Poreklo prezimena, selo Čitluci (Sokolac)

9. oktobar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Čitluci, opština Sokolac. Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja.

Naselje je po kosama i stranama ispod brda Mlađa, zapadno i severozapadno od njega. Delovi naselja su: Amovići, Čitluci, Kulina, Gradac, Bregovi.

Vode, zemlje i šume.

Selo ima dosta živih voda, od kojih su glavne Blizanci i dve Stare Česme.

Zirati se zovu: Osoje, Velika Njiva, Duga Njiva, Kućetine, Golo Brdo, Čardak, Tanov Do, Kojačić-Do, Piskavice, Ždralina, Kovačevića Gradina, Rastovače, Čanov Do, Počesmica. Po Bukovači ima šikare, i tu je ujedno i ispaša.

Tip sela.

Selo ima 24 prav. slemena (sa 28 kuća), koje su sve „rastrkane“. Groblje za Čitluke je u Kovačevu Dolu, a nad Čitlucima, na Kućetinama, je Ćavarinsko groblje. U oba pomenuta groblja je mnogo mramorja.

Kod škole y Ćavarinama je jedan mramor, prenet tamo iz Čitluka. Neko staro groblje je i u Kojačić-Dolu. Jedan vis u selu se zove Kulina.

Na Mlađu je veće vojničko groblje iz prvog svetskog rata. Prvi se je u Čitlucima naselio pop Sava, od kog su glasinački:

Poreklo stanovništva.

-Kosorići (12 slemena sa 16 kuća, Đurđevdan i prislužuju Nikoljdan). Starinom su iz Drobnjaka. U Drobnjaku se više niko od tog roda ne zove tako, nego se samo još selo zove Kosorići, a ogranci bratstva Kosorića zovu se sada Srdanovići (i glasinački Kosorići vele da su se zvali Srdanovići), Nedići i Stojanovići. U Drobnjacima se zna da se je pop Sava iselio s bratom oko 1812. u Čitluke na Glasincu.

-Amovići (6 k., Đurđevdan i prislužuju Nikoljdan) su starinom iz Mokrog y Drobnjaku. Nekada su se zvali Radonjići, Kao Amovića ima ih i po Hercegovini. Na Glasinac su došli praded Obren i brat mu Milovan, i to pre kuge! Ispitivač Drobnjaka, A. Luburić ili za Radonjiće u Mokrom da su od bratstva Kalabića, koje pripada najstarijoj grupi drobnjačkih bratstava (i da su daljim porsklom iz Nikšićsknh Rudina). U Mokrom se zna da su se poslednji Amovići iselili u Bosnu i Srbiju 1812.

-Marići (2 k.): opširnije u opisu Ćavarina, odakle su prešli pre okupacije.

-Pajić (1 k.) je došao s Pariževića. Opširnije u opisu Sajica.

-Kovačevići (Z k., Stjepanjdan): opširnije u opisu Baltića.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.