Писмо читатељке: Старо порекло Симића из Шапца

23. новембра 2013.

коментара: 7

У којим изворима да тражим више података о прецима и пореклу породице Симић из Шапца, чији су преци дошли у другој половини 19. века из околине Ваљева /село Чучуге (тако се прича у породици), славе св Николу. Међу прецима смењују се имена Павле и Панта-Пантелија, а јавља се и Јеврем.

НАЈСТАРИЈИ ПРЕДАК ЗА КОГА ЗНАМ је чукундеда ПАВЛЕ СИМИЋ, УМРО 1861 (Чучуге – наводно су његове остатке и споменик, који је на шабачком гробљу, донели жена и синови кад су се доселили). Био је ОЖЕЊЕН ЈЕЛЕНОМ (рођена 1834. не знам одакле ни девојачко презиме али претпостављам из његовог краја – 1904. Шабац)

ЊИХОВИ СИНОВИ- браћа Панта (1850-1898 Шабац) и Јеврем (1855-1900 Шабац) са мајком и две сестре дошли су у Шабац после неког инцидента? (са Турцима?). Били су трговци у Шапцу.

Помињу се у песми Цицварића “Пошетали шабачки трговци” И како каже коментатор те песме “… Симиће, „беле зоре Црнајлије Панте“, између Беча, Пеште и „Девет дирека“, ратујући али и дипломатијом се бавећи…”

На вашем сајту сам нашла податке о Симићима:

1. Порекло фамилија-презимена села Чучуге  -Симићи, после 1827. године, Оклетац-округ ужички, Никољдан.

2. Порекло презимена, село Оклетац (Бајина Башта) -Симићи у врху села и усред поља, сродни с Ђокићима око врела; они су од Симића из Сијерча дошли на ова имања, која су добили од својих сродника у селу (17 к.; Св. Никола).

3. Порекло презимена, село Сијерач (Бајина Башта) –

Најстарији досељеници су, ?? oko 1750год  испод 250 година, и у прве cпадају: Трајићи, чији је родоначелник Трија (од Трифуна) имао два сина, Матију и Симу, и с њима дошао из никшићских Рудина. Од Симе су се изродили Симићи и Петровићи, од Матије Димитријевићи и Матијићи. Прича се да је Сима био врло умешан и увиђаван човек и да му се и потомци истичу тим особинама. Они су се селили по убским селима и Убу. (35 к.; Св. Никола),

4. Трајићи  или Тријићи, из никшићских Рудина – како су се тамо звали?

5. Порекло презимена, село   Рогачица (Бајина Башта) – Симића трговачка кућа је из Овчине

6. Симића  из Овчине  – НИСАМ НИШТА НАШЛА.

Да ли се ради о истој фамилији и да ли располажете још неким подацима?

Такође бих била захвална читаоцима који знају још нешто о овој фамилији да ме обавесте.

Хвала

Весна Симић

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Zoran

  Ima Simica iz Sapca I u Novom Pazaru.Dvadesetih godna proslog veka doselio se Solunac Hristivoje Simic, po zanimanju berberin.Sada imaju tri domacinstva.

 2. zoran simic

  ja sam iz porodice simic,rodjen sam u krusevcu ali roditelji mi ziveli tada u selu Lacisled opstina Aleksandrovac zupski, pamtim dedu mog po ocu Simic Gvozdena i pamtim po prici od dede i oca pra dedu Simic Stojana…ima nas tamo sada 4 kuce a odakle su dosli moji preci ne znam tacno. svi slavimo krsnu slavu Svetog Jovana

 3. Slavisa Simic

  Tih Simica iz BB, koji slave Sv.Nikolu imas i u Srebrenici(selo Obadi).
  Zanima me da li znas nesto o Simicima iz sela Studenac(Srebrenica)?
  Danas nas je tu oko 20-30 porodica.
  Krsna slava-Djurdjevdan.

 4. Miljan

  Meni je deda rekao da Simici dolaze iz Raske Sada zivimo na Kosovu u Gracanici

 5. Владисав Симић

  Када је у питању презиме Симић има их насељених на Косову и Метохији,Јужни део Србије,околини Крушевца у Срему,Банату,околини Ваљева и у Босни Семберија.По мом
  сазнању порекло водимо из Старе Херцеговине,Требиња.Као могући доказ су и називи места која су населили:Тулари,Бањани,Кленак и друга а такви исти називи постоје и данас у Старој Херцеговини-Никшић.Први вицеконзул у Америци био је Симић син Проте Требињског.

 6. Петар Симић

  Поздрав свима ја сам Петар Симић,рођен сам у Земуну и ја и мој отац Михајло,деда Миомир родио се у Нишу јел је прадеда Живојин био војно лице,Живојин се родио у Обрежу,јел се чукунбаба била у посети својима.Чукундеда Михајло се родио у Суводању код Ваљева,њен отац Аћим се родио исто у Суводању.Његов отац Михајло се родио на Азбуковици.Имамо старо кумство са Илијом Бирчанином..Браћа од мог прадеде Живојина и његови потомци су у Ваљеву…Крсна слава нам је била Св. Јован,али је чукундеда узео Св. Никола зато што је његов брат узео славу Јована… Ја сам Петар Симић из Зенуна имам 17 година

 7. Persa

  Da li mozete da mi kazete poreklo prezimena Ris iz Donjeg Soklova.