Порекло презимена, село Борци (Коњиц)

25. август 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Борци, општина Коњиц. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Опште напомене.

У преседлини између Бијеле и Борачког Језера, на висини од 800 м. Основу земљишта чине доломитски кречњаци, на које су наслагани слојеви шкриљастих лапораца. Ова последња серија слојева изазива стална врела на површини, која доцније образују поток. Успркос великој висини село је блаже климе, јер је c југа и са сјевера заклоњено од вјетрова. Снијег може бити врло велик.

Сељаци су ваљани и штедљиви, па их се девет десетина откупило. Откупили су се већином послије окупације, само су Сарићи добили од ага (Агића) на поклон крчевине. Кметови плаћају оджита иловрћа трећину, а одсијена половину. На Борцимаи ближим селима нема заједница. Једино породица Сарићи с Борака имај-у двије заједничке ливаде, с којих продају сијено па дијеле паре.

Село има више мањих група кућа. Пријесу грађене куће од плота, који би облијепили балегом и калом. Сада су куће зидане на два и на три боја.

O Тројичину-дне иду са стоком на Борашницу (до сат и по даљине), а силазе чим покосе ливаде (око Илина–дне). Прије су ишли на Обрљин и на Бахтијевицу. Борашница је припадала агама Агићима, па је сад прешла кметовима.

Од старина имамо само грчка гробља која су по облику знатно друкчија од „грчких гробаља“ у осталој Херцеговини. Наличе на римске Саркофаге.

Не зна се како је постало село.

Порекло становништва.

Од породица најстарији су:

-Сарићи. Они су прије стотину и двадесет година доселили „од главодужја“ из Петровића у Бањанима. Од њих су Иванишевићи у Бијелом Пољу, Жуже у Острошцу и Голубовићи на Блацима. Веле да Сарића има у Петровићима, на Брадини, Мостару, и ондје 13 кућа.

-Ваваси су дошли одмах иза Сарића из Гареве у Гацку. Исто су племе с овима у Бијелој. Има их 2 куће. Славе Ђурђев-дан.

-Лaзapeвићи су доселили одмах иза Ваваса из неког села у Гацку. Зову се и Симићи. Славе Јовањ-дан.

-Крчуми (Зупчани) су доселили прије 45 година из Зубаца. Има их 2 куће. Славе Јовањ–дан.

-Кукића дјед дошао је из Површи у Опутној Рудини. Живјели су на Кули и Чичеву, па су недавно прешли овамо. Има их у Бијелој, на Кули и овдје 2 куће. Све су ове задње породице дошле на презиму, па остале стално.

Шиници су прије 40 година доселили из Врдоља с оне стране Неретве. Овдје су се „удомазетили“ Има их у Џепима, на Острошцу и овдје 2 куће. Славе Никољ–дан.

-Драганић је дошао из Зурића с Иван–планине. Има их још у Зурићима и на Брчанима. Овдје их 1 кућа. Славе Матијев–дан.

Муслимани:

-Агићи су увијек били аге у овом селу. Њихово имање у овом селу старије је од свих породица. Поријеклом су из Грушче гдје се сматрају за старјенике. Има их још у Коњицу.

-Алибашић дошао је прије 30 година из Будисавља у Невесињу Агићима у службу.

-Шпаго се прије 35 година доселио. из Подвележја. Био је „буљубаша пред пандурима“ па се овдје населио.

-Скорупан је прије 35 година доселио из Вјелимића Агићима y службу, па се оженио. Има их на Бјелемићима, и овдје 1 кућа.

Отац католика:

-Накића доселио се прије педесет година као Агића кмет из Броћна. Има их 1 кућа.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.