Poreklo prezimena, selo Jezero (Konjic)

25. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Jezero, opština Konjic. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšte napomene.

U jednom do 200 m. dubokom kotlu, samo dolinom Jezernice prema Neretvi, otvorenu s visinom od 950 do 1005 m. Blaže je klime i šumovito. Ispaša, šuma i zemlje ima dosta. Polovina se oslobodila, a polovina je Čengića čitluk.

Jezernica je podijelila selo na dva dijela, od kojih se desni zove Crkvina. Ima 9 kuća. Grade ljetne kolibe po stranama i po zemlji.

O postanku Jezera naveli smo priču pri opisu Domrka. Najstariji su:

Poreklo prezimena.

-Golijani. Prije 300 godina doselili su ispod Golije. Od njih su oni po Nevesinju. Ima ih samo dvije kuće. Kuće su im na manastirskom vakufu, pa se za to vele seljaci ne mogu množiti.

-Govedarica je prije trideset godina doselio s Miholjača.

Pored pravoslavnih žive i Muslimani:

-Tucak koji je porijeklom iz Sela i:

-Đina iz Obadi.

Na Crkvini vele bio je manastir, gdje su se Srbi po pričanju očajno branili kad su Turci osvajali. Selište ima na Ječištu. Vide se i nekakve grede u jezeru.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.