Poreklo prezimena, selo Novo Selo (Trgovište)

16. jul 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Novo Selo, opština Trgovište  – Pčinjski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Ovo selo je po stranama duboke i prostrane doline Kozarske Reke. Mala Businci je sa desne strane doline Dolova, čiji je potok leva pritoka Kozarske Reke. Mala Zavišići je van ove doline prema selu Ličin Dolu sa desne strane Manastirske Doline iznad Gradca.

U selu postoje dva groblja, jedno jekod Porečana a drugo kod Bisinih.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa kladenaca, koji nose ove nazive: Suvi Kladenac, Srebrni Kladenac (na međi prem Rupju) i Lekoviticia (leči rane).

Starine u selu.

U ovom selu postoje dva selišta, jedno je u Gornjoj Mali (gde su Zavišići), drugo u Leskovoj Padini. Oba su stara i ne zna se kada je u njima bilo selo. Ovo drugo kao da je starije, ima zidine.

Poreklo stanovništva.

-Rašićevi, Stevanjdan, su starinci u selu. Za njihovog pretka vele da je odnekuda došao, zatim „Car gi je prokleja, ni da se podignu, ni da se zagubiju i slog na njivu da nemaju“, odnosno da se njiva ne deli, da je jedan ima, da se ne množe. Zbog toga i kažu da su prokleti. Ne znaju koji je bio taj car a razlog prokletstva pominju kako je u selu „imalo madan“, Ovi Rašićevi „miriju brali os samokovi, od madani, oni noćili u cara“, napravili samokov i srebrna kola da kove; oni ih nisu dali caru, te ih on prokleo. Za manastirište u Novom Selu vele da je njihovo, te da su i crkvu napravili.

-Jerinci, Đurđevdan, su „od jersko“, od Kopaonika. Otuda su dobegli Jovan i Stojan (stariji od čukundedova starcu Miladinu). Ubili Arnautina, koji im je hteo sestru oteti, i pobegli. Jedan ostao u Samokovu u Crnoj Travi a drugi došao u Bankovce pa potom u Novo Selo.

-Pejaši, Sv.Đorđe, su iz Znepolja.

-Božičani, Nikoljdan, su iz Božice, doselio im se čukunded sa četiri sina. Mnogi su se odselili.

-Samčekinci (Nikola, Naum, Dimitrije, Ćira i dr), Nikoljdan i Petrovdan – služe dva sveca – zarekli se nekako ljudi i;

-Sinadinovi, Aranđelovdan, su Crnotravci – iz Kozarnice.

-Pavlici su iz Rupja (Pavličinci).

-Stevanovci, Savindan, „kodža vamilija“, su iz Melne.

-Klisurac (Nikola) je iz Klisure.

-Bisa (Nikola) je iz Crne Trave.

-Banjčani, Nikoljdan i Jovanjdan, su od Ćustendil Banje.

-Vlasinci, Aranđelovdan, su sa Vlasine.

-Bučanci (Đorkove), Aranđelovdan, su iz Broda..

-Isakobarci su iz Broda.

Ima ih još, doseljenih iz Crne Trave i bliskih sela duž reke Vlasine.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905 do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.