Poreklo prezimena, selo Belenići (Trebinje)

18. decembar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Belenići, opština Trebinje – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

Zapadno od Gorogaša, sličnog položaja. Ima jedan stalan izvor, a osim toga svaka kuća ima čatrnju s kišnicom.

Zemlje i šume.

Ziratna zemlja većinom je blizu sela. Ima ispaša i najudaljenija su od sela mjesta pola sahata. U svakog je domaćina vlastita zemlja.

Tip sela.

Selo se dijeli na dvije mahale, koje rastavlja Spasovo Brdo (brežuljak). Kuće su u mahalama u blizini jedna druge i bez ikakva reda, jedna na niže a druga na više. Cijelo je selo god. 1895. brojalo 26 kuća.

Ostali podaci o selu.

Svi su stanovnici po vjeri rimokatolici južnog narječja. Svaka kuća ima svoju staju, i ove nisu daleko jedna od druge. Najveći razmak je četvrt sahata, a od sela su udaljene sahat i po.

Selo nema svoje planine, već daju „na mlijeko“. Ime selu Belennći dolazi od Belene, čovjeka koji se u ovom mjestu negda nastanio. Od njega danas nema niko ovdje.

Popeklo stanovništva.

Najstarija porodica danas je:

-Dadića. Ne zna se okle su.

-Prkut je imao prezime Dadić, a prozvan je tako, što je negdje u društvu metnuo svoju torbu za se, u kojoj je bio hljeb hoteći svoj hljeb zaštediti, kad je bilo pri ručku i iz podruge nazva ga društvo Prkut, koje mu kasnije kao pravo prezime posta.

-Krečak se doselio iz Češljara, iz sela istog sreza.

-Džamonja se doselio iz Kijeva Dola, daleko jedan sat.

-Zeka, ovo prezime postalo je od pridjevka. Ne zna se odakle su.

Ispitivač je zapisao da svi slave krsna imena, ali nije naveo koja su to.

IZVOR:  Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.