Порекло презимена, село Веља Глава (Александровац)

29. октобар 2015.

коментара: 1

Порекло становништва села Веља Глава, општина Александровац – Расински округ. Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Velja-Glava

Положај села.

Веља Глава, једно од највиших села Жупе, лежи на падинама Чукаре, између Братићког и Лесеновачког Потока.

Воде.

Насеље обилује водом. У новије време изграђен је водовод из Корита, у дужини од 2,5 километра.

Тип села и земље.

Село је разбијено у неколико група, према рељефу и сродности родова. Рељеф је рашчлањен по потоцима и водопадима у косе и заравни, које носе називе: Старо Село (при врху брда), Расадиште, Парлози, Орнице, Осоје и Корита. Осима Осоја и Корита, који су под пашњацима, свуда су биљне културе, особито воће (шљива и јабука). У Парлозима успева и винова лоза. Повољни су услови за сточарство. Раније су узгајали и велики број коза.

Старине у селу.

Веља Глава је старо село. На то указују два селишта и „Латинско Гробље“, у коме је раније сахрањивано српско становништво. У близини овог гробља је и садашње гробље.

Постанак села и порекло становништва.

Веља Глава, која је удаљена од путева, брдовита и неприступачна, била је уточиште многих родова који су се доцније насељавали по нижим и плоднијим крајевима Жупе.

Преци данашњег становништва Веља Главе овде су досељени почевши од друге половине 18. века.

-Вујићи, Стевањдан.Предак Марко Вујић се доселио из Колашина у Црној Гори али је пре насељавања у Вељој Глави краће време живео у Кожетину – Жупа. Марко је имао два сина, Павла и Пауна. Паун је после ослобођења од Турака, 1833. године, сишао у Ратаје – Жупа. Од њега су тамошњи Вујићи. Од досељења Вујићи броје седам појасева-колена: Раде (40 година), Паун, Владислав, Миленко, Павле и Марко.

-Прибаковићи, Томиндан, су пореклом од Јошаничке Бање – Ибар. Њихов предак се најпре населио у Венчац – Жупа, где је убио Турчина и побегао у Веља Главу. Рођаци су им Прибаковићи у Венчацу.

-Ракићевићи, Стевањдан. Предак се доселио „негде из Црне Горе“. Имају рођаке у Виткову. Воде порекло од два рођена брата. Броје колена: Милун (30 година), Вукоман, Милан и Светозар.

-Филиповићи, Томиндан. Предак досељен „негде из Црне Горе“.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Сава Попадић

    Knjiga M. Lutovca je pisana na osnovu intervjua slučajnih prolaznika i obiluje velikim brojem grešaka. Velja Glava je možda najbolje prošla sa samo dve greške:
    1. Ne nalazi se između Bratićanskog i LESENOVIČKOG potoke nego između Bratićanskog i LESKOVIČKOG potoka.. Lesenovce i V. Glavu deli nekoliko sela.
    2. U V.Glavi ne postoji familija PribaKović, već PribaNović