Poreklo prezimena, selo Ljeskov Dub (Gacko)

25. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Ljeskov Dub, opština Gacko. Prema knjizi Jevta Dedijera Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšte napomene.

U jednom kotlu među vrhovima Ivicom 1546 m., Humom 1349 m. i Licem 1497 m. , sa svih strana zatvorenu, na visini od 1050 m. Kuće su po ivicama udubljenja razbijene u tri grupe. Ima dosta stalnih i hladnih vrela. Klima je planinska bez jakih vjetrova. Ima i slobodnih seljaka i čivčija. Imaju dosta šume kojom se smiju služiti samo za najpreče potrebe.

Upravljajući se prema rasporedu ziratne zemlje, seljaci su obrazovali tri grupice kuća.

Poreklo stanovništva.

U selu su dvije pravoslavne porodice:

-Milidrag je starinac. Prvobitno se zemlja cijelog sela dijelila na tri harača, i Milidrag je uvijek imao jedan harač, a zemlju su sačuvali sve do danas slobodnu.

-Mučibabići su starinci u Ravnima, u Gacku. Bila ih je velika zadruga. I danas imaju tamo svoje vlastite zemlje. Na kući su imali dvoja vrata. Jednom im udare Muslimani, i svi se razbjegnu na razne strane. Veli se da su se razdijelili i pobjegli na oboja vrata, i ti se dijelovi nijesu nikad više sastali.

Na Humu ima nekih razvalina sa komadima zemljanih suda. Između Studenog Potoka i ljeskova Duba ima dosta grobnica.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.