Порекло презимена, село Трубине (Бијело Поље)

1. јуна 2019.

коментара: 1

Порекло становништва село Трубине (по књизи Трубина), општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан

Положај села.

Мало насеље на заравни која се пружа у облику простраиог била измећу долина Љешнице и Годушке реке. Због оваквог положаја Трубина је изложена ветровима, особито у зиму.

Воде.

Али има и повољних услова: положит положај за њиве, испуст за стоку непосредно око села и изворску воду. Сем бунарске воде, до које је лако доћи, постоје два јака извора: Буче и Бијела вода. Прва служи за пиће, а друга за прање рубља и друге кућевие потребе.

Земље и шуме.

Зараван је под ливадама и њивама на којима се гаје поглавто стрна жита. Главни сеоски потесн су: Баре, Покрсница, Побрће, Криволази, Близурад, Црквина. Шуме и утрине су: Рудине и Петка.

Старине у селу.

Остаци ранијег српског становништва је црквина и око ње доста пространо гробље, у коме се сахрањују и скорији досељеници. Назив Покрсница указује на запис који се постављао приликом ношења литије (крста). На Трубини се виде остаци једне камене куле. Верује се да је она у вези са градом Бихором, који је одмах на другој страни Љешнице. Из куле се помоћу трубе јављало у град што се догађа на источној страни брда.

Порекло становништва.

Данашњи становници су:

-Ћоровићи (6 к.), су род са Ћоровићима из Лозне;

-Губеринићи (5 к.), досељени из Васојевића. Кажу да су дошли као муслимани. Њихови православни рођаци су Губеринићи на Полици, Будимљи и око Андријевице у Васојевићима.

-Јокићи (2 к.), су род ca Јокићима из Лозне.

-Петрићи (1 к.), су досељени из Заостра код Иванграда.

-Бахори (4 к.), потичу од два брата који су побегли од крви са Коврена (између Плавља и Бијелог Поља). Ипак су их пронашли и убили при преласку преко Лима (њихова два дугачка гроба се виде у гробљу села Срђевца).

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Guberinic

    Guberinici su dosli sa Seoca kod Andrijevice,iako danas ne priznaju da su rodjaci pravoslavnih Guberinica.