Писмо читаоца: Како да дођем до података о презимену Медуњанин

30. јануар 2013.

коментара: 14

Поштовани,

Претражујући интернетом наишао сам на Ваш сајт и како се управо предложеном темом бавим већ низ година молим да ми помогнете, уколико сте у могућности. Ради се о томе да покушавам направити родослов презимена МЕДУЊАНИН, који су из Плава – Цна Гора.

Био бих Вам захвалан на било какав вид помоћи, било слањем валидних података, било да ме упутите на веб странице које би ми помогле да остварим жељено.

У ишчекивању Вашег одговора срдачно Вас поздрављам и унапријед захваљујем на оном што нудите.

Захвалан,

Исмет И. Медуњанин, дипл.инж.ел, БАР, ЦРНА ГОРА

 

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

  1. Sarko

    Postovani gospodine Medunjaninu, valjda znate da ste poreklom iz Kuca, imate krvne rodjake Medunjanine u Rakonju kod Bijelog Polja.

  2. Već desetak godina i ja radim na tome da saznam poreklo i nastanak mog prezimena – KUKOLEČA, ali nisam daleko odmakao. Poreklom sam iz sela Brnjeuška kod Gline (danas Republika Hrvatska), a preci su mi iz obližnjeg sela Bijele Vode. Krsna slava mi je Sv Jovan Krstitelj (20. januar). Za moje prezime, kao i za mnoga druga srpska prezimena na Baniji, predanje kaže da je poreklom iz Stare Hercegovine.
    Ima li možda neko od vas ko bi mi pomogao kako da krenem bar jedan korak dalje od sela Bijele Vode u prošlost ! Za svaku korisnu informaciju hvala unapred !
    Mr. Adam D. Kukoleča, dipl. ing.
    (065/8651-407)

    • Adam Kukoleča

      Žao mi je da na poodavno postavljeno pitanje nema baš nikakvog odgovora – može li se očekivati bilo kakav odgopvor od urednika portala POREKLO ?

      • Александар Маринковић

        Господине Куколеча,
        одговоре на питања добили сте још давних дана путем приватних преписки е-поштом. Администратор вам је на то указао и прошли пут. Шта још желите?

  3. Molim vas,da li vam je poznato porijeklo prezimena Ritan i gdje je sve zastupljeno? Pozdrav

    • Милорад Богдановић

      Лазаре, ако си из Славићке (Славића) или Первана, онда смо комшије, и могли би о томе све натанане, за Николце код цркве, пробјесједити.
      Прије 130 година, само се овдје спомиње презме Ритан и више нигдје у митрополији дабробосанској, које остаје записано у њеном “Шематизму за 1882 годину, а које је доступно овдје сваком нашем посјетиоцу, као и књига ПРЕЗИМЕНА СРБА У БОСНИ; аутора Ђорђа Јањатовића. Овдје се још спомиње презиме Ритановић које слави Ђурђевдан у парохији Дугопоње код Дервенте.
      До сада нисам пронашао нигдје више да се спомиње презиме Ритан него у овом нашем крају (нисте једини), што само говори да сте доста старо презиме у подручју гдје су Срби присутни вијековима. Свједок тога је и велико досељавање Срба са овога простора у Далмацију крајем 1690 године, али поред доста садашњих презимена, презиме Ритан се тамо не појављује.
      Свако добро.

      П.С. Срби се по ћирилици препознају.

      • Ritan Lazar

        Mojи су из сeлa Ритaни, Дoњи Пeрвaн, прeмa Гoлeшимa

        • Милорад Богдановић

          Лазаре, изгледа да се поткрала грешка. На овоме простору НЕ постоји село Ритани, само презиме Ритан.
          На ову грешку скрећем пажњу само ради наших посјетилаца који истражују своје поромке, да неби дошло до забуне, ништа друго.
          Свако добро Лазаре, и драго ми је што си се ћирилицом јавио.

  4. Smiljana

    Postovani,ne pominje se prezime Tanurdzic,koje je inacenastalo po turcizmu tanurdzija,ili slicno,koje znaci peckar.Molim vas da mi istrazite tacno poreklo,iz Hercegovine su dosli u Vojvodinu,ali mi se cini da poreklo vodi jos iz Albanije unapred hvala!

  5. Ритан:

    I JA SAM Ritan iz PRIJEDOR,ŽAO MI JE DA OD NAŠIH DEDOVA NIŠTA NISMO PAMETNO ČULI I NAUČILI VALJDA NI ONI NISU NIŠTA SAZNALI O SVOM PORIJEKLU ,PRZIMENU.ONO ŠTO ZNAM DA RITANA IMA DOSTA U SLAVIĆKOJ,BANJA LUCI I U PRIJEDORU(NA KOZARI GDJE SU SE PRVOBITNO NASELILI).ČUO SAM DA SU DOSLILI IZ CRNE GORE POD NAJEZDOM I PROGONOM TURSKE VLASTI.NAVODNO DA JE JEDAN OD TIH DOSELJENIKA IMAO LIJEPU KĆERKU
    KOJU JE PRIMJETIO NEKI TURČIN(BEG)I TRAŽIO JE DA JE DOVEDU DO NEKOG NJIHOVOG ….
    POŠTO SE NISU ODAZVALI TOM ZAHTJEVU NEKI DRUGI DAN TURCI SU DOŠLI U SELO PO KĆERKU A OVI SU IH DOČEKALI PRUŽILI OTPOR I POBILI TU GRUPU.MORALI SU POBJEĆI DALEKO I PROMJENITI PREZIME U STILU KAO DA SU SE RITNULI ,UDARILI,I PRISVOJILI PREZIME OD TOG A U RITAN.NEZNAM ŠTA JE TAČNO A TOLIKO SAM JA SAZNAO .POZZZ

  6. Милорад Богдановић:

    Никада ништа касно није. Већи греси били би на нама него наших претходника, ако би иза себе оставили исто. Ово вријеме дигитализације пружа нам велику шансу да много тога сазнамо о коријенима својим и оставимо записано.
    Што се презимена Ритан тиче, ви сте у много повољнијем положају од других, чија су презимена бројнија и распрострањенија. Ако прикупите податке у последњи 150 година, биће од велике користе за потомке ваше, а то је данас доступно свакоме, ко то воли и жели.
    Замолио бих вас да овај текст у истом облику или допуњен поставите на “Порјекло презимена Срба у Поткозарју” , како би се и други послужили, овако, Медуњанин (сјети се зашто), тешко да би неки Ритан пронашао.