Порекло презимена, Зубин Поток

28. октобра 2015.

коментара: 0

Порекло становништва (некад) села Зубин Поток, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Црква Свете Тројице у Зубином Потоку
Црква Свете Тројице у Зубином Потоку

Село је на излазу Зубодолског Потока из планине у Радич-Поље. У овај утиче још један поточић. Око једног и другог је груписано насеље, које од ветрова штите Градина, Јеша и Гутин Бријег. Овакав положај је утицао и на тип села. Оно је дoста груписано. Изнад села је узвишење у облику косе, које се стрмо уздиже са подножја. На њему је „Градина“. Ту је био неки град од кога су остале рушевине двеју већих грађевина и заштитног бедема око њих. Доскора су зидови били изнад површине земље, па су са њих становници околних села однели камен за подизање кућа. По причању мештана, ту су ископали римски новац и људске „главе“. Положај овога места и трагови на њему одговарају положају средњевековних жупских градова. У равни испод градине наилази се при орању на трагове насеља, вероватно подграђа града.

Данашњи родови у овом селу су:

– Компировићи (7 к., Св. Ђорђе); раније су се презивали Дробњаци. Садашње њихово презиме је дошло отуда што је њихов предак Милић тргујући са Сарајевом први отуда донео и засадио кромпир. Компировићи су досељени из села Пресјаке пре 120 година. Најпре су се настанили на агиној земљи у Доброшевини, а нешто касније купили од вучитрнских бегова Зубин Поток.

Богдановићи (6 к., слава Петковдан), дошли су из колашинског села Буба пре 150 година, а тамо из „Брда“; пре доласка овамо били су неко време у Међеђем Потоку.

Ђорђевићи (2 к., Св. Никола), досељени из Куча; имају рођаке у Малом Свињару (Косову).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.