Poreklo prezimena, selo Rajkovac (Mladenovac)

12. avgust 2014.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Rajkovac, gradska opština Mladenovac – Grad Beograd. Prema knjizi Borivoja Drobnjakovića „Kosmaj“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

Rajkovac

Položaj sela.

Rajkovac je na pinosavskoj površi. Od Mladenovca je odvojeno rekom Serovom. Deli se na Erski i Donji Kraj.

Vode.

Glavniji izvori su: Selište, Selski Bunar i Kovačevčić. U toku rata su vojnici ovde, kao i u selu Babama, podigli nekoliko lepih česama.

Zemlje.

Imanja su na mestima: Vrba, Rečica, Polja, Atmenovac, Trstena, Gajčić, Serova, Parlog, Rilovica, Gaj, Vodice i Bankovo Brdo.

Starine u selu.

U Selištu, gde je današnje groblje, ima nadgrobnih ploča od „Madžarskog Groblja“.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Selo je ulazilo u sastav Vićentijeve knežine i imalo je 1818. godine 13 a 1822. godine 14 kuća. Godine 1846. selo je pripadalo kosmajskom srezu i imalo je 27 kuća a prema popisu 1921. godine u selu je postojalo 120 kuća.

O osnivanju i imenu sela isto je predanje kao i u Vlaškoj. Po predanju selo je najpre bilo u Trsteni, preko železničke pruge i reke Luga. A imanja su imali na mestu gde je danas selo. Kako su seljaci iz Mladenovca i Vlaške hteli da im zauzmu imanja, spahija ih pozove da dođu na imanje i da se nasele.

Pajići (Pavlovići, Milosavljevići i Živkovići), slave Đurđevdan. Oni spadaju u najstarije rodove ovog sela. Iz Trstene su došli i naselili se u Donji Kraj. „Prvo je njihov pevac zapevao u Rajkovcu“, znaju da kažu meštani ovog sela.

Subići (Milenkovići), slave Lučindan. I oni su ranije stanovali u Trsteni, pa su otuda došli na današnje imanje. Starinom su „od Kosova“, odakle se doselio njihov praded. U Binovcu (smederevskom) su im rod Subotići. Sa Subićima su rod:

Jeremići;

Baba Radići i:

Mijailovići.

Žujovići, slave Aranđelovdan. Rod su Žujovićima iz Nemenikuća.

Miloševići (Crnogorci), slave Lučindan. Predak Milošje pre 80-90 godina došao iz Župe u Crnoj Gori. Stanuju u Erskom Kraju.

Ilići (Batići), slave Đurđic. Miloša, oca čoveku od 80 godina, dovela je mati, koje se ovde preudala, iz Topole u Jasenici, gde su im rođaci Ivovići, starinom od Sjenice.

Jakšići, slave Đurđic. Deda Stojan došao kao sluga iz Dragačeva.

Arsići su od Sjenice, slave Nikoljdan.

Cigani-Romi:

Stefanovići, Markovići, Radosavljevići i Simići, slave Sv. Petka i Nikoljdan. Bili su čergari. Najpre su stanovali u Presekama. Zanimaju se zemljoradnjom i sviračinom. Stanuju u zasebnom kraju.

Matići, slave Nikoljdan. Doselili su se pre četiri godine iz Kopljara u Jasenici.

Nepoznatog su porekla:

Radišići – slave Aranđelovdan. Samo znaju da su, pre nego što su došli na današnje mesto, njihovi stari stanovali u Trsteni.

Pantići (Vasiljevići i Nikodijevići) – slave Đurđevdan.

Đurići – slave Đurđevdan.

Ilići (Vujičići) – slave Nikoljdan.

Đorđevići (Đokići) – slave Nikoljdan.

Oketići – slave Nikoljdan.

Živkovići – slave Đurđevdan.

 

IZVORBorivoje Drobnjaković – Kosmaj. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Marko Zivkovic

    Postovani,
    Nisam siguran zasto pise Pajici (Pavlovici, Milosavljevici, Zivkovici) kojima je “pevac prvi zapevao u selu”. Moguce da gresim ali ta 3 prezimena bi trebalo da su od Dobrica. Pavle Dobric, Milosav Dobric i Zivko Dobric. Na koji nacin bi mogao da dodjem do podataka pre ta 3 brata (Dobric), otac, deda… Da li su iz Trstene ili Vlaske ili odakle su i kad dosli. Oni su verovatno 1700 i neke godine rodjeni.

    • Dragan

      Marko,kao dete sam slušao priče od svoje pra babe i babe u razgovoru sa svojim komšinicama, da su te ljude i one zvale Pajići.Koliko znam sada u ovom mestu ima kod restorana DAŠČARA jedna kuća,ja čoveka znam kao Mika i prevoznik je,pa eto možeš ako ikako može da ti pomogne i njega pitati.Sada koliko znam su Pavlovići a Rajkovčani ih dalje nazivaju Pajići.

      • Marko Zivkovic

        Dragane,
        Hvala puno! Ni na koji nacin nisam mogao da stignem dalje od Jevrema Zivkovica do kog se lako dodje i na samom Rajkovackom groblju. A rodjen je 1835. Ovo mi je prva informacija o necemu pre njega tj. da smo nazivani Pajici pa cu probati na taj nacin nesto vise da saznam. Hvala jos jednom.
        Pozdrav,
        Marko