Порекло презимена, село Горогаше (Требиње)

16. децембар 2021.

коментара: 1

Порекло становништва насеља Горогаше, општина Требиње – Херцеговина. Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља и воде.

У карсној заравни између Попова и Мора, источно од пута Завала – Слано у присоју малог скаршћеног улегнућа, на висини од 650 до 663 м.

Има двије живе воде: Стране и Пиштет, а уз то има и чатрња с кишницом. Јако је студено, снијег може бити висок до један метар и траје више времена.

Земље и шуме.

Сеоска земља је сва у ували и ближим мјестима. Има доста шуме, која је неподијељена. Земља скоро сва сеоска, изузев агу Фетахагића из Требиња, који има нешто земље у овом селу и сељани му дају трећину.

Тип села.

Село се дијели на три махале и то: Горогаше, Добромири и Ламбета (махала). Једна махала од друге удаљена је четврт сахата и растављене су омањим брежуљцима. У махалама су куће доста близу једна друге и смјештене су без реда. Добромири и Ламбета биле су прије стаје, те су уз стаје људи подизали и друге куће и од ових стаја мало по мало посташе дијелови села, махале. Село има 20 кућа и сви су православни.

Прича o постанку села нема.

Порекло становништва.

Најстарија је породица у селу:

-Поробић; не зна се одакле су доселили. Још старије породице биле су:

-Илић, Маукало и Оборина, али су ове породице изумрле, или су се некуда одселиле.

-Вукановић прије се звао Зотовић, а доселио се из Љубомира. Слави Св. Николу.

-Сировина је од породице Поробића.

-Ламбета је Лула из села Хума (срез Требиње).

Старо гробље има у „Брестици“, али о њему нема предања.

ИЗВОР:  Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Влада

    Да ли је тестиран неко ко води порекло од ових породица?