Poreklo prezimena, selo R’nkovce (Lipkovo)

18. mart 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela R’nkovce (po knjizi Rkovce), opština Lipkovo, Severna Makedonija. Prema knjizi Dr Jovana F. Trifunoskog „Kumanovsko – Preševska Crna Gora“, izdanje Beograd 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Rkovce je manje selo. Leži u dolini Rkovskog Potoka, desne pritoke Lipkovske Reke. U selu se %alazi Češma Katundat (Seoska Češma) i izvor Kroj Đuze Bard.

Zemlje i šume.

Stanovnici oskudevaju u ziratnom zemljištu. Dosta su prostrane šume i utrine koje se nalaze na mestima: Čukljavica, Zabel, Fajripše, Đur (Kamen), Varnica, Bučin, Selište.

Tip sela.

Kuće su grupisane u tri mahale koje su međusobno neznatno udaljene. Rkovce ima svega 3 roda sa 25 domova. Mahala Selmanovi ima 10, mahala Ametovi 8 i mahala Danovi 7 domova.

Prošlost u starine.

Opšte je predanje da je Rkovce ranije po stanovništvu bilo pravoslavno južnoslovensko selo. Kako kazuju neki muslimani iz Oglje, prvobitno selo Rkovce uništila je „čuma“ (kuga) i od stanovništva u životu je ostao samo jedan starac. On je kasnije umro bez potomstva.

Za prvobitno Rkovce priča se još da je imalo mnogo pčelinjaka. Ono se tada nalazilo na Selištu iznad današnjeg položaja.

Sada u Rkovcu žive doseljeni muslimani poreklom iz Arbanije. Oni se ne sećaju da li su im preci prilikom doseljavanja zatekli selo ili ne. Po današnjem stanovništvu selo je staro oko 120 godina.

O imenu sela ništa se ne kazuje.

Poreklo stanovništva.

U selu žive rodovi:

-Selmapovi (10 k),

-Ametovi (8 k) i:

-Danovi (7 k), od fisa Beriš. U selo došli preci iz četvrtog pojasa, koji su u starini u Severnoj Arbaniji bili bliski rođaci. Kažu da im se mesto porekla zvalo Čaje.

IZVOR: Prema knjizi Dr Jovana F. Trifunoskog „Kumanovsko – Preševska Crna Gora“, izdanje Beograd 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.