Порекло презимена, село Ново Село (Трговиште)

16. јул 2016.

коментара: 0

Порекло становништва села Ново Село, општина Трговиште  – Пчињски округ. Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905 до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Ово село је по странама дубоке и простране долине Козарске Реке. Мала Бусинци је са десне стране долине Долова, чији је поток лева притока Козарске Реке. Мала Завишићи је ван ове долине према селу Личин Долу са десне стране Манастирске Долине изнад Градца.

У селу постоје два гробља, једно јекод Поречана а друго код Бисиних.

Воде.

Мештани користе воду за пиће са кладенаца, који носе ове називе: Суви Кладенац, Сребрни Кладенац (на међи прем Рупју) и Лековитициа (лечи ране).

Старине у селу.

У овом селу постоје два селишта, једно је у Горњој Мали (где су Завишићи), друго у Лесковој Падини. Оба су стара и не зна се када је у њима било село. Ово друго као да је старије, има зидине.

Порекло становништва.

-Рашићеви, Стевањдан, су старинци у селу. За њиховог претка веле да је однекуда дошао, затим „Цар ги је проклеја, ни да се подигну, ни да се загубију и слог на њиву да немају“, односно да се њива не дели, да је један има, да се не множе. Због тога и кажу да су проклети. Не знају који је био тај цар а разлог проклетства помињу како је у селу „имало мадан“, Ови Рашићеви „мирију брали ос самокови, од мадани, они ноћили у цара“, направили самоков и сребрна кола да кове; они их нису дали цару, те их он проклео. За манастириште у Новом Селу веле да је њихово, те да су и цркву направили.

-Јеринци, Ђурђевдан, су „од јерско“, од Копаоника. Отуда су добегли Јован и Стојан (старији од чукундедова старцу Миладину). Убили Арнаутина, који им је хтео сестру отети, и побегли. Један остао у Самокову у Црној Трави а други дошао у Банковце па потом у Ново Село.

-Пејаши, Св.Ђорђе, су из Знепоља.

-Божичани, Никољдан, су из Божице, доселио им се чукундед са четири сина. Многи су се одселили.

-Самчекинци (Никола, Наум, Димитрије, Ћира и др), Никољдан и Петровдан – служе два свеца – зарекли се некако људи и;

-Синадинови, Аранђеловдан, су Црнотравци – из Козарнице.

-Павлици су из Рупја (Павличинци).

-Стевановци, Савиндан, „коџа вамилија“, су из Мелне.

-Клисурац (Никола) је из Клисуре.

-Биса (Никола) је из Црне Траве.

-Бањчани, Никољдан и Јовањдан, су од Ћустендил Бање.

-Власинци, Аранђеловдан, су са Власине.

-Бучанци (Ђоркове), Аранђеловдан, су из Брода..

-Исакобарци су из Брода.

Има их још, досељених из Црне Траве и блиских села дуж реке Власине.

ИЗВОР: Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905 до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.