Poreklo prezimena, selo Velja Glava (Aleksandrovac)

29. oktobar 2015.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Velja Glava, opština Aleksandrovac – Rasinski okrug. Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Velja-Glava

Položaj sela.

Velja Glava, jedno od najviših sela Župe, leži na padinama Čukare, između Bratićkog i Lesenovačkog Potoka.

Vode.

Naselje obiluje vodom. U novije vreme izgrađen je vodovod iz Korita, u dužini od 2,5 kilometra.

Tip sela i zemlje.

Selo je razbijeno u nekoliko grupa, prema reljefu i srodnosti rodova. Reljef je raščlanjen po potocima i vodopadima u kose i zaravni, koje nose nazive: Staro Selo (pri vrhu brda), Rasadište, Parlozi, Ornice, Osoje i Korita. Osima Osoja i Korita, koji su pod pašnjacima, svuda su biljne kulture, osobito voće (šljiva i jabuka). U Parlozima uspeva i vinova loza. Povoljni su uslovi za stočarstvo. Ranije su uzgajali i veliki broj koza.

Starine u selu.

Velja Glava je staro selo. Na to ukazuju dva selišta i „Latinsko Groblje“, u kome je ranije sahranjivano srpsko stanovništvo. U blizini ovog groblja je i sadašnje groblje.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Velja Glava, koja je udaljena od puteva, brdovita i nepristupačna, bila je utočište mnogih rodova koji su se docnije naseljavali po nižim i plodnijim krajevima Župe.

Preci današnjeg stanovništva Velja Glave ovde su doseljeni počevši od druge polovine 18. veka.

-Vujići, Stevanjdan.Predak Marko Vujić se doselio iz Kolašina u Crnoj Gori ali je pre naseljavanja u Veljoj Glavi kraće vreme živeo u Kožetinu – Župa. Marko je imao dva sina, Pavla i Pauna. Paun je posle oslobođenja od Turaka, 1833. godine, sišao u Rataje – Župa. Od njega su tamošnji Vujići. Od doseljenja Vujići broje sedam pojaseva-kolena: Rade (40 godina), Paun, Vladislav, Milenko, Pavle i Marko.

-Pribakovići, Tomindan, su poreklom od Jošaničke Banje – Ibar. Njihov predak se najpre naselio u Venčac – Župa, gde je ubio Turčina i pobegao u Velja Glavu. Rođaci su im Pribakovići u Venčacu.

-Rakićevići, Stevanjdan. Predak se doselio „negde iz Crne Gore“. Imaju rođake u Vitkovu. Vode poreklo od dva rođena brata. Broje kolena: Milun (30 godina), Vukoman, Milan i Svetozar.

-Filipovići, Tomindan. Predak doseljen „negde iz Crne Gore“.

IZVOR: Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Sava Popadić

    Knjiga M. Lutovca je pisana na osnovu intervjua slučajnih prolaznika i obiluje velikim brojem grešaka. Velja Glava je možda najbolje prošla sa samo dve greške:
    1. Ne nalazi se između Bratićanskog i LESENOVIČKOG potoke nego između Bratićanskog i LESKOVIČKOG potoka.. Lesenovce i V. Glavu deli nekoliko sela.
    2. U V.Glavi ne postoji familija PribaKović, već PribaNović