Poreklo Dušana Dude Ivkovića

16. septembar 2021.

komentara: 5

Rođen: U Beogradu, 29. oktobra 1943.

Preminuo: U Beogradu, 16. septembra 2021.

Roditelji: Otac Petar, doktor pravnih nauka, majka Branka, profesor francuskog i latinskog jezika.

Krsna slava: Đurđevdan

Poreklo po ocu: Otac Petar je rođen u selu Katinovac (Topusko, Kordun). U Beograd je došao 1920. godine. Petrovi roditelji su bili Đurađ (1871-1941) i Joka (1874-1942). Đurađ i Joka su imali i sina Matiju (1914-1942), koji je poginuo kao partizan. Veliki broj Srba iz sela Katinovac je stradao u ustaškom zločinu 10. aprila 1942. Po popisu stanovništva iz 1948. u Katinovcu je živelo svega sedam Ivkovića (u tri doma).

Poreklo po majci: Branka Ivković rođena je 1912. godine od oca Janka Peurače i majke Olge (dev. Mandić), koji su pored nje imali još sina Milenka i ćerku Nadeždu. Otac Janko je bio finansijski činovnik, poreklom sa Korduna. Majka Olga je rođena 1883. u porodici Mandić u selu Tomingaj u Lici. Njen otac Trivun je bio rođeni brat Georgine Đuke Mandić, majke Nikole Tesle. Trivunov otac Nikola (1800-1863) bio je u braku sa Sofijom Sokom Budisavljević, a pored Trivuna i Đuke imali su još šestoro dece – Tomu, Staku, Paju, Petra, Mariju i Smiljanu. Petar je bio mitropolit dabrobosanski Nikolaj Mandić. Majka Dušana Ivkovića Branka je objavila zbirke pesama “Tajnoviti šapati” (1990) i “Nekada i sada” (1994).

Pismo Tesli: Dušanova baba Olga napisala je 23. decembra 1928. godine sledeće pismo svom bratu Nikoli Tesli:

Dragi moj brate,
Ja sam Tebi prošle godine pisala, ali nisam dosada nikakova odgovora dobila, pa mislim da Ti mojega pisma nisi primio, jer poznavajući Tvoje dobro i plemenito srce a naročito prama svojoj rodbini. Ti bi svojoj seji koju si prije 30 godina kada si u Gračacu bio milovao i dukat darovao, odgovorio.
Znam da kroz toliki niz godina čovjek zaboravi pojedine ličnosti a i rodbinu i stoga sam slobodna upoznati Te sa Tvojom sejom, koja na Tebe češće puta misli i s’ Tobom se kao velikim srpskim Genijem ponosi:
Ja sam Olga Mandić kćer pok. Trivuna Mandića iz Gračaca, Tvoga ujaka, rođena sam 1883 god. udala sam se 1903 god. za Janka Peuraču fin. činovnika.
Imamo 3 dece: sina Milenka, stud. elektrotehnike, kćerku Branku učenicu 8 razr. gimnazije i kćerku Nadeždu uč. 4 razr. gimnaz. Djeca su mi hvala milostivom Bogu zdrava i dobro uče, sin Milenko je jako darovit, bi će odličan elektrotehničar i kanse kada studije svrši, da će k Tebi doći.
Kod nas je skupoća dosta velika, moj je muž usljed političkih prilika penzionisan sa vrlo malom penzijom sa kojom pri najvećoj štednji ne može na kraj izać jer djeca za odelo i učila mnogo trebaju.
I ako mi je teško da Te u tvojem velikom poslu uznemiravam, slobodna sam Te kao moga brata najlepše moliti za jednu malu novčanu podporu da bi mogla deci što odela nabaviti, a ja Ti se unapred najlepše zahvaljujem i čestitam Ti pred stojeće Božićne praznike i Novy Godinu, želeć da Te Svemogući Bog nebrojeni niz godina uzdrži u dobrom i čeličnom zdravlju i zadovoljstvu na korist i ponos Srpskog naroda i Tvoje rodbine.
Primi mnogo srdačnih i iskrenih pozdrava od nas sviju a naročito od Tvoje ljubeće Te sestre
Olge Peurača rođ. Mandić
Beograd, Karađorđeva ul. 63/c

Porodica: Stariji brat Slobodan Piva Ivković (04.08.1937-28.11.1995) takođe bio košarkaš i košarkaški trener. Dušan se ženio dva puta i ima sinove Petra i 19 godina mlađeg Pavla.

O roditeljima: “Na prvo mesto stavljam moje roditelje. Rastao sam u jednoj građanskoj porodici. Moj otac doktor nauka, nije se snašao u komunizmu… Moja majka, pesnikinja, dala mi je mnogo u obrazovanju”.

Biografija: Diplomirao je geologiju na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu. Košarku igrao u KK “Radnički” od 1958-1968. godine, a od 1978. započeo karijeru jednog od najuspešnijih svetskih košarkaških trenera. Ostvario brojne uspehe na reprezentativnom i klupskom planu. Više o tome OVDE.

IZVORI:

Nikola Tesla, prepiska sa rodbinom, Beograd, Muzej Nikole Tesle, 1993. godine

Fejsbuk stranica Vrginmost

Kartoteka žitelja Beograda i Zemuna – Digitalni repozitorijum Istorijskog arhiva Beograda

Sajt OKK Beograd

politika.rs

https://www.politika.rs/scc/clanak/225037/Dudini-golubovi-od-57-leta

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Kordon

    Petar Ivković otac Dušanov kada je bio završio četvrti razred osnovne škole u rodnom selu Katinovac u opštini Vrginmost dolazi u Beograd 1920 godine. Dušan je oduvijek dolazio u Katinovac i kao mlad i kao stariji. Tokom 2017, 2018 i 2019, često i duže vremena je boravio u Katinovcu, gdje mu žive bliski rođaci koji su se vratili na svoje ognjište poslije svih ratova. U decembru prošle godine izašla je iz štampe luksuzna monografija sela Katinovac, jedan od prvih primjeraka knjige uručen je Dušanu. Pregršt slika iz poslednjih godina i posjete Ivkovićima u Katininovcu prepune su fb grupe Vrginmost.

    • Jovica Krtinić

      Poštovani,
      Hvala Vam mnogo na ovim dragocenim informacijama koje ćemo uneti u članak. Ukoliko imate još nekih podataka o precima Dušana Ivkovića molimo da ih objavite ovde u formi komentara ili pošaljete na našu imejl adresu [email protected].

  2. Kordon

    Otac Petra Ivkovića se zvao Đuro.
    Dušan je bio unuk Đure Ivkovića iz Katinovca, stara opština Vrginmost, a danas opština Topusko na Kordunu
    Veliki pozdrav za sajt poreklo.

  3. Đorđe

    Dušan Duda Ivković, svetska legenda u košarci je preminuo. Malo se zna da je završio i da je diplomirani inženjer geologije, smer za inženjersku geologiju. U zanimljivom razgovoru sa njim rado se sećao šefa katedre za inženjersku geologiju profesora Dr. Milosava Janjića ,a i drugih profesora i osnivača katedre za geofiziku Prosena i drugih… I ako je preminuo legenda ostaje legenda. Slavan ostaje i sećanje na njega je neizbrisivo.