Poreklo prezimena, selo Dobroselica (Čajetina)

10. mart 2021.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Dobroselica, opština Čajetina. Prema knjizi Danila Stanojevića “Stanovništvo Zlatibora u XVIII i prvoj polovini XIX veka”.

U Drugoj polovini HV v. pominje se kao Dobroselco, pripada nahiji Radohna (Radoinja). Dobroselica i Stublo su u sastavu Rujanskog sreza od 1837, a od 1839. imaju svoju Dobroseličku opštinu. Tokom XVII i XVIII v. Dobroselica je primila i otpustila veliki broj porodica iz Hercegovine i crnogorskih Brda, dalje prema Srbiji. Krajem XVII v. iz ovog sela odselile su se neke stare porodice Erakovića i Topalovića u valjevsku Kolubaru. U XVIII v. odavde se odselila brojna familija Kurevija u okolinu Ljubovije.

Stevan Ignjić navodi da u Dobroselici nema starosedelaca i da je naseljavanje počelo posle obeležavanja granice 1834. Međutim, do te godine, najveći broj današnjih dobroseličkih familija ubaštinio se u ovom selu. U drugoj polovini XVIII v. doseljavaju se:

Kovačevići iz Drobnjaka, Marjanovići iz sela Granje u Bosni, slave Sv. Đorđa;

Ječmenice iz sela Ječmišta kod Pljevalja, slave Nikoljdan.

Od početka XIX v. do 1835. neutvrđenim redom doseljavaju se:

Vraneševići iz Pavina polja u Vranešu, slave Cveti;

Graovići, Gajovići, Jovanovići i Matovići iz Graovišta, slave Jovanjdan;

Srndaćevići od Pljevalja, slave Nikoljdan;

Pučijaševići i Tančevići iz Drobnjaka, slave Đurđevdan;

Šušići iz Donje Bukovice u Drobnjacima, slave Stevanjdan;

Simovići iz Pive, slave Aranđelovdan;

VarničićiPopovići iz Tušinje, slave Nikoljdan;

Karganovići iz Crne Gore, slave Aranđelovdan.

U aprilu 1835. u Dobroselicu se doseljavaju sledeće porodice Veselina Tavonje, Dmitra Obradovića–Milinkovića i Draga Vemića iz Štrbaca.

U proleće 1836. došle su porodice Ostoje Dolaša, iz Lunića; Jevđenija Zjajića iz Radoinje i Rista Novakovića iz Štrbaca.

IZVOR: Danilo Stanojević, Stanovništvo Zlatibora u XVIII i prvoj polovini XIX veka, Narodni muzej Užice, Užice, 2013. str. 58-59. Knjiga, uz odobrenje autora, dostupna u pretraživoj digitalnoj biblioteci Poreklo.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Aleksa Simovic

    Pozdrav, da li neko mozda ima jos informacija o Simovicima, bio bih zahvalan? Mozete i na mejl da mi pisete [email protected]