Порекло презимена, село Братићи (Александровац)

29. октобра 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Братићи (по књизи Братиће), општина Александровац – Расински округ. Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Братићи се налазе, као и Веља Глава, у брдовитом делу Жупе. Лежи на плећатој коси између два потока, Мале и Велике Реке, који не пресушују.

Воде.

И поред тога што село обилује водом, ипак је изграђен водовод од Добре Воде, са даљине од 3-4 километра. На реци су постојале и четири редовничке воденице, од којих и данас раде две.

Име селу.

Предање говори да је село добило име по томе што су се ту населила три брата.

Земље.

Главни сеоски потеси, који су под њивама и воћњацима , јесу: Старо Село, Баорица, Раљани, Врановци и Чука-Пања. Осим стрних жита, која се у плодореду смењују са кукурузом, засађени су воћњацима и по којим виноградом. Њихови главни виногради су у пољани код Ржанице – Жупа. Раније су се више бавили сточартсвом, узгојем оваца и коза. У прошлости су имали сеоску утрину, која је сада засађена бором.

Старине у селу.

Један потес се назива „Старо Село“, где се и данас виде трагови кућа. Старо Гробље је било код Ивановића кућа,па су доцније основали ново, „преко реке“.

Порекло презимена.

Преци данашњег становништва Братића досељени су из разних крајева.

-Петрашиновићи, Никољдан и Илиндан, су пореклом од Блаца – Топлица.

-Ивановићи, Ђурђевдан. Предак Иван, са братом, је побегао од Турака из Велике Дренове код Трстеника пре шест колена: Сава (50 година), Иван, Радош, Милић и Иван. Рођаци су им Раденковићи у Трнавцу – Жупа. Кажу да су Иван од кога су Ивановићи и Раденко од кога су Раденковићи били браћа.

-Милутновићи, Симеундан. Предак побегао из Велике Денове због убиства Турчина. Морао је кажу, привидно, да прими ислам док му се укаже прилика да добегне у Братиће. Броје од тада шест колена: Тодор (30 година), Здравко, Јелисав, Богдан, Урош и Милутин. Имају рођаке у Глободеру код Крушевца.

-Денићи (Милутиновићи), Никољдан, се рођакају са Милутиновићма, али не знају због чега.

-Лазићи и Мијаиловићи, Симеундан, су досељени када и Милутиновићи.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.