Порекло презимена, село Бела Црква (Ораховац)

21. август 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Бела Црква, општина Ораховац. Према студији Милете Букумирића “Из ономастике јужне Метохије”, Ономатолошки прилози V, САНУ, Београд, 1984. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Положај и тип села.

Село је смештено поред асфалтног пута који се код суседног села Зрза спаја са путем Ђаковица – Призрен. Налази се јужно од Ораховца и удаљено је од њега око 7 км, а око 3 км од леве обале Белог Дрима.

Кроз њега пролази поток Сошница и дели га на два неједнака дела.

Село је збијеног типа.

Данас у Белој Цркви живе искључиво Албанци, којих има око 100 кућа. Међутим, пред Други светски рат у селу је било и тридесетак српских кућа, које су се иселиле до 1975. године.

Трагови српске културе виде се у темељима двеју цркава. Једна се налазила на Избрешку више села, на месту званом Листенол. Звала се Свети Ранђо. Друга се звала Свети Брач, а налазила се на месту Пажик, недалеко од основне школе. Њени су темељи недавно откривени археолошким истраживањем које је организовао Покрајински завод за заштиту споменика. Темељи јој нису стајали откривени ни пуну годину дана, јер су их мештани поново затрпали.

У селу се налази основна школа, у којој се настава изводи искључиво на албанском језику.

ИЗВОР: Према студији Милете Букумирића “Из ономастике јужне Метохије”, Ономатолошки прилози V, САНУ, Београд, 1984.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.