Порекло презимена, село Р’нковце (Липково)

18. март 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Р’нковце (по књизи Рковце), општина Липково, Северна Македонија. Према књизи Др Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“, издање Београд 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Рковце је мање село. Лежи у долини Рковског Потока, десне притоке Липковске Реке. У селу се %алази Чешма Катундат (Сеоска Чешма) и извор Крој Ђузе Бард.

Земље и шуме.

Становници оскудевају у зиратном земљишту. Доста су простране шуме и утрине које се налазе на местима: Чукљавица, Забел, Фајрипше, Ђур (Камен), Варница, Бучин, Селиште.

Тип села.

Куће су груписане у три махале које су међусобно незнатно удаљене. Рковце има свега 3 рода са 25 домова. Махала Селманови има 10, махала Аметови 8 и махала Данови 7 домова.

Прошлост u старине.

Опште је предање да је Рковце раније по становништву било православно јужнословенско село. Како казују неки муслимани из Огље, првобитно село Рковце уништила је „чума“ (куга) и од становништва у животу је остао само један старац. Он је касније умро без потомства.

За првобитно Рковце прича се још да је имало много пчелињака. Оно се тада налазило на Селишту изнад данашњег положаја.

Сада у Рковцу живе досељени муслимани пореклом из Арбаније. Они се не сећају да ли су им преци приликом досељавања затекли село или не. По данашњем становништву село је старо око 120 година.

О имену села ништа се не казује.

Порекло становништва.

У селу живе родови:

-Селмапови (10 к),

-Аметови (8 к) и:

-Данови (7 к), од фиса Бериш. У село дошли преци из четвртог појаса, који су у старини у Северној Арбанији били блиски рођаци. Кажу да им се место порекла звало Чаје.

ИЗВОР: Према књизи Др Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“, издање Београд 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.