Poreklo prezimena, selo Višnjevo (Gacko)

25. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Višnjevo, opština Gacko. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšte napomene.

U Gatačkoj površi, u opštini Nadinići. Selo je na ravnini pod jednim krečnjačkim odsjekom, koji ga zaklanja od sjevera te je blaže klime. Selo je na visini od 1150 m. Ima tri stalna vrela, a među njima i jedno slano vrelo.

Sada nemaju dovoljno zemlje. Nekada su imali polovinu Bodežišta, pa im oteli Čengići sa Zagorja. I sad je imaju. Zemlja im je od starina slobodna.

Kuće su poredane u nepravilan niz ispod spomenute grede. Ima 20 kuća. Svi izlaze ljeti na torove, do po sata daljine od sela. Na toru ljetuju sva kućna čeljad. Budu obično od Spasova do Tomina–dne.

Od starina su imali svoju zemlju.

Poreklo stanovništva.

-Višnjevci potiču od nekakva vojvode Dragiše Višnjevca koji je živio u Granici u kotaru bilećkom, a Višnjevo mu je bila planina. On je pošao u boj na Kosovo. Jedni vele da je zadocnio u boj, pa se poslije predao Turcima i oni mu zato poklonili zemlju. Drugi vele da je i on bio u vojsci Vuka Brankovića, pa su i njega s ostalim nagradili. Iz Granice ih istisnu Muslimani Ovčine i oni se nasele na svoju planinu. Poslije su im opet otimali, a i oni su prodali sami nešto zemlje.

-Šupići prije 30 godina doselili iz Trnovice svome zetu Višnjevcu. Višnjevaca ima 19, a Šupića 1 kuća. Obje porodice slave Nikolj–dan.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.