружанима.

Телефони су прикључени 1999, а село је добило електричну енергију 1972. године. Дио села је прикључен на градски водовод 1991. године, а има доста локалних водовода с обзиром на то да је село богато изворима питке воде.

Поузданих података о поријеклу становништва и називу села нема. Постоји народно предање да је село добило назив по мноштву јаруга, локава и бара.

Порекло становништва.

Крајем 2012. село је имало 151 домаћинство, 193 куће и викендице, а у домаћинствима је живјело 456 становника.

Најбројније породице су:

-Јаћимовић (31 домаћинство, 37 кућа, 96 становника),

-Петреш (31, 33, 88), Ћеркете (22, 26, 73) и Ђурић (17, 24, 57).

Породице:

-Вујмиловић, Ђурић, дио Јањића, Марјановић, Мијатовић, Петреш, Солдат и Станивуковић славе Јовањдан;

-Гузијан, Малешевић и Ћеркета — Никољдан;

-Бабић, Јаћимовић и Јовић – Св. Стефана;

Глигић, Јолџић, Лончар и Млађеновић – Ђурђевдан;

-Веригилас и Јокић – В. Госпојину;

-Вујић и дио Јањића — Марковдан;

-Глишић – Св. Игњатија; Докић ~ Св. Петку; Јошић – Вратоломије; Партало – Часне вериге;

Станковића (дио) ~ Трифундан; дио Станковића — Аранђеловдан.

У селу живе и породице:

-Остојић, Рачић, Сајић, Цота…

Познатије личности из овог села су Милан Станивуковић, дугогодишњи друштвено-политички радник и Гостимир Јаћимовић, привредник.

ИЗВОР: Према књизи Живка Вујића „Лакташка Жупа – прошлост и садашњост“, издање 2013. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.