Poreklo prezimena, selo Bratići (Aleksandrovac)

29. oktobar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Bratići (po knjizi Bratiće), opština Aleksandrovac – Rasinski okrug. Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Bratići se nalaze, kao i Velja Glava, u brdovitom delu Župe. Leži na plećatoj kosi između dva potoka, Male i Velike Reke, koji ne presušuju.

Vode.

I pored toga što selo obiluje vodom, ipak je izgrađen vodovod od Dobre Vode, sa daljine od 3-4 kilometra. Na reci su postojale i četiri redovničke vodenice, od kojih i danas rade dve.

Ime selu.

Predanje govori da je selo dobilo ime po tome što su se tu naselila tri brata.

Zemlje.

Glavni seoski potesi, koji su pod njivama i voćnjacima , jesu: Staro Selo, Baorica, Raljani, Vranovci i Čuka-Panja. Osim strnih žita, koja se u plodoredu smenjuju sa kukuruzom, zasađeni su voćnjacima i po kojim vinogradom. Njihovi glavni vinogradi su u poljani kod Ržanice – Župa. Ranije su se više bavili stočartsvom, uzgojem ovaca i koza. U prošlosti su imali seosku utrinu, koja je sada zasađena borom.

Starine u selu.

Jedan potes se naziva „Staro Selo“, gde se i danas vide tragovi kuća. Staro Groblje je bilo kod Ivanovića kuća,pa su docnije osnovali novo, „preko reke“.

Poreklo prezimena.

Preci današnjeg stanovništva Bratića doseljeni su iz raznih krajeva.

-Petrašinovići, Nikoljdan i Ilindan, su poreklom od Blaca – Toplica.

-Ivanovići, Đurđevdan. Predak Ivan, sa bratom, je pobegao od Turaka iz Velike Drenove kod Trstenika pre šest kolena: Sava (50 godina), Ivan, Radoš, Milić i Ivan. Rođaci su im Radenkovići u Trnavcu – Župa. Kažu da su Ivan od koga su Ivanovići i Radenko od koga su Radenkovići bili braća.

-Milutnovići, Simeundan. Predak pobegao iz Velike Denove zbog ubistva Turčina. Morao je kažu, prividno, da primi islam dok mu se ukaže prilika da dobegne u Bratiće. Broje od tada šest kolena: Todor (30 godina), Zdravko, Jelisav, Bogdan, Uroš i Milutin. Imaju rođake u Globoderu kod Kruševca.

-Denići (Milutinovići), Nikoljdan, se rođakaju sa Milutinovićma, ali ne znaju zbog čega.

-Lazići i Mijailovići, Simeundan, su doseljeni kada i Milutinovići.

IZVOR: Prema knjizi Milisava Lutovca „Župa Aleksandrovačka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.