Порекло презимена, село Језеро (Коњиц)

25. август 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Језеро, општина Коњиц. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Опште напомене.

У једном до 200 м. дубоком котлу, само долином Језернице према Неретви, отворену с висином од 950 до 1005 м. Блаже je климе и шумовито. Испаша, шума и земље има доста. Половина се ослободила, а половина је Ченгића читлук.

Језерница је подијелила село на два дијела, од којих се десни зове Црквина. Има 9 кућа. Граде љетне колибе по странама и по земљи.

О постанку Језера навели смо причу при опису Домрка. Најстарији су:

Порекло презимена.

-Голијани. Прије 300 година доселили су испод Голије. Од њих су они по Невесињу. Има их само двије куће. Куће су им на манастирском вакуфу, па се за то веле сељаци не могу множити.

-Говедарица је прије тридесет година доселио с Михољача.

Поред православних живе и Муслимани:

-Туцак који је поријеклом из Села и:

-Ђина из Обади.

На Црквини веле био је манастир, гдје су се Срби по причању очајно бранили кад су Турци освајали. Селиште има на Јечишту. Виде се и некакве греде у језеру.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.