Članci naših članova Jovice Krtinića i Branka Todorovića objavljeni u četvrtom tomu Catene mundi

25. jun 2020.

komentara: 0

Četvrti, završni tom enciklopedije “Catena mundi”, koji je pre nekoliko dana izašao iz štampe, u obilju vrednih članaka, donosi i dva čiji su autori ujedno i čelni ljudi Društva srpskih rodoslovaca “Poreklo”. Objavljeni su članci Jovice Krtinića Genetika i Srbi: od Karpata pa do Jadrana i Branka Todorovića Srpska srednjovekovna heraldika.

Krtinićev članak objavljen je u drugom odeljku knjige, naslovljenom sa “Balkanske verige” gde su još i članci Petra Skoka i Milana Budimira, Bogoljuba Šijakovića, Milomira Stepića, Georgija Ostrogorskog, Dimitrija Bogdanovića i Atanasija Jevtića. Krtinić je u članku na 12 stranica u najkraćem sažeo sva dosadašnja saznanja o genetičkom poreklu Srba, koja su plod istraživačkih poduhvata pokrenutih u okviru Srpskog DNK projekta i u saradnji sa naučnom zajednicom. U tekstu je posebno problematizovana podela na zastupnike i protivnike teze o slovenskom poreklu Srba.

Članak Branka Todorovića, predsednika našeg Odbora za heraldiku i jednog od pokretača heraldičkog registra Grbovnik, donosi brojna nova saznanja iz oblasti srpske srednjovekovne heraldike. Članak je objavljen u trećem odeljku knjige (pod naslovom “Simfonija i sabornost”), a pored Todorovićevog, objavljeni su članci sledećih eminentnih autora – Mihaila Dinića, Nikole Radojičića, Jovanke Kalić, Amfilohija Radovića, Predraga Milosavljevića, Milana Kovačevića, Petra D. Šerovića, Božidara Ferjančića, Aleksandra Deroka, Georgija Ostrogorskog, Svetozara Radojčića, Milana Kašanina i Aleksandra Solovjeva. Todorović u obilju novih i zaista ekskluzivnih otkrića (njegov članak je pisan upravo za ovaj završni tom Catene mundi), razrešava i jedno pogrešno tumačenje delova istorijskog grba Srbije.

Enciklopedijski poduhvat “Catena mundi” pokrenuo je 1992. godine Predrag Dragić Kijuk. Te godine objavljena su dva toma u kojima su sabrani članci oko 200 eminentnih autora.

Nastavljač Kijukovog dela, Branimir Nešić, pokrenuo je istomenu izdvačku kuću, koja je 2016. objavila treći tom Catene mundi, u kojoj su objavljeni članci oko 100 vodećih srpskih naučnika i mislilaca, kako savremenih tako i onih koji su se preselili u večnost. Objavljivanjem četvrtog toma, zaorkužena je celina sa trećim tomom s obzirom da ih povezuje isti podnaslov – “O nacionalnom identitetu Srba”.

“Catena mundi” predstavlja sintezu srpske istorije i duhovnosti zbog čega se najčešće doživljava kao „duhovna enciklopedija srpskog naroda”. Društvo srpskih rodoslovaca “Poreklo” je počastvovano što su i naši članovi postali deo ovog velikog izdavačkog poduhvata.

Više o tome kako možete do četvrtog i prethodna tri toma Catene mundi pročitajte OVDE.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.