Poreklo prezimena sela Brnjača (Orahovac)

21. avgust 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Brnjača, opština Orahovac. Prema studiji Milete Bukumirića “Iz onomastike južne Metohije”, Onomatološki prilozi V, SANU, Beograd, 1984. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Položaj i tip sela.

Brnjača je malo metohijsko selo. Leži u dolini jugozapadno od Orahovca, od kojeg je udaljeno oko 5 km. Sa svih strana okruženo je pitomim brežuljcima zasejanim vinogradima, žitaricama, povrćem i drugim kulturama. Iako je veoma pogodna za naselje (kroz nju prolazi put Orahovac – Zrze, a teren je pogodan za ratarstvo), u Brnjači ima svega četiri kuće i to dve srpske a dve ciganske. Meštani tvrde da je ovo selo starije od Orahovca, ali se ta njihova tvrdnja ničim ne može dokumentovati.

Starine u selu.

Pored puta nalazi se crkva Sveta Nedela. Meštani ne znaju kad je crkva podignuta. Za vreme rata je porušena, a obnovljena je 1975. godine. Zidana je kamenom, a kube opekom. Pokrivena je olovnom pločom. Pored nje je groblje, u koje se sahranjuju Srbi iz ovog sela.

U selu nema škole. Deca uče u Orahovcu. Pored crkve je podignut podrum 1975. godine.

Ni jedna ni druga srpska kuća ne čuvaju predanje o poreklu. Prosečan broj članova je 5.

Rodovi.

-Janković, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola letnji.

-Dukić, jedna kuća. Ne čuvaju predanje o poreklu. Prezivali su se Čukarić. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti  Nikola letnji.

-Čukarić, ranije prezime Lukića.

IZVOR: Prema studiji Milete Bukumirića “Iz onomastike južne Metohije”, Onomatološki prilozi V, SANU, Beograd, 1984.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.