Poreklo prezimena, selo Trubine (Bijelo Polje)

1. jun 2019.

komentara: 1

Poreklo stanovništva selo Trubine (po knjizi Trubina), opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan

Položaj sela.

Malo naselje na zaravni koja se pruža u obliku prostraiog bila izmeću dolina Lješnice i Goduške reke. Zbog ovakvog položaja Trubina je izložena vetrovima, osobito u zimu.

Vode.

Ali ima i povoljnih uslova: položit položaj za njive, ispust za stoku neposredno oko sela i izvorsku vodu. Sem bunarske vode, do koje je lako doći, postoje dva jaka izvora: Buče i Bijela voda. Prva služi za piće, a druga za pranje rublja i druge kućevie potrebe.

Zemlje i šume.

Zaravan je pod livadama i njivama na kojima se gaje poglavto strna žita. Glavni seoski potesn su: Bare, Pokrsnica, Pobrće, Krivolazi, Blizurad, Crkvina. Šume i utrine su: Rudine i Petka.

Starine u selu.

Ostaci ranijeg srpskog stanovništva je crkvina i oko nje dosta prostrano groblje, u kome se sahranjuju i skoriji doseljenici. Naziv Pokrsnica ukazuje na zapis koji se postavljao prilikom nošenja litije (krsta). Na Trubini se vide ostaci jedne kamene kule. Veruje se da je ona u vezi sa gradom Bihorom, koji je odmah na drugoj strani Lješnice. Iz kule se pomoću trube javljalo u grad što se događa na istočnoj strani brda.

Poreklo stanovništva.

Današnji stanovnici su:

-Ćorovići (6 k.), su rod sa Ćorovićima iz Lozne;

-Guberinići (5 k.), doseljeni iz Vasojevića. Kažu da su došli kao muslimani. Njihovi pravoslavni rođaci su Guberinići na Polici, Budimlji i oko Andrijevice u Vasojevićima.

-Jokići (2 k.), su rod ca Jokićima iz Lozne.

-Petrići (1 k.), su doseljeni iz Zaostra kod Ivangrada.

-Bahori (4 k.), potiču od dva brata koji su pobegli od krvi sa Kovrena (između Plavlja i Bijelog Polja). Ipak su ih pronašli i ubili pri prelasku preko Lima (njihova dva dugačka groba se vide u groblju sela Srđevca).

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Guberinic

    Guberinici su dosli sa Seoca kod Andrijevice,iako danas ne priznaju da su rodjaci pravoslavnih Guberinica.