Poreklo prezimena, selo Jagoče (Bijelo Polje)

1. jun 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva u selu Jagoče, opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo u dolini Goduške reke, između Konove glave, Breze i Mušnice. Naselje je poglavito na prisojnoj strani koja se od Konove glave postepeno spuštaju prema reci. Na osojnoj, levoj strani reke, sada su mahom livade.

Zemlje i šume.

Krajevi pod njivama i livadama na desnoj strani nose ove topografske nazive: Ploča, Vrtača, Zacrkovlje, Lipovica, a na levoj: Osoje, Godovina. Žarce, Bašta, Spasovac i Drezga (šuma).

Vode.

Svaki kraj ima vodu (Godevina, Žarce, Breza, Stublina, Reva i Drezta). Drezga (vrelo) odlikuje se velikim količinama vrlo hladne i pigke vode.

Starine u selu.

Jagoče je staro naselje. Raanije se prostiralo i na osojnoj strani gde se vide stara kućišta i crkvina u kraju Bašča. Oko nje su ranije nosili krst (litije) o Spasovdanu. Naziv Zacrkovlje i Spasovica (krš) takoće podseća na staro naselje.

Poreklo stanovništva.

Preci današnjih rodova u Jagoču delom su starinci, a delom doseljenici.

-Kovačevići (10 k. sl. sv. Stefana), ne znaju odakle su doseljeni. Kažu da je Sipanje bila njihova planina. Tamo su izlazili sa stokom na stanove, sve dok ih muslimani nisu potisli.

-Vojinovići (8 k., Sv. Jefstatija), rano su doseljeni iz Trepče (Budimljanska župa), gde i danas žive dve kuće njihovih rođaka. Oni pripadaju najstarijem sloju polimskog stanovišta. I bihorski Vojinovići su imali svoju zemlju, pa su je zbog nasilja napuštali ili prodavali. Mnogo Vojinovića je iseljeno u okolinu Kraljeva.

-Šahmani (14 k.), istog su porekla kao i Šahmani u Loznoj.

-Drobnjaci (14 k., sl. Đurđevdan) došli pre pedeset godina iz susednog sela Stojanovića.

-Radovići (6 k)., doseljeni iz susednog sela Radulića (oterao ih beg sa zemlje).

-Bulatovići (2 k.. sl. sl. Luku), poreklom iz Rovaca. Do 1906. godine cu bili u susednom selu Goduši.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.