Poreklo prezimena, selo Margetići (Sokolac)

1. oktobar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Margetići, opština Sokolac. Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja.

Oba sela koja čine ovu „tahtu“ — Margetići i Popovići su u strani iznad Reljina Polja a ispod velikog brda Kopita. Iznad oba sela je terasa Pod–Kopito, usečena u Kopito.

Tip sela, zemlje i šume.

Sela nemaju živih voda. Njive i senokosi su većinom u polju i po stranama. Zovu se: Duga Njiva, Polje, Stupine, Gradina, Kopito, Malo Brdo, Strana, Begovina, Džamija, Dragoši, Mali Vrh, Vranjevići, Kovačev Do.

Tip sela.

Naselje je razbijenog tipa i ima 25 pravoslavnih slemena (sa 32 kuće). Groblje za Margetiće je y Dolu iznad sela, a za Popoviće u Zlatinu Dolu.

Starine u selu.

U Popovićima je starinski bunar Dragoš, na kom je bila ploča. Priča se da je u Popovićima bio neki pop, koji je imao u zadruzi četrdesetoro čeljadi. Triput je izgonio na po hiljadu ovaca. Toljagom bi isterao iz kuće onoga ko bi se svađao. Tog popa ne pamti niko, a na njega potseća i naziv Popov Bunar. Taj bunar je nad kućama Malovića. Još se priča da je pod selom Popovićima bila džamija: poznaju se još zid od nje i muslimansko groblje. To muslimansko selo pomerila je kuga. Na Vranjevićima ima stećaka i velikih muslimanskih nišana.

Pod Vranjevićima su ranije boravili Dupljani.

Poreklo stanovništvaa.

-Malovići (4 slemena sa 5 kuća, Jovanjdan, ranije i Savindan) su starinom iz Duži u Drobnjaku. Pripadaju grupi Đurjanovića. Odavna su u Popovićima, a pre toga su bili u Gazivodama i u Košutici, u muslimanskom selu. U Gazivode su došli kad je kuga merila. Bili su čivčije Fazlipašića. Iz Drobnjaka su se krenuli ded Stojan, zvan Šundo, s ocem Jovanom i braćom Savom i još jednim. Na Glasincu su se namnožili i sada ih ima još i u Sijercima i u Mokroj Gori. Andrija Luburić je zabeležio i kazivanje po kom bi glasinački Malovići vodili poreklo od uskočkih Novosela ali je kazivanje samih Malovića da su oni od Malovića iz Duži svakako pouzdanije.

-Markovići (7 slemena sa 13 kuća) su starinom iz Bijele u „Crnoj Gori“, odakle im je došao praded Marko Bjeljanin s braćom Amom i Dobrilom. Nisu Imali u Bijeloj od čega da žive. Na Ovrću cy ce podelili. Slave Đurđevdan i Nikoljdan tako jednako da ne znaju šta je glavno.

Stanići (4 k., Tomindan) su starinom Zorići iz Pive, odakle je došao „nranđed“ Ostoja.

-Gavrilovići (3 k., Lučinlan), ranije možda Brkovići. Doselio im je praded Gavrilo s bratom Jovanom, uz kugu. Bili su se najpre naselili u Mnlecima (Sokolovnćka opština), odakle su ih Šahinpašnći preveli u Margetiće, u neke prazne kuće. Jovan ne ostane tu, nego ode po majstoriji. Od tog su roda i Ernćn u Podgori (Visočka Nahija), od kojih sam saznao da su starinom iz Kolašina.

-Marići (2 k., Đurđevdan) su došli u Margetiće iz Ćavarina. Jakša Marić prislužuje „Sabor“: letnjeg sv. Arhanđela.

-Novoseli (5 k., Đurđevdan) su odnekle iz Hercegovine. Ranije su se zvali Živanovići, Ded Golub došao je iz Bljuštavca (Mokro, srez Sarajevo), oko 1870. Imaju roda u Dobrišini kod Rogatine.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.