Poreklo prezimena, selo Šekular (Andrijevica)

7. avgust 2013.

komentara: 291

Poreklo stanovništva sela Šekular, opština Andrijevica. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića „Vasojevići u crnogorskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Na severoistočnoj strani od Velike, na 2 sahata daljine, preko planine Prijedola, nalazi se Šekular. On leži na dosta strmim stranama planina: Prijedola, Mokre i Kukaljskog Brda, a s obe strane Šekularske Rijeke, koja se u donjem toku, na ime kroz Rijeku Marsenića, zove Rijekom Marsenića.

Selo je dugačko (i.—z.)  jedan i po sahat, a široko (s.— j.) 1 sahat.

Zemljište je u Šekularu podvodno, a plavi se od Šekularske Rijeke i potočića, koji kroza nj teku. Ali gornji deo sela je pri planini, te nema potrebe da se plavi. Ovde u gornjem delu oko kuća su mesto voća četinari, dokle u donjem delu, u Mezgaljama, ima dovoljno voća i dosta je župno.

Planina im je Mokra, daleko 3 sahata. Od planine im je oduzet veći deo i pridat Turskoj.

I Šekular se računa kao jedna celina, jedno veliko selo, u kome ou manja sela: Mezgalje, Ulica, Ćetkoviće, Rmuše, Ograne i Radmuže, ali su i ovde, kao i u pomenutim celinama, kuće tako izmešane da bi bilo zaludno postavljati granicu među ovim selima.

Poreklo familija

U Šekularu ima 255 kuća sa 1619 stanovnika. Stanovnici su svi Šekularci, osim 30 vasojevičkih kuća u Mezgaljama. Šekularci su staro srpsko pleme, koje se, po pričanju, ovde naselilo još pre Kosova i od tada pa do danas nije nikako plaćalo Turcima danak. Oni se dele na manja plemena, kao: Živkovići, Rmuši, Ćetkovići, Dašići, Jašovići, Radmuži, Vajmeši itd. Od Vasojevića u Mezgaljama su: Deletići, Kastratovići i Radunovići.

U selu ima 5 grobalja: u Mezgaljama, Radmužu, Rmušu, Stranama i kod crkve.

Sela: Trešnjevo, Čoeča Glava, Trepča, Rijeka Marsenića, Seoce, 14 kuća na dnu Jelovice (Gornjoseljani-Ustaši) i šekularska opština pripadaju trebačkoj kapetaniji, koja ukupno ima 595 kuća sa 3438 stanovnika. Po popisu od 1899. godine u ovoj nahiji ima 2762 kuće sa 16591 stanovnikom, od kojih je muških 8780, a ženskih 7811. Pismenih muških 2027, a ženskih 97. Vasojevička Nahija je podeljena na 8 kapetanija: ljevorečka, kraljska, zabrdska, trebačka, velička, polimska, konjuška i andrijevička, kojima upravljaju kapetani, a celom nahijom upravlja okružni sud sa sedištem na Andrijevici. Narodne vojske ima 6 bataliona, nad kojima su komandiri, a nad svom je vojskom brigadir, sa sedištem na Andrijevici. Osnovnih škola, koje privatnih koje redovnih, ima 8, i to u: Lijevoj Rijeci, Barama, Rijeci Marsenića, Šekularu, Velikoj, Polimlju, Konjuhu i na Andrijevici, sa 11 učiteljskih snaga. U crkvenom pogledu ova je nahija podeljena na trinaest parohija. Imaju tri crkve: saborna na Knjaževcu do Andrijevice, ljevorečka i konjuška. Kolskih putova u Vasojevićima nema, a glavni su konjanički i pešački putovi ovi: od Berana uz Lim preko Andrijevice i Polimlja do Velike; od Andrijevice uz Kralje preko Trešnjevika, niz reku Drcku, pa uz Taru, preko Raškova Guvna niz Lijevu Rijeku i preko Vjeternika k Podgorici. U Podgoricu idu još dva letnja puta: jedan preko Štavne, a drugi preko Carina. Za Kolašin su letnji putovi preko Lise i uz Gradišnicu, a zimnji je onaj preko Trešnjevika. Osim ovih glavnih putova svako selo ima svoje putove k planini, komunu, drugome selu, voznike, putove, koji vode glavnome putu i putiće kroza selo.

 

IZVOR: “Vasojevići u crnogorskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 596). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

Komentari (291)

Odgovorite

291 komentara

  1. Poštovani Rade Brakočeviću, vi ste mi poslednja nada da ću pronaći svoje crnogorske korene pa Vas moli da ako znate nešto o poreklu moje porodice da mi napišete.Biću do kraja zahvalan.

    Ovo je vaš odgovor nekom tragaču porekla kao što sam ja koji sam našao na stranici POREKLO od 16.jula 2014.:

    MILOSAVLJEVIĆI su od Rmuša, a Rmuši od brata vojvode Daše,Muša. To je šekularsko prezime. U Srbiju su se ovi Rmuši odselili u Toplicu u selo Jabučevo 1883.g. OBRENOVIĆI IM NIJESU DOZVOLILI da nose prezime RMUŠI, već su po očevima dobili nova prezimena Milosavljevići, Jankovići, Vukašinovići. Ima i drugih prezimena od ovih porodica. Na odmoru sam u Crnoj Gori, pa slučajno pogledah šta ima novo na internetu. Drugog avgusta u Šekularu su Rmuši domaćini slave plemena šekularskog. i tu ćete naći svoje bratstvenike. Ako Bog da vidimo se u Šekularu…

    Naime, Rade, moji su koliko znam krenuli iz Šekulara u Toplicu verovatno ove godine koju i Vi pominjete i verovatno u Jabučevo.Znam da su krenula tri brata:Vučić, Savo i Anto ali ne znam da li smo mi od Rmuša pa posle po nekom Vukašinu primili prezime koje sada nosim i ja: VUKAŠINOVIĆ ili je doneto iz Crne Gore.Znam da je pokojni otac pominjao da smo ODOVIĆI, pa sam potpuno zbunjen ko smo i šta smo.Slavim Svetog Nikolu, a koliko znam Rmuši su doneli Svetog Luku u Srbiju.Možada su posle braća uzimala drugu slavu, pa i moji…MOJA JE SILNA ŽELJA DA SAZNAM ODAKLE SAM, DA DOĐEM DA POLJUBIM TAJ PRAG ILI KAMEN ODAKLE SU MOJI IDA POSLE MIRNO UMREM KADA ZA TO DOĐE VREME.INAČE SE MNOG PONOSIM DA SAM POREKLOM IZ CRNE GORE, JOŠ MI SAMO POMOZITE DA ZNAM KOJE SAM PLEME, GDE MI SELO, IMAM LI TAMO ROĐAKE ITD.POZDRAVLJAM VAS I ŽELIM SVE NAJBOLJE.

    • Dejan

      Ako se ponosiš sto si porijeklom iz Crne Gore onda dođi u svoju Crnu Goru. Sigurno ćeš naći nekoga u starom kraju ko će ti ispričati jasnije o tvom porijeklu, jer ako znaš imena svojih đedova i prađedova lako ćeš sklopiti mozaik. Crnogorci se jesu raseljavali na sve strane svijeta ali to nije bilo prije hiljadu godina nego relativno skoro. Srećno.

  2. Rade Brakočević

    Jovane, to što sam napisao stoji. Rmuši u Šekularu kao i svi od Dašića, Vukoljevakovića i Radmuževića slave Sv. Jovana 20.januara. Možda su Vaši preci mijenjali slavu i prezimena što je uobičajena pojava za te krajeve Srbije. I to za Odoviće je Vaš otac bio u pravu. Prema raspoloživim podacima Vukašinovići su odseljeni Rmuši. Mijenjali prezime, a ranije se zvali Odovići – Radičevići, koji su se prezivali Lekić i Jović, kao i Vajmeš. E, ovo Vajmeš me zbunjuje, jer se Vajmešima nazivaju Ćetkovići, koje u Šekularu smatramo da su porijeklom Drobnjaci. Po priči Vašeg pok. oca pripadate crnogorsko brđanskom plemenu Šekular. Šekular se nalazi blizu Berana i Andrijevice. Sada pripada opštini Berane. Tamo imate rođake Rmuše. U Metohiji se javljaju i sa prezimenom Armuš, što je isto. Da li ste razmišljali o DNK testu po muškoj liniji? Moj mejl je: [email protected]

  3. Anonimni

    Kada nemate argumenata, onda se pozivate na DNK analize.

    • Anonimni

      I još nešto. Zašto se u svim ovim komentarima (naročito Brakočevića i Babića) ističu Šekularci, naspram Vasojevića, iako su oba plemena čisti Srbi. U zaseocima velikog sela Šekulara: Mezgalje, Ulice, Ćetkoviće, Rmuše, Strane i Radmuže, stešnjeni u slivu Šekularskog potoka, i danas žive bratstva izmešana sa Vasojevićima, i u ničemu nisu posebni kako ih ovde predstavljaju neki komentatori.

  4. Nebojša Babić

    Anonimni, DNK analiza pokazuje poreklo po muškoj liniji. Tu se razlikuju različita plemena i bratstva u Polimlju. Tako i Šekularci i Vasojevići. To je činjenica. Ono što nas vezuje je poreklo po svim linijama, i muškim i ženskim. Ne mogu ja da kažem da sam neki posebna sorta u odnosu na Vasojeviće, kad mi je baba Vasojevka…

    U Gornjem Polimlju, Šekularci su imali svoju posebnu povest u odnosu na Vasojeviće negde do polovine 19. veka. Onda počinje zajednička povest. Ipak, ne treba osporavati ni jednom Šekularcu pravo na posebnost, da ističe da je Šekularac po svojim ocima i praocima. Isto važi i za Vasojeviće, i za sve druge polimske rodove.

    Što se izmešanosti tiče, ja prvi kažem da stanovništvo Gornjeg Polimlja čini mešavinu starih rodova i doseljenika Brđana, Crnogoraca i Hercegovaca. Neki Vasojevići ovde (a i na drugim temama) potenciraju da su oni u Polimlju nešto posebno. Drago mi je da ti ističeš da smo svi Srbi, i ni po čemu posebni.

    Poznajem jedan broj mezgalskih Vasojevića i doživljavam ih kao svoju braću. Ništa nemamo naročito posebno jedni u odnosu na druge, osim krsne slave. A i tu se posećujemo. Ima malo zadirkivanja, kao i svugde gde su Srbi, ko je bolji, ali to je sve u domenu šale.

    Napomena: nije Šekularski potok, nego Šekulaska rijeka.

  5. Joksim

    Anonimni ( Beranac, Marko D., Mirjana, i pod drugim pseudonimima… t.j. M. O.) zašto podmećeš kukavičja jaja kako se “u svim ovim komentarima (naročito Brakočevića i Babića) ističu Šekularci naspram Vasojevića)…” Sad neko treba da se pravda, u vezi tvojih podmetanja, vrijeđanja , zamjena teza… Čemu sve to? Kome smetaju istorijske činjenice? Anonimni(o) opet griješiš , Vasojevići žive samo u selu Mezgal(lj)e. Dođi na Forum Porekla, pa da se uključe i drugi. Ovim okončavam ovo bespredmetno raspravljanje.

  6. Anonimni

    Joksime, ne znam o čemu govoriš, i zašto ti se na ovom portalu pričinjavaju “anonimni” – kada je istina u pitanju. Niti sam Beranac, niti Marko.D,niti Mirjana, niti M.O. niti podmećem bilo kome “kukavičja jaja”, niti sam koga vrijeđao, niti se služim zamjenama teza, i bilo kakvih podmetanja! Samo se koristim istorijskim činjenacama, prije svega činjenicama uvaženog akademika Miomira Dašića, koji je porijeklom iz Šekulara. Naravno , akademik Dašić, sem vas, nikada nije isticao, tj. nadgornjavao, Šekularce naspram Vasojevića!

    • Nebojša Babić

      Neko ko nije čitao Dašićev rad o Šekularu, možda i poveruje.u ovu tvoju poslednju rečenicu. Pri tom, ne radi se ni o kakvom “nadgornjavanju”. Niko ni jednom rečju nije napisao da se Šekularci stavljaju “naspram” Vasojevića. Moramo li mi prihvatati neku vašu tobožnju superiornost? Šta je poenta? Ako Šekularci ne prihvataju da su deo Vasojevićkog plemena, već pleme za sebe, onda je to “nadgornjavanje” i suprotstavljanje?
      Ne, nismo deo Vasojevića, nikad bili. Jesmo međusobno orođeni, ali smo samosvojni. I to izbija i iz svakog dela Dašićeve knjige. Ko sumnja u to što napisah, neka istu pročita.
      A ne samo istorija, već i genetika potvrđuje različito poreklo ova dva plemena. I ne vidim šta je tu sporno…

      • Anonimni

        Vasojevići su bili na putu da obuhvate i “staro srpsko pleme Šekularce, nastanjene u dolini jedne Limove pritoke. Ovo malo pleme, iako dobro zaklonjeno reljefom, počelo se stapati s Vasojevićima” – zapisao je čuveni Jovan Cvijić.
        Skoro vek kasnije dr Miomir Dašić kaže da “te simbioze, pored povoljnih prirodnih i drugih uslova u kojima se našao brojniji dio plemena povoljno su uticale da se Vasojevići razviju u populaciono najsnažnije crnogorsko-raško pleme… a ako je onamo ( prim.u Šekularu i Hasu,) i bilo izvjesne plemenske organizacije ona je bila preslaba da se suprostavi organizovanijim i fleksibilnijim Vasojevićima”. Nebojša, o tome je reč, a ne da neko ulazi u osećanja današnjih Šekularaca i Srbljaka – da nisu Vasojevići, ili po novome Crnogorci.

        • Nebojša Babić

          I na osnovu ovog jednog Dašićevog polucitata iz knjige koja ima 600 i kusur stranica, ti si izvukao neki veliki zaključak?

          Obrati pažnju samo na činjenicu da se, osim u Mezgalama (1850-ih, 1860-ih), Vasojevići nikad nisu naselili ni u jedan drugi deo Šekulara, a i način na koji su dospeli u Mezgale Dašić je lepo opisao. Poznato ti je to, pretpostavljam.
          Šta reći o činjenici da mezgalske Vasojeviće Šekularci nisu puštali u svoju planinu sve do prvih decenija 20. veka…
          Divne li simbioze i stopljenosti dva plemena…

          Mislim da je potrebno da se najpre dobro zagledaš u sebe i svoje znanje i zaključke. To a propo Matijinih stihova i psiholoških pojava…

  7. Anonimni

    I na kraju, da i ja zaključim prepisku na ovom portalu, stihovima iz poeme Matije Bećkovića “Prahu oca poezije”:

    Više nas nema u realnom svetu
    Ali nas ima svud po internetu
    Na profilima i na sajtovima
    Po fejsbucima i po portalima
    Potvrdili smo sebe digitalno
    A u stvarnosti nas nema ni slučajno
    Napravili smo od slika štitove
    Preselili se u fotošopove
    A ko nije ćorav i ume da čita
    Vidi i drugu stranu i šopa i štita
    I kao legende kompjuterske scene
    Trajemo koliko i mesečeve mene…
    :

    • Nebojša Babić

      A šta li bi bila poenta postavljanja ovih stihova…?

      • Anonimni

        U psihilogiji postoji pojava koja se označava kao Dauning-Krigerov efekat i odnosi se na ljude koji malo znaju, a toga nisu svesni, ali im to ne smeta da o svojim sposobnostima i znanju imaju visoko mišljenje.. Živimo u vremenu kada bahata samouverenost, a u sprezi sa tankim ili nikakvim znanjem, na svojevrstan način gospodari javnim diskursom.

        U ovome je poenta postavljanja ovih stihova akademika Matije Bećkovića.

  8. Joksim

    Evo šta akademik prof. dr Miomir Dašić, između ostalog, kaže: “Šekularci nikad nijesu nazivani Ašanima već samo Srbljacima. Vasojevići su ih smatrali sebi ravnima i rado se s njima orođavali, zajednički dizali ustanke i ratovali protiv Turaka. Kao staro srpsko stanovništvo, Srbljake, Šekularce su uvažavali i vladari iz kuće Petrovića. A do njih su kao starih Srbalja držali i vladajući krugovi Srbije. To je vlada Srbije kneza Mihaila Obrenovića jasno pokazala šezdesetih godina 19.vijeka.”

  9. Rade

    Ovaj Gospodin Rade Brakocevic nema veze o porojeklu toliko gresaka pravi da to nije normalno ?Nemoj ljudima da ispiras mozak tezama za koje nisi siguran i nemas pisan i validan trag o svom pisanju.Ako zelis nesto da dokazes daj validan dokaz o svemu sto pisete
    Daj neki dnk nalaz da bi povezao ove price o porijeklu koje po tebi idu par stotina god nazad ili se okani ovoga

  10. Joksim

    Opet, neko “anonimno” pod drugim imenom, aveta…