Pismo čitaoca: Kako da dođem do podataka o prezimenu Medunjanin

30. januar 2013.

komentara: 14

Poštovani,

Pretražujući internetom naišao sam na Vaš sajt i kako se upravo predloženom temom bavim već niz godina molim da mi pomognete, ukoliko ste u mogućnosti. Radi se o tome da pokušavam napraviti rodoslov prezimena MEDUNJANIN, koji su iz Plava – Cna Gora.

Bio bih Vam zahvalan na bilo kakav vid pomoći, bilo slanjem validnih podataka, bilo da me uputite na veb stranice koje bi mi pomogle da ostvarim željeno.

U iščekivanju Vašeg odgovora srdačno Vas pozdravljam i unaprijed zahvaljujem na onom što nudite.

Zahvalan,

Ismet I. Medunjanin, dipl.inž.el, BAR, CRNA GORA

 

Komentari (14)

Odgovorite

14 komentara

  1. Sarko

    Postovani gospodine Medunjaninu, valjda znate da ste poreklom iz Kuca, imate krvne rodjake Medunjanine u Rakonju kod Bijelog Polja.

  2. Već desetak godina i ja radim na tome da saznam poreklo i nastanak mog prezimena – KUKOLEČA, ali nisam daleko odmakao. Poreklom sam iz sela Brnjeuška kod Gline (danas Republika Hrvatska), a preci su mi iz obližnjeg sela Bijele Vode. Krsna slava mi je Sv Jovan Krstitelj (20. januar). Za moje prezime, kao i za mnoga druga srpska prezimena na Baniji, predanje kaže da je poreklom iz Stare Hercegovine.
    Ima li možda neko od vas ko bi mi pomogao kako da krenem bar jedan korak dalje od sela Bijele Vode u prošlost ! Za svaku korisnu informaciju hvala unapred !
    Mr. Adam D. Kukoleča, dipl. ing.
    (065/8651-407)

    • Adam Kukoleča

      Žao mi je da na poodavno postavljeno pitanje nema baš nikakvog odgovora – može li se očekivati bilo kakav odgopvor od urednika portala POREKLO ?

      • Aleksandar Marinković

        Gospodine Kukoleča,
        odgovore na pitanja dobili ste još davnih dana putem privatnih prepiski e-poštom. Administrator vam je na to ukazao i prošli put. Šta još želite?

  3. Molim vas,da li vam je poznato porijeklo prezimena Ritan i gdje je sve zastupljeno? Pozdrav

    • Milorad Bogdanović

      Lazare, ako si iz Slavićke (Slavića) ili Pervana, onda smo komšije, i mogli bi o tome sve natanane, za Nikolce kod crkve, probjesjediti.
      Prije 130 godina, samo se ovdje spominje prezme Ritan i više nigdje u mitropoliji dabrobosanskoj, koje ostaje zapisano u njenom “Šematizmu za 1882 godinu, a koje je dostupno ovdje svakom našem posjetiocu, kao i knjiga PREZIMENA SRBA U BOSNI; autora Đorđa Janjatovića. Ovdje se još spominje prezime Ritanović koje slavi Đurđevdan u parohiji Dugoponje kod Dervente.
      Do sada nisam pronašao nigdje više da se spominje prezime Ritan nego u ovom našem kraju (niste jedini), što samo govori da ste dosta staro prezime u području gdje su Srbi prisutni vijekovima. Svjedok toga je i veliko doseljavanje Srba sa ovoga prostora u Dalmaciju krajem 1690 godine, ali pored dosta sadašnjih prezimena, prezime Ritan se tamo ne pojavljuje.
      Svako dobro.

      P.S. Srbi se po ćirilici prepoznaju.

      • Ritan Lazar

        Moji su iz sela Ritani, Donji Pervan, prema Golešima

        • Milorad Bogdanović

          Lazare, izgleda da se potkrala greška. Na ovome prostoru NE postoji selo Ritani, samo prezime Ritan.
          Na ovu grešku skrećem pažnju samo radi naših posjetilaca koji istražuju svoje poromke, da nebi došlo do zabune, ništa drugo.
          Svako dobro Lazare, i drago mi je što si se ćirilicom javio.

  4. Smiljana

    Postovani,ne pominje se prezime Tanurdzic,koje je inacenastalo po turcizmu tanurdzija,ili slicno,koje znaci peckar.Molim vas da mi istrazite tacno poreklo,iz Hercegovine su dosli u Vojvodinu,ali mi se cini da poreklo vodi jos iz Albanije unapred hvala!

  5. Ritan:

    I JA SAM Ritan iz PRIJEDOR,ŽAO MI JE DA OD NAŠIH DEDOVA NIŠTA NISMO PAMETNO ČULI I NAUČILI VALJDA NI ONI NISU NIŠTA SAZNALI O SVOM PORIJEKLU ,PRZIMENU.ONO ŠTO ZNAM DA RITANA IMA DOSTA U SLAVIĆKOJ,BANJA LUCI I U PRIJEDORU(NA KOZARI GDJE SU SE PRVOBITNO NASELILI).ČUO SAM DA SU DOSLILI IZ CRNE GORE POD NAJEZDOM I PROGONOM TURSKE VLASTI.NAVODNO DA JE JEDAN OD TIH DOSELJENIKA IMAO LIJEPU KĆERKU
    KOJU JE PRIMJETIO NEKI TURČIN(BEG)I TRAŽIO JE DA JE DOVEDU DO NEKOG NJIHOVOG ….
    POŠTO SE NISU ODAZVALI TOM ZAHTJEVU NEKI DRUGI DAN TURCI SU DOŠLI U SELO PO KĆERKU A OVI SU IH DOČEKALI PRUŽILI OTPOR I POBILI TU GRUPU.MORALI SU POBJEĆI DALEKO I PROMJENITI PREZIME U STILU KAO DA SU SE RITNULI ,UDARILI,I PRISVOJILI PREZIME OD TOG A U RITAN.NEZNAM ŠTA JE TAČNO A TOLIKO SAM JA SAZNAO .POZZZ

  6. Milorad Bogdanović:

    Nikada ništa kasno nije. Veći gresi bili bi na nama nego naših prethodnika, ako bi iza sebe ostavili isto. Ovo vrijeme digitalizacije pruža nam veliku šansu da mnogo toga saznamo o korijenima svojim i ostavimo zapisano.
    Što se prezimena Ritan tiče, vi ste u mnogo povoljnijem položaju od drugih, čija su prezimena brojnija i rasprostranjenija. Ako prikupite podatke u poslednji 150 godina, biće od velike koriste za potomke vaše, a to je danas dostupno svakome, ko to voli i želi.
    Zamolio bih vas da ovaj tekst u istom obliku ili dopunjen postavite na “Porjeklo prezimena Srba u Potkozarju” , kako bi se i drugi poslužili, ovako, Medunjanin (sjeti se zašto), teško da bi neki Ritan pronašao.