Порекло презимена, село Беленићи (Требиње)

18. децембар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Беленићи, општина Требиње – Херцеговина. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља и воде.

Западно од Горогаша, сличног положаја. Има један сталан извор, а осим тога свака кућа има чатрњу с кишницом.

Земље и шуме.

Зиратна земља већином је близу села. Има испаша и најудаљенија су од села мјеста пола сахата. У сваког је домаћина властита земља.

Тип села.

Село се дијели на двије махале, које раставља Спасово Брдо (брежуљак). Куће су у махалама у близини једна друге и без икаква реда, једна на ниже а друга на више. Цијело је село год. 1895. бројало 26 кућа.

Остали подаци о селу.

Сви су становници по вјери римокатолици јужног нарјечја. Свака кућа има своју стају, и ове нису далеко једна од друге. Највећи размак је четврт сахата, а од села су удаљене сахат и по.

Село нема своје планине, већ дају „на млијеко“. Име селу Беленнћи долази од Белене, човјека који се у овом мјесту негда настанио. Од њега данас нема нико овдје.

Поpeкло становништва.

Најстарија породица данас је:

-Дадића. Не зна се окле су.

-Пркут је имао презиме Дадић, а прозван је тако, што је негдје у друштву метнуо своју торбу за се, у којој је био хљеб хотећи свој хљеб заштедити, кад је било при ручку и из подруге назва га друштво Пркут, које му касније као право презиме поста.

-Кречак се доселио из Чешљара, из села истог среза.

-Џамоња се доселио из Кијева Дола, далеко један сат.

-Зека, ово презиме постало је од придјевка. Не зна се одакле су.

Испитивач је записао да сви славе крсна имена, али није навео која су то.

ИЗВОР:  Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.