Порекло презимена, селo Вишњево (Гацко)

25. август 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Вишњево, општина Гацко. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Опште напомене.

У Гатачкој површи, у општини Надинићи. Село је на равнини под једним кречњачким одсјеком, који га заклања од сјевера те је блаже климе. Село је на висини од 1150 м. Има три стална врела, а међу њима и једно слано врело.

Сада немају довољно земље. Некада су имали половину Бодежишта, па им отели Ченгићи са Загорја. И сад је имају. Земља им је од старина слободна.

Куће су поредане у неправилан низ испод споменуте греде. Има 20 кућа. Сви излазе љети на торове, до по сата даљине од села. На тору љетују сва кућна чељад. Буду обично од Спасова до Томина–дне.

Од старина су имали своју земљу.

Порекло становништва.

-Вишњевци потичу од некаква војводе Драгише Вишњевца који је живио у Граници у котару билећком, а Вишњево му је била планина. Он је пошао у бој на Косово. Једни веле да је задоцнио у бој, па се послије предао Турцима и они му зато поклонили земљу. Други веле да је и он био у војсци Вука Бранковића, па су и њега с осталим наградили. Из Границе их истисну Муслимани Овчине и они се населе на своју планину. Послије су им опет отимали, а и они су продали сами нешто земље.

-Шупићи прије 30 година доселили из Трновице своме зету Вишњевцу. Вишњеваца има 19, а Шупића 1 кућа. Обје породице славе Никољ–дан.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.