Poreklo prezimena, selo Kazmerići (Sokolac)

6. novembar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kazmerići, opština Sokolac. Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja.

Selo je u delu između Markova Brda, Skrajnika, Čengića Brda, Borovca i Gradine, a kuće su u strani.

Vode, zemlje i šume.

Pod Čengića Brdom je Hadžića Bunar. Leti nose vodu iz Jakšina Dola, a zimi imaju vrela i u selu.

Njive se zovu: Mala Ograda, Jalova Njiva, Ispod Skrajnika, Kamenjače, Breza. Šuma (hrast i grab) i ispaša su po pomenutim brdima.

Tip sela.

Selo ima 6 raštrkanih pravoslavnih kuća. Groblje je niže kuća Zoranovića. Muslimani iz Nepravdića izgovaraju ime ovoga sela kao Kazmerovići. U selu su izumrli pravoslavni Rajići. Selo je bilo svojina muslimana Dedića iz Nepravdića.

Poreklo stanovništva.

-Zoranovići (5 slemena sa 7 kuća, Petrovdan) su starinom iz Drobnjaka, odakle su im dedovi krenuli pravo y Kazmeriće, i u Kazmerićima su se delili. U Drobnjaku se zna da su u selu Dubrovsku stanovali Zoranovići i de je poslednji od njih, Marko, oko 1780, iselio y Bosny. Ima ih još kod Kladnja, pa u Dobrošima, Kusačama, Staroj Gori, Sokolovićima, Šenkovićima i dr.

-Pavlović (1 k., Đurđevdan) je ranije bio hodalina, pa se ovde nastanio. Starinom je iz „Crne Gore“. Ranije su Pavloviće zvali i Krbuljićima, a imaju i nadimak Taboklije. Ima ih još i u Sokolovićima.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.