Ексклузивно откриће Порекла: Грег Попович саплеменик Новака Ђоковића

29. јул 2021.

коментара: 7

 

 

ПИШЕ: Јовица Кртинић ([email protected])

Прослављени амерички кошаркашки тренер Грег Попович је српског порекла и по оцу и по мајци! Иако се досад у готово свим, истина ретким, написима о његовом пореклу наводило да му је мајка Хрватица, истраживањем Порекла несумњиво je утврђeно да то није тачно. Његова мајка је пореклом из Црне Горе и то из истог племена из којег је и најбољи тенисер света Новак Ђоковић!

Почетни траг за испитивање порекла Грега Поповича дао је један од највећих српских кошаркашких стручњака свих времена – Душан Ивковић. Помињући у једном кратком чланку (видети ОВДЕ) да му је Грег Попович више пута био драг гост у Београду, Ивковић је навео податак да је за време тих дружења сазнао да се Грегов отац звао Радован, те да је носио америчко име Рејмонд.

Пре него што смо се упустили у потрагу за потврдом oвe информацијe, обратили смо пажњу на званичан податак о месту рођења самог Грега Поповича. На енглеској Википедији, али и у више других јавно доступних база, стоји да је рођен 28. јануара 1949. године у Источном Чикагу (Индијана). Стога је било сасвим природно да круг потраге за његовим оцем Рејмондом сузимо на овај део САД познат по најбројнијој заједници америчких Срба. Иначе, да је име Греговог оца Рејмонд, стоји и на једном од сајтова који се баве познатим личностима (видети ОВДЕ). На тој страници наведен је и, показало се, нетачан податак да му се мајка звала Катарина и да је из Хрватске.

Не желећи да вас оптерећујемо успутним подацима и детаљима вишеструких провера које смо предузели, тек испоставило се да смо много лакше и брже него што смо очекивали нашли податке о Греговом оцу. Његово пуно име било је Рејмонд Крист Поповић (Raymond Christ Popovich), a рођен је 28. марта 1918. у Источном Чикагу, као треће дете Дена (Dan) и Мери (Mary) Поповић (рођ. 1896). За његовог оца Дена, којем је право име било Данило, пронашли смо податак да је рођен 1889. године, те да је у Америку приспео из Црне Горе 1910. или 1911. Рејмондова мајка Мери је пољског порекла, с девојачким презименом Проско (енг. Procko). Податак из којег тачно места из Црне Горе потиче Грегов деда Данило, нажалост, нисмо успели пронаћи. На листама усељеника у Америку сви носиоци тог имена и презимена и те старости имали су једино општи податак да су из Црне Горе, или чак Југославије, иако држава јужних Словена у време Даниловог доласка у САД није постојала. Једини нешто прецизнији податак који несумњиво припада Греговом деди јесте да му је материњи језик српски, како је то наведено у попису из 1920. године којим су обухваћени он и његова породица (видети факсимил пописа у прилогу 1 овог чланка).

Рејмонд Поповић као средњошколац (1936. године)

Иначе, о Рејмонду Поповићу у јавно доступним базама могуће је пронаћи обиље података, а доступна је чак и његова фотографија из средњошколских дана (слика десно). У успутим записима из школских анала стоји да је и Поповић сениор гајио љубав према спорту међу обручима. Захваљујући овој веома доброј покривености животног пута Рејмонда Поповића, успели смо да откријемо и досад непознат податак о правом имену Грегове мајке и њеном, испоставиће се, српском пореклу.

Али, пре него што пређемо на овај заиста узбудљив део открића порекла славног америчког тренера, само још да поменемо и занимљив податак да је Рејмонд Поповић имао шесторицу браће (а Грег Поповић стричеве) – најстаријег Ника (рођен 1914), Џона (1916), Милана (1920), Ричарда (1923), Данијела или Вилијема (1929) и Џорџа (1934). Ова имена наћи ће се и у читуљи објављеној у локалном листу поводом очеве смрти. Ту сазнајемо да је Данило Поповић, Грегов деда, преминуо 1958. године у 69. години. Недуго затим, синови ће подићи и надгробни споменик на гробљу у Хамонду (Oak Hill Cementery) на којем једноставно пише Отац Данило Поповић (Father Danilo Popovich 1889-1958). Видети Прилог 2.

Обавештење о смрти Рејмонда Поповића објављено у локалном листу The Times, 3. августа 1998.

Пошли смо даље овим новинским трагом и у истом локалном листу, само 40 година касније, пронашли и податак о смрти Греговог оца Рејмонда. И управо у тој читуљи (исечак лево) сазнали смо право име Грегове мајке тј. да њено име није Катарина већ Дороти! У овој новинској објави од 3. августа 1998. године налази се први и једини јавни документ на којем су директно поменута Рејмондова деца – син Грег и ћерка Деби. То је, уједно, била и несумњива потврда да смо били на добром трагу и да смо успели да документујемо тачно порекло Грега Поповича, тј. имена и порекло његових родитеља.

А сад и оно што је у причи о пореклу славног тренера досад било потпуно непознато јавности – порекло Грегове мајке Дороти или, по српски, Даринке – Даре.

Њено име, али и девојачко презиме, што је нарочито важно за наставак ове приче, помиње се у изводу из књиге умрлих Рејмонда Поповића. У овом документу стоји да је Рејмонд преминуо 2. августа 1998, а ту сазнајемо да је девојачко презиме Дороти било Машуловић (Прилог 3). Ово ретко презиме среће се искључиво у Црној Гори, и то у племену Озринићи. Реткост презимена умногоме је олакшала потрагу за пореклом Грегове мајке и донела обиље занимљивих података.

Дороти Машуловић рођена је 1922. године као прво дете Милоша Мајка Машуловића и Мери (Маре) дев. Селаковић. Њен отац Милош Машуловић у Америку је приспео јануара 1914. заједно са својим братом Петром, бродом „Карпатија“ (да, то је исти онај брод који је две године раније први дошао у помоћ бродоломницима са „Титаника“), путујући од данашње Ријеке (тада Фијуме) до Њујорка. Из листе путника (Прилог 5) сазнајемо ближи податак, да су браћа „у бијели свијет“ кренула из црногорског села Прага (код Никшића) те да им се отац звао Стеван. У попису становништва САД из 1930. налазимо да је породица Милоша Машуловића тада бројала пет чланова – поред њега и супруге Мери, ту су још били ћерке Дороти и Виолета, као и син Роберт. Као језик којим су говорили пре доласка у обећану земљу наведен је српски. Иначе, из доступних докумената сазнајемо да су Милош и Петар у завичају оставили тројицу браће и две сестре – Милутина, Велимира, Николу, Марту (или Марицу?) и Милицу. Занимљиво је да се и о њима може пронаћи понеки податак, али о том неком другом приликом.

С друге стране, Доротина мајка Мара је, по свему судећи, из мешовитог брака. Рођена је 8. маја 1906. године од мајке Стане (дев. Крпан, 1885-1956) и оца Стева (Stiv) Селаковића. Од јавно доступних података поуздани су једино они везани за Стану, која је у неком тренутку променила име у Стела. Она је родом из хрватског села Брезине код Бјеловара. Са друге стране, за Стева постоје опречни подаци па их стога, за сад, не износимо, док не будемо сигурни да се у пронађеним документима заиста налази Грегов прадеда по мајци. Оно што је занимљиво јесте да су пут Америке Стана и Мара кренуле саме, новембра 1907. године (Прилог 7). За претпоставити је да их је тамо чекао супруг и отац Стево. Са њим се потом нешто очигледно догодило (постоји документ о побигији човека са истим именом и презименом у великој експлозији у руднику угља Маријана у Пенсилванији 28. новембра 1908. у којој је погинуло 154 људи, али немамо потврду да је у питању заиста Грегов прадеда – Прилог 8). Мајка Стана се потом 12. јуна 1909. године удала за Хрвата Јосипа Милковића и изродила му петоро деце. Стана је пре овог брака, према доступним подацима, добила са Стевом Селаковићем још једно дете – сина Семјуела, којег је нови муж Јосип усвојио и дао му своје презиме. Иначе, Грегова баба Мара није била дугог века – умрла је у 45. години живота (Прилог 9). Чињеница да је Грегова прабаба Стана била Хрватица, а да је његова баба Мара имала полубраћу и полусестре Милковиће, вероватно је и довела до нетачне информације да је његова мајка била хрватске националности.

За крај неколико важних информација о роду Машуловића, од којих, по оцу Милошу, потиче Грегова мајка Дара.

Машуловићи припадају великом племену Озринићи у Црној Гори, а у оквиру племена роду Кривоглава из Марковине (Катунска нахија). Надимак Кривоглави добили су по Марку, сину Николе Вучетина. Прича се да је Марко имао обичај да накриви главу кад разговара. Од Марка Николина потекли су следећи родови: Тодоровићи, Рељићи, Вуковићи, Марковићи, Крушковци и, коначно, Машуловићи.

Машуловићи из Марковине преселили су се у Прагу код Никшића пошто је ово село припало Црној Гори 1863. године. Дошао је Лука Пејов Машуловић и оженио се кћерком Јакова Грозданића. Лукин отац Пејо био је јунак и хајдучки харамбаша.

На великом и разгранатом стаблу племена Озринићи Машуловићи деле порекло с родом Ђоковића, од којих је најбољи светски тенисер свих времена Новак Ђоковић. Машуловићи припадају Марковљанима, а Ђоковићи Драгојевићима, а сви заједно славе Аранђеловдан. Дакле, ако се некад негде сретну, Грег и Новак слободно могу да се рођакају!

Биографија Грега Поповића
Грег као тинејџер (1966. године)

Рођен: 29. јануара 1949. године у Источном Чикагу као Грег Чарлс Попович (Gregg Charles Popovich) од оца Рејмонда Криста Поповића (Raymond Christ Popovich) и мајке Дороти (Dorothy) девојачки Машуловић.

Школовање: Завршио је средњу школу у Мерилвилу (Merrillville, Indiana), у чијем кошаркашком тиму је играо запажену улогу играјући на центарској позицији са висином од 191 сантиметра (Прилози 12 и 13). По завршеној средњој школи уписао је Војну академију (Air Forces) и дипломирао 1970. године. Играо је у тиму Војне академије и био капитен и најбољи стрелац тима.

Каријера: У сезони 1987-88 постао помоћни тренер Лерију Брауну у НБА тиму Сан Антонио Спарс. Потом је 1992. отишао за помоћног тренера Дону Нелсону у тиму Голден Стејт Вориорс. Две године касније враћа се у тим Спарса као главни тренер. У овом клубу ће стећи репутацију једног од најбољих НБА тренера свих времена. Са Спарсима је освојио пет титула шампиона НБА лиге (1999, 2003, 2005, 2007. и 2014), а за тренера године проглашаван је 2003, 2012. и 2014. године. Од 2015. је селектор кошаркашке репрезентације САД.

Породица: Са супругом Ерин (Erin Rose Conboy, 1951-2018) био је у браку од 1976. године. Ерин је преминула 2018. године. Имају сина Микија (Micky) и ћерку Џил (Jill).

 

Прилог 1. Попис из 1920. године. Данило Поповић пописан под именом Данијел (Daniel). Поред њега пописани су супруга Мери и синови Ник, Џон и Рејмонд. У рубрици материњи језик родитеља, код Данила стоји српски, а код његове жене и деце пољски.
Прилог 2. Надгробни споменик Данилу Поповићу у гробљу у Хамонду (Oak Hill Cementery), делу источног Чикага.
Прилог 3. Извод из књиге умрлих Рејмонда Криста Поповића. У документу стоји девојачко презиме његове супруге Дороти – Машуловић (Masulovich).
Прилог 4. Надгробни споменик Рејмонду Кристу Поповићу у гробљу у Хемонду.
Прилог 5. Листа путника који су јануара 1914. бродом “Карпатија” приспели у Њујорк из Ријеке (Фјуме). Под редним бројем 26. Петар, а под редним бројем 29. Грегов деда Милош Машуловић. Код обојице наведено да им је име оца Стеван.
Прилог 6. Попис из 1930. На врху листе пописана породица Машуловић. Милош Машуловић је овде уписан као Мајк. Поред њега, уписани су и његова супруга Мара и деца Дороти, Виолета и Роберт. Код Милоша и Маре стоји да им је материњи језик српски.
Прилог 7. Листа путника приспелих у Њујорк бродом “Франческа” из Трста, новембра 1907. године. Под редним бројем 5. Грегова прабаба Стана (Крпан), а под редним бројем 6. је баба Мара, која је тада имала свега годину и по.
Прилог 8. Извештај о смрти Стевана Селаковића. Оно што у овом документу позива на опрез у погледу закључивања да је у питању Грегов прадеда је чињеница је у рубрици брачни статус наведено да је у питању самац.
Прилог 9. Извод из књиге умрлих Грегове баке Маре. У изводу стоји да јој је име мајке Стела (уместо Стана), а погрешно је написано и очево презиме (Силаковић уместо Селаковић).
Прилог 10. Вест о смрти Маре Машуловић објављена у локалном листу The Times, 31. 05. 1951. године.
Прилог 11. Вест о смрти Милоша Машуловића, објављена у локалном листу The Times, 30. 10. 1973.
Прилог 12. Грег Попович у средњошколском кошаркашком тиму (са бројем 21 на грудима).
Прилог 13. Грег Попович играо на центарској позицији.
Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Pera

    Svaka cast na otkricu, ali iskreno Greg se ne oseca Srbinom, jer da se tako oseca izjavio bi to vec, a ne se pravio nevest.

  2. Горан

    Да ли можете да истражите порекло (укључујући даље порекло) чувеног бејзбол играча Роџера Мариса?

    Отац му се звао Rudolph S. “Rudy” Maras, а мајка Ann Corrine “Connie” Perkovich. Скоро сви данашњи извори наводе да су били хрватског порекла, али има и један озбиљан извор (биографија) где се на неколико страница говори о пореклу мајке и зашто су је мрзели с очеве стране фамилије:

    “Members of the Maras family might have sided against Connie for two entirely different reasons. One was that they believed her to be Serbian. Mike Maras was the biggest S.O.B. I ever met, says Nick Maras Sr., and if he thought Connie was Serbian, that would have been enough for him to want to kick her out of the family.
    Individuals on both Rudy’s and Connie’s sides of the family believe Connie was Serbian.”

    Помиње се даље у биографији да му је мајка сахрањена у близини локалне Српске цркве у месту Chisholm у Минесоти!

    Roger Maris: Baseball’s Reluctant Hero
    стр. 18-22

    https://books.google.com/books?id=i0zpI06U8NIC&pg=PA22

    Аутори претпостављају да је прешла с католицизма на православље због другог мужа. Мада би се по очевом презимену Мараш пре рекло да је обрнута ситуација и да му је отац пореклом из Црне Горе, коме је неки предак прешао с православља на католицизам…

    • Јовица Кртинић

      Занимљиво. Проверићемо. Иначе, уколико је Роџеров отац римокатолик са наших простора онда је његово презиме по овдашњем извогору Марас, а не Мараш. Презиме Марас је присутно код римокатолика у Лици.

  3. Ogi Jokanovic

    My great grandfather Krsto Giljen from Nikšić travelled with Miloš and Milan to America on the Caparthia. He is listed on the travel log right above Milan Mašulić. I wonder if the two brothers stayed with Krsto in Nikšić before they left?

    The Giljeni have a strong connection to Markovina, Ozrinici.

  4. Ogi Jokanovic

    Мој прадеда Крсто Гиљен из Никшића путовао је са Милошем и Миланом у Америку на Капартију. Наведен је у путопису одмах изнад Милана Машулића.

    Питам се да ли су два брата остала код Крсте у Никшићу пре него што су отишли?

    Гиљени имају јаке корене у Марковини, Озринићима.

  5. Вајдић

    Да ли се може испитати порекло NBA кошаркаша Pistol Peta Maravića ?