Порекло Душана Дуде Ивковића

16. септембар 2021.

коментара: 5

Рођен: У Београду, 29. октобра 1943.

Преминуо: У Београду, 16. септембра 2021.

Родитељи: Отац Петар, доктор правних наука, мајка Бранка, професор француског и латинског језика.

Крсна слава: Ђурђевдан

Порекло по оцу: Отац Петар је рођен у селу Катиновац (Топуско, Кордун). У Београд је дошао 1920. године. Петрови родитељи су били Ђурађ (1871-1941) и Јока (1874-1942). Ђурађ и Јока су имали и сина Матију (1914-1942), који је погинуо као партизан. Велики број Срба из села Катиновац је страдао у усташком злочину 10. априла 1942. По попису становништва из 1948. у Катиновцу је живело свега седам Ивковића (у три дома).

Порекло по мајци: Бранка Ивковић рођена је 1912. године од оца Јанка Пеураче и мајке Олге (дев. Мандић), који су поред ње имали још сина Миленка и ћерку Надежду. Отац Јанко је био финансијски чиновник, пореклом са Кордуна. Мајка Олга је рођена 1883. у породици Мандић у селу Томингај у Лици. Њен отац Тривун је био рођени брат Георгине Ђуке Мандић, мајке Николе Тесле. Тривунов отац Никола (1800-1863) био је у браку са Софијом Соком Будисављевић, а поред Тривуна и Ђуке имали су још шесторо деце – Тому, Стаку, Пају, Петра, Марију и Смиљану. Петар је био митрополит дабробосански Николај Мандић. Мајка Душана Ивковића Бранка је објавила збирке песама “Тајновити шапати” (1990) и “Некада и сада” (1994).

Писмо Тесли: Душанова баба Олга написала је 23. децембра 1928. године следеће писмо свом брату Николи Тесли:

Драги мој брате,
Ја сам Теби прошле године писала, али нисам досада никакова одговора добила, па мислим да Ти мојега писма ниси примио, јер познавајући Твоје добро и племенито срце а нарочито прама својој родбини. Ти би својој сеји коју си прије 30 година када си у Грачацу био миловао и дукат даровао, одговорио.
Знам да кроз толики низ година човјек заборави поједине личности а и родбину и стога сам слободна упознати Те са Твојом сејом, која на Тебе чешће пута мисли и с’ Тобом се као великим српским Генијем поноси:
Ја сам Олга Мандић кћер пок. Тривуна Мандића из Грачаца, Твога ујака, рођена сам 1883 год. удала сам се 1903 год. за Јанка Пеурачу фин. чиновника.
Имамо 3 деце: сина Миленка, студ. електротехнике, кћерку Бранку ученицу 8 разр. гимназије и кћерку Надежду уч. 4 разр. гимназ. Дјеца су ми хвала милостивом Богу здрава и добро уче, син Миленко је јако даровит, би ће одличан електротехничар и кансе када студије сврши, да ће к Теби доћи.
Код нас је скупоћа доста велика, мој је муж усљед политичких прилика пензионисан са врло малом пензијом са којом при највећој штедњи не може на крај изаћ јер дјеца за одело и учила много требају.
И ако ми је тешко да Те у твојем великом послу узнемиравам, слободна сам Те као мога брата најлепше молити за једну малу новчану подпору да би могла деци што одела набавити, а ја Ти се унапред најлепше захваљујем и честитам Ти пред стојеће Божићне празнике и Нoвy Годину, желећ да Те Свемогући Бог небројени низ година уздржи у добром и челичном здрављу и задовољству на корист и понос Српског народа и Твоје родбине.
Прими много срдачних и искрених поздрава од нас свију а нарочито од Твоје љубеће Те сестре
Олге Пеурача рођ. Мандић
Београд, Карађорђева ул. 63/ц

Породица: Старији брат Слободан Пива Ивковић (04.08.1937-28.11.1995) такође био кошаркаш и кошаркашки тренер. Душан се женио два пута и има синове Петра и 19 година млађег Павла.

О родитељима: “На прво место стављам моје родитеље. Растао сам у једној грађанској породици. Мој отац доктор наука, није се снашао у комунизму… Моја мајка, песникиња, дала ми је много у образовању”.

Биографија: Дипломирао је геологију на Рударско-геолошком факултету у Београду. Кошарку играо у КК “Раднички” од 1958-1968. године, а од 1978. започео каријеру једног од најуспешнијих светских кошаркашких тренера. Остварио бројне успехе на репрезентативном и клупском плану. Више о томе ОВДЕ.

ИЗВОРИ:

Никола Тесла, преписка са родбином, Београд, Музеј Николе Тесле, 1993. године

Фејсбук страница Вргинмост

Картотека житеља Београда и Земуна – Дигитални репозиторијум Историјског архива Београда

Сајт ОКК Београд

politika.rs

https://www.politika.rs/scc/clanak/225037/Dudini-golubovi-od-57-leta

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Kordon

    Petar Ivković otac Dušanov kada je bio završio četvrti razred osnovne škole u rodnom selu Katinovac u opštini Vrginmost dolazi u Beograd 1920 godine. Dušan je oduvijek dolazio u Katinovac i kao mlad i kao stariji. Tokom 2017, 2018 i 2019, često i duže vremena je boravio u Katinovcu, gdje mu žive bliski rođaci koji su se vratili na svoje ognjište poslije svih ratova. U decembru prošle godine izašla je iz štampe luksuzna monografija sela Katinovac, jedan od prvih primjeraka knjige uručen je Dušanu. Pregršt slika iz poslednjih godina i posjete Ivkovićima u Katininovcu prepune su fb grupe Vrginmost.

    • Јовица Кртинић

      Поштовани,
      Хвала Вам много на овим драгоценим информацијама које ћемо унети у чланак. Уколико имате још неких података о прецима Душана Ивковића молимо да их објавите овде у форми коментара или пошаљете на нашу имејл адресу [email protected].

  2. Kordon

    Otac Petra Ivkovića se zvao Đuro.
    Dušan je bio unuk Đure Ivkovića iz Katinovca, stara opština Vrginmost, a danas opština Topusko na Kordunu
    Veliki pozdrav za sajt poreklo.

  3. Đorđe

    Dušan Duda Ivković, svetska legenda u košarci je preminuo. Malo se zna da je završio i da je diplomirani inženjer geologije, smer za inženjersku geologiju. U zanimljivom razgovoru sa njim rado se sećao šefa katedre za inženjersku geologiju profesora Dr. Milosava Janjića ,a i drugih profesora i osnivača katedre za geofiziku Prosena i drugih… I ako je preminuo legenda ostaje legenda. Slavan ostaje i sećanje na njega je neizbrisivo.