Чланци наших чланова Јовице Кртинића и Бранка Тодоровића објављени у четвртом тому Catene mundi

25. јун 2020.

коментара: 0

Четврти, завршни том енциклопедије “Catena mundi”, који је пре неколико дана изашао из штампе, у обиљу вредних чланака, доноси и два чији су аутори уједно и челни људи Друштва српских родословаца “Порекло”. Објављени су чланци Јовице Кртинића Генетика и Срби: од Карпата па до Јадрана и Бранка Тодоровића Српска средњовековна хералдика.

Кртинићев чланак објављен је у другом одељку књиге, насловљеном са “Балканске вериге” где су још и чланци Петра Скока и Милана Будимира, Богољуба Шијаковића, Миломира Степића, Георгија Острогорског, Димитрија Богдановића и Атанасија Јевтића. Кртинић је у чланку на 12 страница у најкраћем сажео сва досадашња сазнања о генетичком пореклу Срба, која су плод истраживачких подухвата покренутих у оквиру Српског ДНК пројекта и у сарадњи са научном заједницом. У тексту је посебно проблематизована подела на заступнике и противнике тезе о словенском пореклу Срба.

Чланак Бранка Тодоровића, председника нашег Одбора за хералдику и једног од покретача хералдичког регистра Грбовник, доноси бројна нова сазнања из области српске средњовековне хералдике. Чланак је објављен у трећем одељку књиге (под насловом “Симфонија и саборност”), а поред Тодоровићевог, објављени су чланци следећих еминентних аутора – Михаила Динића, Николе Радојичића, Јованке Калић, Амфилохија Радовића, Предрага Милосављевића, Милана Ковачевића, Петра Д. Шеровића, Божидара Ферјанчића, Александра Дерока, Георгија Острогорског, Светозара Радојчића, Милана Кашанина и Александра Соловјева. Тодоровић у обиљу нових и заиста ексклузивних открића (његов чланак је писан управо за овај завршни том Catene mundi), разрешава и једно погрешно тумачење делова историјског грба Србије.

Енциклопедијски подухват “Catena mundi” покренуо је 1992. године Предраг Драгић Кијук. Те године објављена су два тома у којима су сабрани чланци око 200 еминентних аутора.

Настављач Кијуковог дела, Бранимир Нешић, покренуо је истомену издвачку кућу, која је 2016. објавила трећи том Catene mundi, у којој су објављени чланци око 100 водећих српских научника и мислилаца, како савремених тако и оних који су се преселили у вечност. Објављивањем четвртог тома, заоркужена је целина са трећим томом с обзиром да их повезује исти поднаслов – “О националном идентитету Срба”.

“Catena mundi” представља синтезу српске историје и духовности због чега се најчешће доживљава као „духовна енциклопедија српског народа”. Друштво српских родословаца “Порекло” је почаствовано што су и наши чланови постали део овог великог издавачког подухвата.

Више о томе како можете до четвртог и претходна три тома Catene mundi прочитајте ОВДЕ.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.