Порекло презимена, село Јагоче (Бијело Поље)

1. јун 2019.

коментара: 0

Порекло становништва у селу Јагоче, општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село у долини Годушке реке, између Конове главе, Брезе и Мушнице. Насеље је поглавито на присојној страни која се од Конове главе постепено спуштају према реци. На осојној, левој страни реке, сада су махом ливаде.

Земље и шуме.

Крајеви под њивама и ливадама на десној страни носе ове топографске називе: Плоча, Вртача, Зацрковље, Липовица, а на левој: Осоје, Годовина. Жарце, Башта, Спасовац и Дрезга (шума).

Воде.

Сваки крај има воду (Годевина, Жарце, Бреза, Стублина, Рева и Дрезта). Дрезга (врело) одликује се великим количинама врло хладне и пигке воде.

Старине у селу.

Јагоче је старо насеље. Рааније се простирало и на осојној страни где се виде стара кућишта и црквина у крају Башча. Око ње су раније носили крст (литије) о Спасовдану. Назив Зацрковље и Спасовица (крш) такоће подсећа на старо насеље.

Порекло становништва.

Преци данашњих родова у Јагочу делом су старинци, а делом досељеници.

-Ковачевићи (10 к. сл. св. Стефана), не знају одакле су досељени. Кажу да је Сипање била њихова планина. Тамо су излазили са стоком на станове, све док их муслимани нису потисли.

-Војиновићи (8 к., Св. Јефстатија), рано су досељени из Трепче (Будимљанска жупа), где и данас живе две куће њихових рођака. Они припадају најстаријем слоју полимског становишта. И бихорски Војиновићи су имали своју земљу, па су је због насиља напуштали или продавали. Много Војиновића је исељено у околину Краљева.

-Шахмани (14 к.), истог су порекла као и Шахмани у Лозној.

-Дробњаци (14 к., сл. Ђурђевдан) дошли пре педесет година из суседног села Стојановића.

-Радовићи (6 к)., досељени из суседног села Радулића (отерао их бег са земље).

-Булатовићи (2 к.. сл. сл. Луку), пореклом из Роваца. Дo 1906. године cу били у суседном селу Годуши.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.