Порекло презимена, село Љесков Дуб (Гацко)

25. август 2022.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Љесков Дуб, општина Гацко. Према књизи Јевта Дедијера Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Опште напомене.

У једном котлу међу врховима Ивицом 1546 м., Хумом 1349 м. и Лицем 1497 м. , са свих страна затворену, на висини од 1050 м. Куће су по ивицама удубљења разбијене у три групе. Има доста сталних и хладних врела. Клима је планинска без јаких вјетрова. Има и слободних сељака и чивчија. Имају доста шуме којом се смију служити само за најпрече потребе.

Управљајући се према распореду зиратне земље, сељаци су образовали три групице кућа.

Порекло становништва.

У селу су двије православне породице:

-Милидраг је старинац. Првобитно се земља цијелог села дијелила на три харача, и Милидраг је увијек имао један харач, а земљу су сачували све до данас слободну.

-Мучибабићи су старинци у Равнима, у Гацку. Била их је велика задруга. И данас имају тамо своје властите земље. На кући су имали двоја врата. Једном им ударе Муслимани, и сви се разбјегну на разне стране. Вели се да су се раздијелили и побјегли на обоја врата, и ти се дијелови нијесу никад више састали.

На Хуму има неких развалина са комадима земљаних суда. Између Студеног Потока и љескова Дуба има доста гробница.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.