Poreklo prezimena, selo Donje Luge (Berane)

1. avgust 2013.

komentara: 64

Poreklo stanovništva sela Donje Luge, opština Berane. Stanje iz 1903. godine. Prema studiji „Vasojevići u turskoj granici” popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

U podnožju Glavice i Bukovca, severno od Ržanice, a između toga sela, Zagorja, Petnjika i Berana, nalazi se ovo selo, na zemljištu potpuno ravnom i sa mnogim lugovima, zbog kojih je, po pričanju, selo ovako ime dobilo. Selo se pruža u širinu i dužinu za pola časa.

Izvori su ispod sela, te nema vode za natapanje kukuruza. Između Glavice i Bukovca nađen je pre dve tri godine jedan bunar, koji je čobanima od velike koristi, jer je to zemljište bilo bezvodno, a inače je glavna seoska ispaša. Tako isto ni vodenica nemaju, te teraju u Berane i Ržanicu. Planina im js Skrobutača u Cmiljevici.

U Lugama ima 35 kuća, većim delom na otkupljenoj vemlji.

Od Vasojevića su: Kastratovići (Kovačevići), Babovići (Novakovići) i Osmajlići (Dabetići), a od drugih Labudovići — Luščani, koji slave Sv. Đurđic.

Groblje je jedno i to u sredini sela.

Između petnjičkog, luškog n budimskog zemljišta pruža se jedan humak, zvani Jasikovac, na kome se nalazi jedna turska kula s topovima, koja ima da brani Berane od napadača, jer je varoš mnogo niže od Jasikovca.

 

IZVOR: “Vasojevići u turskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 711). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (64)

Odgovorite

64 komentara

  1. Marko D.

    Nismo dorasli diskusiji – niti Joksim, niti Nebojš, niti ja. Ovo su ozbiljne stvari!

  2. Joksim

    Marko, ne zaključuj po sebi, o “doraslosti” drugih. Te “ozbiljne stvari” u nauci su raspravljene.
    Lijepi pozdravi!

    • Marko D.

      Joksime, o čemu raspravljaš?

    • Joksim

      Marko D. zar je trebalo dva mjeseca da smisliš nekakav odgovor ?. U tvom slučaju važi: “Turi sad tele u ljuku, odoilo e”.
      Marka ljuka ko stigne, al džabe – on ne može da mirue.
      Bespredmetno je gubiti vrijeme s nekim kome treba vremena da odoji, pa da probleji…
      Zamolio bih admina da ovakve koje je džabe ljukati, ne čue te ono, ne stavlja na ovaj portal.

      • Joksim

        Marko D. ( javljaš se sa još 4. pseudonima – tri u muškom rodu, jedan u ženskom) i valjda sa 1. pravim imenom i prezimenom, u komentarima kod sela Donje Luge. U nedostatku argumenata, počeo si prvi sa vrijeđanjem, što nije u redu.
        Ponovo te pozivam dođi na Forum Porekla. Neka vide drugi . Ovo je ozbiljan portal, koji se se bavi porijeklom prezimena, a ne tvojim sitnim pod..bicama, koje govore o tebi. Onda moram, da se spuštam na tvoj nivo. Priznaćeš, to ničemu ne vodi.

  3. Marko D.

    Osporavati narodno predanje kao nenaučno, upravo demantuje vaše tvrdnje. O kakvim arhivama je reč? Gde to postoje pisani dokumenti pre 1444. godine Vasojevićima i Ozrinićima? Recimo, prvi pisani dokument u kojem se pominju Ozrinići, čiji je rodonačelnik sin Vasov Ozro, datira iz 1335. godine, dakle više od jednog veka. O tome Ozrinići pamte u svom predanju i rođakaju se sa Vasojevićima. O predanju Vasojevića su pisali navedeni istoričari i to je sušta istina, naročito prof. dr Radoslav Jagoš Vešović!

  4. Nebojša Babić

    Marko, uzaludna je ova prepiska, jer, jasno je da ne poznajete teren genetičke genealogije, koja jasno ukazuje da Ozrinići i Vasojevići nikako ne mogu imati zajedničkog pretka u srednjem veku, već hiljdama godina pre Hristove ere.
    Neću se dalje upuštati u ovu diskusiju, imate pravo na svoje viđenje stvari.

  5. Vujić Aleksandar

    Zamolio bih vas ko god da ima nekih informacija o Labudovićima iz Donjih Luga da mi u komentaru napiše što zna. Želeo bih da saznam što više mogu. Moj deda se zove Đorđije od oca Đukana Labudovića(braća Đukan,Simon i ?Vaso?.Otac Đukanov je Milovan Labudović.Slava Đurđica.Prodato je imanje u Donjim Lugama početkom 20.veka koliko ja znam. Hvala vam unapred od srca.

    • Marko Marković

      Labudovići iz Donjih Luga,a od njih i Radojevići su plemenski Ceklinjani.Slava im je Đurđic,16og novembra.Najbliža bratstva su im Popovići,Pajkovići,Tomaševići iz sela Lužac,Đokići iz sela Dolac,Radovanići iz Donje Ržanice,Radičevići iz Zaostra.Inače na Luge žive i Radojevići(Vasojevići) sa Peovca iz Andrijevice.

      • Vujić Aleksandar

        Hvala puno na odgovoru 🙂 5 godina proveravam ove objave da vidim da neko nije nešto napisao. U međuvremenu sam svašta saznao što se svakako uklapa u priču. Došao sam do Đuraškovića sa Ceklina, odakle Labudovići vode poreklo. Prema porodičnom stablu poslednji su Labud, Vujica, Simon i Stanko kao najstariji. Za sve sem Labud-a pretpostavljam da su Đuraškovići. Da li možda znate gde bih mogao da se informišem detaljnije o njima? Ono što sam imao prilike da čujem u familiji i da pročitam na internetu, jeste da su slavu i prezime promenili zbog krvne osvete. Hvala još jednom na odgovoru