Poreklo prezimena, selo Gorogaše (Trebinje)

16. decembar 2021.

komentara: 1

Poreklo stanovništva naselja Gorogaše, opština Trebinje – Hercegovina. Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

U karsnoj zaravni između Popova i Mora, istočno od puta Zavala – Slano u prisoju malog skaršćenog ulegnuća, na visini od 650 do 663 m.

Ima dvije žive vode: Strane i Pištet, a uz to ima i čatrnja s kišnicom. Jako je studeno, snijeg može biti visok do jedan metar i traje više vremena.

Zemlje i šume.

Seoska zemlja je sva u uvali i bližim mjestima. Ima dosta šume, koja je nepodijeljena. Zemlja skoro sva seoska, izuzev agu Fetahagića iz Trebinja, koji ima nešto zemlje u ovom selu i seljani mu daju trećinu.

Tip sela.

Selo se dijeli na tri mahale i to: Gorogaše, Dobromiri i Lambeta (mahala). Jedna mahala od druge udaljena je četvrt sahata i rastavljene su omanjim brežuljcima. U mahalama su kuće dosta blizu jedna druge i smještene su bez reda. Dobromiri i Lambeta bile su prije staje, te su uz staje ljudi podizali i druge kuće i od ovih staja malo po malo postaše dijelovi sela, mahale. Selo ima 20 kuća i svi su pravoslavni.

Priča o postanku sela nema.

Poreklo stanovništva.

Najstarija je porodica u selu:

-Porobić; ne zna se odakle su doselili. Još starije porodice bile su:

-Ilić, Maukalo i Oborina, ali su ove porodice izumrle, ili su se nekuda odselile.

-Vukanović prije se zvao Zotović, a doselio se iz Ljubomira. Slavi Sv. Nikolu.

-Sirovina je od porodice Porobića.

-Lambeta je Lula iz sela Huma (srez Trebinje).

Staro groblje ima u „Brestici“, ali o njemu nema predanja.

IZVOR:  Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vlada

    Da li je testiran neko ko vodi poreklo od ovih porodica?