Писмо читатељке: Старо порекло Симића из Шапца

23. новембра 2013.

коментара: 6

У којим изворима да тражим више података о прецима и пореклу породице Симић из Шапца, чији су преци дошли у другој половини 19. века из околине Ваљева /село Чучуге (тако се прича у породици), славе св Николу. Међу прецима смењују се имена Павле и Панта-Пантелија, а јавља се и Јеврем.

НАЈСТАРИЈИ ПРЕДАК ЗА КОГА ЗНАМ је чукундеда ПАВЛЕ СИМИЋ, УМРО 1861 (Чучуге – наводно су његове остатке и споменик, који је на шабачком гробљу, донели жена и синови кад су се доселили). Био је ОЖЕЊЕН ЈЕЛЕНОМ (рођена 1834. не знам одакле ни девојачко презиме али претпостављам из његовог краја – 1904. Шабац)

ЊИХОВИ СИНОВИ- браћа Панта (1850-1898 Шабац) и Јеврем (1855-1900 Шабац) са мајком и две сестре дошли су у Шабац после неког инцидента? (са Турцима?). Били су трговци у Шапцу.

Помињу се у песми Цицварића “Пошетали шабачки трговци” И како каже коментатор те песме “… Симиће, „беле зоре Црнајлије Панте“, између Беча, Пеште и „Девет дирека“, ратујући али и дипломатијом се бавећи…”

На вашем сајту сам нашла податке о Симићима:

1. Порекло фамилија-презимена села Чучуге  -Симићи, после 1827. године, Оклетац-округ ужички, Никољдан.

2. Порекло презимена, село Оклетац (Бајина Башта) -Симићи у врху села и усред поља, сродни с Ђокићима око врела; они су од Симића из Сијерча дошли на ова имања, која су добили од својих сродника у селу (17 к.; Св. Никола).

3. Порекло презимена, село Сијерач (Бајина Башта) –

Најстарији досељеници су, ?? oko 1750год  испод 250 година, и у прве cпадају: Трајићи, чији је родоначелник Трија (од Трифуна) имао два сина, Матију и Симу, и с њима дошао из никшићских Рудина. Од Симе су се изродили Симићи и Петровићи, од Матије Димитријевићи и Матијићи. Прича се да је Сима био врло умешан и увиђаван човек и да му се и потомци истичу тим особинама. Они су се селили по убским селима и Убу. (35 к.; Св. Никола),

4. Трајићи  или Тријићи, из никшићских Рудина – како су се тамо звали?

5. Порекло презимена, село   Рогачица (Бајина Башта) – Симића трговачка кућа је из Овчине

6. Симића  из Овчине  – НИСАМ НИШТА НАШЛА.

Да ли се ради о истој фамилији и да ли располажете још неким подацима?

Такође бих била захвална читаоцима који знају још нешто о овој фамилији да ме обавесте.

Хвала

Весна Симић

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. Zoran

  Ima Simica iz Sapca I u Novom Pazaru.Dvadesetih godna proslog veka doselio se Solunac Hristivoje Simic, po zanimanju berberin.Sada imaju tri domacinstva.

 2. zoran simic

  ja sam iz porodice simic,rodjen sam u krusevcu ali roditelji mi ziveli tada u selu Lacisled opstina Aleksandrovac zupski, pamtim dedu mog po ocu Simic Gvozdena i pamtim po prici od dede i oca pra dedu Simic Stojana…ima nas tamo sada 4 kuce a odakle su dosli moji preci ne znam tacno. svi slavimo krsnu slavu Svetog Jovana

 3. Slavisa Simic

  Tih Simica iz BB, koji slave Sv.Nikolu imas i u Srebrenici(selo Obadi).
  Zanima me da li znas nesto o Simicima iz sela Studenac(Srebrenica)?
  Danas nas je tu oko 20-30 porodica.
  Krsna slava-Djurdjevdan.

 4. Miljan

  Meni je deda rekao da Simici dolaze iz Raske Sada zivimo na Kosovu u Gracanici

 5. Владисав Симић

  Када је у питању презиме Симић има их насељених на Косову и Метохији,Јужни део Србије,околини Крушевца у Срему,Банату,околини Ваљева и у Босни Семберија.По мом
  сазнању порекло водимо из Старе Херцеговине,Требиња.Као могући доказ су и називи места која су населили:Тулари,Бањани,Кленак и друга а такви исти називи постоје и данас у Старој Херцеговини-Никшић.Први вицеконзул у Америци био је Симић син Проте Требињског.

 6. Петар Симић

  Поздрав свима ја сам Петар Симић,рођен сам у Земуну и ја и мој отац Михајло,деда Миомир родио се у Нишу јел је прадеда Живојин био војно лице,Живојин се родио у Обрежу,јел се чукунбаба била у посети својима.Чукундеда Михајло се родио у Суводању код Ваљева,њен отац Аћим се родио исто у Суводању.Његов отац Михајло се родио на Азбуковици.Имамо старо кумство са Илијом Бирчанином..Браћа од мог прадеде Живојина и његови потомци су у Ваљеву…Крсна слава нам је била Св. Јован,али је чукундеда узео Св. Никола зато што је његов брат узео славу Јована… Ја сам Петар Симић из Зенуна имам 17 година