Poreklo prezimena, selo Borci (Konjic)

25. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Borci, opština Konjic. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšte napomene.

U presedlini između Bijele i Boračkog Jezera, na visini od 800 m. Osnovu zemljišta čine dolomitski krečnjaci, na koje su naslagani slojevi škriljastih laporaca. Ova poslednja serija slojeva izaziva stalna vrela na površini, koja docnije obrazuju potok. Usprkos velikoj visini selo je blaže klime, jer je c juga i sa sjevera zaklonjeno od vjetrova. Snijeg može biti vrlo velik.

Seljaci su valjani i štedljivi, pa ih se devet desetina otkupilo. Otkupili su se većinom poslije okupacije, samo su Sarići dobili od aga (Agića) na poklon krčevine. Kmetovi plaćaju odžita ilovrća trećinu, a odsijena polovinu. Na Borcimai bližim selima nema zajednica. Jedino porodica Sarići s Boraka imaj-u dvije zajedničke livade, s kojih prodaju sijeno pa dijele pare.

Selo ima više manjih grupa kuća. Prijesu građene kuće od plota, koji bi oblijepili balegom i kalom. Sada su kuće zidane na dva i na tri boja.

O Trojičinu-dne idu sa stokom na Borašnicu (do sat i po daljine), a silaze čim pokose livade (oko Ilina–dne). Prije su išli na Obrljin i na Bahtijevicu. Borašnica je pripadala agama Agićima, pa je sad prešla kmetovima.

Od starina imamo samo grčka groblja koja su po obliku znatno drukčija od „grčkih grobalja“ u ostaloj Hercegovini. Naliče na rimske Sarkofage.

Ne zna se kako je postalo selo.

Poreklo stanovništva.

Od porodica najstariji su:

-Sarići. Oni su prije stotinu i dvadeset godina doselili „od glavodužja“ iz Petrovića u Banjanima. Od njih su Ivaniševići u Bijelom Polju, Žuže u Ostrošcu i Golubovići na Blacima. Vele da Sarića ima u Petrovićima, na Bradini, Mostaru, i ondje 13 kuća.

-Vavasi su došli odmah iza Sarića iz Gareve u Gacku. Isto su pleme s ovima u Bijeloj. Ima ih 2 kuće. Slave Đurđev-dan.

-Lazapevići su doselili odmah iza Vavasa iz nekog sela u Gacku. Zovu se i Simići. Slave Jovanj-dan.

-Krčumi (Zupčani) su doselili prije 45 godina iz Zubaca. Ima ih 2 kuće. Slave Jovanj–dan.

-Kukića djed došao je iz Površi u Oputnoj Rudini. Živjeli su na Kuli i Čičevu, pa su nedavno prešli ovamo. Ima ih u Bijeloj, na Kuli i ovdje 2 kuće. Sve su ove zadnje porodice došle na prezimu, pa ostale stalno.

Šinici su prije 40 godina doselili iz Vrdolja s one strane Neretve. Ovdje su se „udomazetili“ Ima ih u Džepima, na Ostrošcu i ovdje 2 kuće. Slave Nikolj–dan.

-Draganić je došao iz Zurića s Ivan–planine. Ima ih još u Zurićima i na Brčanima. Ovdje ih 1 kuća. Slave Matijev–dan.

Muslimani:

-Agići su uvijek bili age u ovom selu. Njihovo imanje u ovom selu starije je od svih porodica. Porijeklom su iz Grušče gdje se smatraju za starjenike. Ima ih još u Konjicu.

-Alibašić došao je prije 30 godina iz Budisavlja u Nevesinju Agićima u službu.

-Špago se prije 35 godina doselio. iz Podveležja. Bio je „buljubaša pred pandurima“ pa se ovdje naselio.

-Skorupan je prije 35 godina doselio iz Vjelimića Agićima y službu, pa se oženio. Ima ih na Bjelemićima, i ovdje 1 kuća.

Otac katolika:

-Nakića doselio se prije pedeset godina kao Agića kmet iz Broćna. Ima ih 1 kuća.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.