Pismo čitateljke: Staro poreklo Simića iz Šapca

23. novembar 2013.

komentara: 7

U kojim izvorima da tražim više podataka o precima i poreklu porodice Simić iz Šapca, čiji su preci došli u drugoj polovini 19. veka iz okoline Valjeva /selo Čučuge (tako se priča u porodici), slave sv Nikolu. Među precima smenjuju se imena Pavle i Panta-Pantelija, a javlja se i Jevrem.

NAJSTARIJI PREDAK ZA KOGA ZNAM je čukundeda PAVLE SIMIĆ, UMRO 1861 (Čučuge – navodno su njegove ostatke i spomenik, koji je na šabačkom groblju, doneli žena i sinovi kad su se doselili). Bio je OŽENJEN JELENOM (rođena 1834. ne znam odakle ni devojačko prezime ali pretpostavljam iz njegovog kraja – 1904. Šabac)

NJIHOVI SINOVI- braća Panta (1850-1898 Šabac) i Jevrem (1855-1900 Šabac) sa majkom i dve sestre došli su u Šabac posle nekog incidenta? (sa Turcima?). Bili su trgovci u Šapcu.

Pominju se u pesmi Cicvarića “Pošetali šabački trgovci” I kako kaže komentator te pesme “… Simiće, „bele zore Crnajlije Pante“, između Beča, Pešte i „Devet direka“, ratujući ali i diplomatijom se baveći…”

Na vašem sajtu sam našla podatke o Simićima:

1. Poreklo familija-prezimena sela Čučuge  -Simići, posle 1827. godine, Okletac-okrug užički, Nikoljdan.

2. Poreklo prezimena, selo Okletac (Bajina Bašta) -Simići u vrhu sela i usred polja, srodni sĐokićima oko vrela; oni su od Simića iz Sijerča došli na ova imanja, koja su dobili od svojih srodnika u selu (17 k.; Sv. Nikola).

3. Poreklo prezimena, selo Sijerač (Bajina Bašta) –

Najstariji doseljenici su, ?? oko 1750god  ispod 250 godina, i u prve cpadaju: Trajići, čiji je rodonačelnik Trija (od Trifuna) imao dva sina, Matiju i Simu, i s njima došao iz nikšićskih Rudina. Od Sime su se izrodili Simići i Petrovići, od Matije Dimitrijevići i Matijići. Priča se da je Sima bio vrlo umešan i uviđavan čovek i da mu se i potomci ističu tim osobinama. Oni su se selili po ubskim selima i Ubu. (35 k.; Sv. Nikola),

4. Trajići  ili Trijići, iz nikšićskih Rudina – kako su se tamo zvali?

5. Poreklo prezimena, selo   Rogačica (Bajina Bašta) – Simića trgovačka kuća je iz Ovčine

6. Simića  iz Ovčine  – NISAM NIŠTA NAŠLA.

Da li se radi o istoj familiji i da li raspolažete još nekim podacima?

Takođe bih bila zahvalna čitaocima koji znaju još nešto o ovoj familiji da me obaveste.

Hvala

Vesna Simić

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Zoran

    Ima Simica iz Sapca I u Novom Pazaru.Dvadesetih godna proslog veka doselio se Solunac Hristivoje Simic, po zanimanju berberin.Sada imaju tri domacinstva.

  2. zoran simic

    ja sam iz porodice simic,rodjen sam u krusevcu ali roditelji mi ziveli tada u selu Lacisled opstina Aleksandrovac zupski, pamtim dedu mog po ocu Simic Gvozdena i pamtim po prici od dede i oca pra dedu Simic Stojana…ima nas tamo sada 4 kuce a odakle su dosli moji preci ne znam tacno. svi slavimo krsnu slavu Svetog Jovana

  3. Slavisa Simic

    Tih Simica iz BB, koji slave Sv.Nikolu imas i u Srebrenici(selo Obadi).
    Zanima me da li znas nesto o Simicima iz sela Studenac(Srebrenica)?
    Danas nas je tu oko 20-30 porodica.
    Krsna slava-Djurdjevdan.

  4. Miljan

    Meni je deda rekao da Simici dolaze iz Raske Sada zivimo na Kosovu u Gracanici

  5. Vladisav Simić

    Kada je u pitanju prezime Simić ima ih naseljenih na Kosovu i Metohiji,Južni deo Srbije,okolini Kruševca u Sremu,Banatu,okolini Valjeva i u Bosni Semberija.Po mom
    saznanju poreklo vodimo iz Stare Hercegovine,Trebinja.Kao mogući dokaz su i nazivi mesta koja su naselili:Tulari,Banjani,Klenak i druga a takvi isti nazivi postoje i danas u Staroj Hercegovini-Nikšić.Prvi vicekonzul u Americi bio je Simić sin Prote Trebinjskog.

  6. Petar Simić

    Pozdrav svima ja sam Petar Simić,rođen sam u Zemunu i ja i moj otac Mihajlo,deda Miomir rodio se u Nišu jel je pradeda Živojin bio vojno lice,Živojin se rodio u Obrežu,jel se čukunbaba bila u poseti svojima.Čukundeda Mihajlo se rodio u Suvodanju kod Valjeva,njen otac Aćim se rodio isto u Suvodanju.Njegov otac Mihajlo se rodio na Azbukovici.Imamo staro kumstvo sa Ilijom Birčaninom..Braća od mog pradede Živojina i njegovi potomci su u Valjevu…Krsna slava nam je bila Sv. Jovan,ali je čukundeda uzeo Sv. Nikola zato što je njegov brat uzeo slavu Jovana… Ja sam Petar Simić iz Zenuna imam 17 godina

  7. Persa

    Da li mozete da mi kazete poreklo prezimena Ris iz Donjeg Soklova.