Порекло презимена села Брњача (Ораховац)

21. август 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Брњача, општина Ораховац. Према студији Милете Букумирића “Из ономастике јужне Метохије”, Ономатолошки прилози V, САНУ, Београд, 1984. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Положај и тип села.

Брњача је мало метохијско село. Лежи у долини југозападно од Ораховца, од којег је удаљено око 5 км. Са свих страна окружено је питомим брежуљцима засејаним виноградима, житарицама, поврћем и другим културама. Иако је веома погодна за насеље (кроз њу пролази пут Ораховац – Зрзе, а терен је погодан за ратарство), у Брњачи има свега четири куће и то две српске а две циганске. Мештани тврде да је ово село старије од Ораховца, али се та њихова тврдња ничим не може документовати.

Старине у селу.

Поред пута налази се црква Света Недела. Мештани не знају кад је црква подигнута. За време рата је порушена, а обновљена је 1975. године. Зидана је каменом, а кубе опеком. Покривена је оловном плочом. Поред ње је гробље, у које се сахрањују Срби из овог села.

У селу нема школе. Деца уче у Ораховцу. Поред цркве је подигнут подрум 1975. године.

Ни једна ни друга српска кућа не чувају предање о пореклу. Просечан број чланова је 5.

Родови.

-Јанковић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Слава Свети Никола; мала слава Свети Никола летњи.

-Дукић, једна кућа. Не чувају предање о пореклу. Презивали су се Чукарић. Слава Свети Никола; мала слава Свети  Никола летњи.

-Чукарић, раније презиме Лукића.

ИЗВОР: Према студији Милете Букумирића “Из ономастике јужне Метохије”, Ономатолошки прилози V, САНУ, Београд, 1984.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.