Blace i okolna sela

11. jun 2012.

komentara: 38

Opština Blace:

Alabana, Barbatovac, Blace, Brežani, Više Selo (do 1977. godine Višeselo), Vrbovac, Gornja Draguša, Gornja Jošanica, Gornje Grgure, Gornje Svarče, Donja Draguša, Donja Jošanica, Donja Rašica (do 1955. godine Džukela), Donje Grgure, Donje Svarče, Drešnica, Đurevac, Kačapor, Kaševar, Krivaja, Kutlovac, Lazarevac, Mala Draguša, Međuhana, Muzaće, Popova, Prebreza, Pretežana, Pretrešnja, Pridvorica, Rašica, Sibnica, Stubal, Suvaja, Suvi Do, Trbunje, Čungula, Čučale, Džepnica i Šiljomana.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (38)

Odgovorite

38 komentara

  1. Pozdrav

    Ja sam Albanac iz Kosova, moje prezime je Rasica , moja porodica je 1878 oterano iz Rasice, (Blace Toplica) na Kosovu.Meni interesuje jel ima nekog iz moje porodice u ovo selo i kako se oni zovu i jel neko zna (jel ima neka ststistika) ko je do tada ziveo i kako su zvali oni iz moje porodice, posto mi sada imamo prezime Rasica ali to je nase prezime posle 1878, Meni me interesuje kako je bilo nase prezime do 1878.

    • Topličević

      Gospodine Rašica,
      Što se tiče Vašeg prezimena dok ste boravili u Rašici ono nije bilo ustaljeno nego je bilo promenljivo, sinovi su se uvek prezivali po očevom imenu tako da unuk i deda nisu imali isto prezime. Ta praksa je bila prisutna kod svih naroda i napuštena je pre ili kasnije iz neophodnosti identifikacije pojedinca u javnim poslovima. Krajem 19. i u 20. veku prezimena se ustaljuju a porodice su ih samostalno birale po vladajućim modelima, a između ostalih i da se prezivaju po prethodnom mestu boravka. Pođite od fisa kojem pripadate.
      Očigledno je da je ime sela Rašica srpskog porekla i pokazuje da su u njoj pre za vreme i posle Osmanske (Turske) okupacije živeli Srbi koji su joj dali ime kao i Toplici.
      Pošto su age i begovi u Rašici „potrošili“ Srbe ubistvima ili proterivanjem oni je kolonizuju novim čifčijama. Vaši su dovedeni u Rašicu u toku Osmanske okupacije Toplice. Potiču sa prostora na kojem je današnja Albanija i tamo su bili u hrišćanskoj veri. Spuštajući se u plodne nizije preko Metohije (tu su prešli u islam), Kosova, Malog Kosova (Lab) i Kosanice dovedeni su u Toplicu da kao čifčije obrađuju zemlju Turaka – aga i čitluksabahija. Vaša porodica nije bila vlasnik na zemlji u Rašici. Kada je Srbija oslobodila Toplicu Vaši su se borili na strani Osmanske carevine (Turaka) ustvari za njihov feudalni poredak – da i dalje budete čifčije. Oni su Vas doveli a kad su se povukli i Vas su poveli i opet ste im bili čifčije najčešće na mesto proteranih Srba. Turci su okupirali Toplicu mačem i mačem je oslobođena. Da ste ostali u Kraljevini Srbiji, kao oni oko Sijarinske banje, dobili bi besplatno zemlju u vlasništvo i bili slobodni građani bez feudalnih stega. Odabrali ste da budete čifčije kod Turaka a ne slobodni građani po evropskim merilima u Srbiji. Ipak, Vas je Srbija 1912, odnosno 1918. godine oslobodila feudalnog jarma, čifčijstva i dala obradivu zemlju besplatno a Turcima – agama i čitluksabahijama isplatila istu zemlju i rentu.

  2. Moj deda se zvao Milan Radosavljevic iz Donje Josanice Blace..Njegov deda se zvao Radosav.Tata je govorio da su dosli iz Leposavica.A u Leposavic iz C..Gore.Slava nam je Sveti Nikola.Prezime je novo. Navodno su bili Miljurkovici.Da li neko zna tacno poreklo porodica iz Donje Josanice?

  3. Stefan Radovanovic

    Postovani clanovi bio bih zahvalan uz malo pomoci oko porekla iz Donje Josanice.Moj deda se zvao Ljupce Ljubodrag Radovanović, imao je jos brata Radoja koji je otisao za Švedsku i dve sestre Miladiju udatu u Filimonovice I Svetlanu udatu u Filipovice iz Zdravinja. Moj pradeda se zvao Aleksandar . Pricase da su dosla tri brata sa Kosova i da je svaki brat uzeo razlicito prezime Radosavljevic, Radivojevic i Radovanovic i da su prvobitnu slavu Sv. Agatonik zamenili sa Sv.Nikolom.

    • Stefane ako si na fejsbuku pronadji me:Maravic Jovanka.Mi smo ista familija ja sam bila Radpsavljevic pre udaje.Moja mama je iz Gornje Josanice.Njen rodjak Vladimir Vujicic je izdao knjigu STOTRIDESETJEDNA GODINA GLRNJE JOSANICE.U ķnjizi su podaci odakle je dolazio do podataka.To su uglavnom Arhiv Srbije,Arhiv Jugoslavije i jos puno knjiga.Pozdrav za tebe i tvoju porodicu

    • Srđan

      Rođače naši stari su se doselili iz sela Mošnica ,mesna zajednica Sočanica,opština Leposavić. Mislim da su prezime promenili pre doseljavanja. Sada u tom selu ima Radosavljevića i Radivojevića.

  4. Goran Đorđević

    Poštovanje,

    moje prezime je Đorđević i ja sam došao do 1835 godine i Cvetka ( to mu je godina rođenja ) i žene mu Stanke ( 1839 ). Njihova deca su Vojislav, Tanasije i Anka. Vojislavovi sinovi su Ljubomir i Novica.

    Ljubomirovi sinovi su : Dušan ( 1920 ) , Radosav, Radojko i ćerka Dušanka.

    Moj Otac Velibor ( 1946 ) je Dušanov sin.

    Ja sam Goran Đorđević 1971 godište.

    Potrebna mi je pomoć odakle su došli Đorđevići.

    Našao sam u SANU – Etnografski institut u knjizi Naseljavanjlj Toplice -Vujadin.V.Rudić -1978 da su u Trbunje došli iz sela Muzaće gde su živeli do oslobođenja Toplice i da su pripadali bratstvu Trišića ( Simonovići, Đorđevići i Matići).

    Svaka pomoć je dobrodošla.

    Veliki pozdrav

  5. vojislav ananić

    Blace

    Darinka Zečević, Etnografski institut SANU 1951

    … Do oslobođenja 1878 godine Blace je imalo obeležje stočarskog muslimanskog naselja. Inversnim migracijama Arbanasa natrag u oblasti iz kojih i preko kojih su se bili infiltrirali u ove krajeve, na putu njihova prodiranja iz Arbanije u Srbiju krajem turskog doba, nastala je nova faza u razvitku Blaca i čitave ove oblasti. Prvi naseljenici Antići, Đurkovići i POpovići, naseljavaju se po razbijenim krajevima dotadašnjeg naselja gde su Arbanasi imali kuće.
    Već 1882 proseca se, faktički samo obnavlja, stari drum od Kruševca kroz Jankovu Klisuru za Kuršumliju i Prokuplje. ..Blace je na tome glavnom putu imalo i naročitu saobraćajnu ulogu 1915 g. Glavni pravac povlačenja srpske vojske ispred najezde namačko-austrisko-mađarsko-bugarskih okupatorskih trupa u jesen te godine, kao i glavni pravac prodiranja nemačke vojske, bio je kroz Jankovu Klisuru.
    Razume se da je tom prilikom, na glavnom putu neprijateljske invezije Blace stradalo, a pogotovu 1916 g, za vreme ustanka pod vojvodom Vojinovićem.
    Poreklo stanovništva.
    Migracione struje. – U naseljavanju Blaca, čije je celokupno stanovništvo doseljeno iza 1878 godine, najzaslužnija je migraciona struja od Kopaonika: 34 roda sa 195 kuća.
    Odmah iza ove, ustvari ogranak iste, kopaoničke struje, dolazi ibarska struja – od ibarskih sela, najviše okoline Raške: 12 rodova sa 46 kuća.
    Treća, znatno slabija od prve, ali dovoljno izražena struja je župsko-rasinska, iz Župe (Aleksandrovac), kruševačke kotline i donje i srednje Rasine (ispod Jankove Klisure): 20 rodova sa 59 kuća.
    Dok su prve dve migracione struje, kopaonička i ibarska, dovodile uglavnom planinsko-stočarsko stanovništvo graničnih predela predristovačke Srbije, koji su se ovamo spuštali u plodniju kotlinsku oblast, dotle je ova treća,
    župsko-rasinska struja dovela u Blace u većini kotlinsko-zemljoradničko, pa i zanatlisko i sitnotrgovačko stanovništvo: to su bili obnovljači Blaca iza oslobođenja oblasti od Turaka koji su, u ogromnoj većini povarošeni seljaci, učestvovali u zasnivanju varoškog života u ovom naselju.
    Najzad, doseljenici sa raznih strana: iz Užica, Kuršumlije, Peći, Kosovske Mitrovice, sa Vlasine, iako u neznatnom broju, živo su učestvovali u stvaranju i razvoju varoške privrede ovog naselja.
    Doseljenici iz vremena od 1878-1900 godine:
    Antići (2k) iz sela Trikose – Ibar (sv. Nikola).
    Đurkovići (12 k) iz s. Trikose – Ibar (sv. Mina); od iste „familije“ su Nestorovići (2 k)
    i Radonići (4 k).
    Ivljani (7 k) iz kraja Ivlje s. Rokce Kopaonika (sv. Jovan).
    Ikići (2 k) iz s. Majdeva – Rasina (sv. Jovan); od iste „familije“ su Jevtići (2 k), a
    ranije su se i jedni i drugi zvali Miljkovići.
    Savići (5 k) iz s. Bogiša – Rasina (Vavedenje).
    Milosavljevići (1 k) iz sela Botunje – Župa (Đurđic).
    Sudimci (3 k) iz Sudimlja – Kopaonik (sv. Stevan).
    Grujići-Pluževci (6 k) iz Bogiše – Rasina (sv. Aranđeo).
    Nikolići (1 k) iz Štitara – Rasina (sv. Nikola).
    Jovanovići-Vukosavljevići (7 k) iz Lepenca –Kopaonik (sv. Đorđe).
    Radenkovići (1 k) iz Krive Reke – Kopaonik (sv. Aranđeo).
    Bašići (3 k) iz s. Osreci – Kopaonik (sv. Alimpije).
    Filipovići – Maksići „Livađani“ (5 k) iz s. Livađa – Kopaonik (sv. Aranđeo); ista su „familija“ Simići „Livađani“ (5 k).
    Kneževići (4 k) iz sela Osreci – Kopaonik (sv. Alimpije).
    Kovačevići (5 k) iz sela Koznica – Kopaonik (sv. Luka).
    Vukosavljevići (5 k) iz Suvaje – Rasina (Sv. Nikola).
    Stevanovići-Paunovići (3 k) iz Igroša – Župa (sv. Alimpije).
    Ilići (5 k) iz s. Majdeva – Rasina (sv. Vrači).
    Spasojevići-Anđelkovići (2 k) iz sela Štitara – Rasina (Đurđic).
    Vukašinovići-Pržići (2 k) iz Ibra (sv. Nikola).
    Ilići (5 k) iz Suvaje – Rasina (sv. Vrači).
    Antići drugi (4 k) iz Bogiše – Rasina (Đurđic).
    Milunovići (2 k) iz sela Zavrate – Kopaonik (sv. Luka).
    Sekulići (2 k)(zovu ih „kulize“) iz sela Semeteša – Kopaonik (sv. Mrata).
    Milosavljevići drugi (1 k) iz s.Lepenca a tamo iz s. Mečkara – Kopaonik, zovu ih „mečkari“ (sv. Nikola).
    Kovačevići drugi (1 k) iz s. Tršanovca – Kopaonik (sv. Mina).
    Stošovići (6 k) iz Brusa, tamo iz s. Igroša – Župa (sv. Aranđeo).
    Grbići (2 k) iz sela Velike Grabovnice – Kopaonik (sv. Aranđeo).
    Miličići (3 k) iz s. Osreci – Kopaonik (sv. Aranđeo).
    Stevanovići-Krnjac (1 k) iz s. Vitanovići – Ibar (sv. Nikola).
    Stevanovići-Piperac (1 k) iz Suvaje – Rasina (sv. Ćirik).
    Ćirkovići – Vadivuk (5 k) iz Ibra (Vavedenje).
    Milutinovići (2 k) iz s. Vitanovići – Ibar (sv. Nikola).
    Đorići (1 k) iz s. Gornje Zlegine – Župa (sv. Aranđeo).
    Karadžići (1 k) iz Raške (Đurđic).
    Kovići-Švabići (1 k) iz sela Velikog Rabara – Kopaonik (sv. Alimpije).
    Grujići-Žujići (4 k) iz s. Žiljci – Kopaonik (sv. Luka).
    Radivojevići-Koturan (1 k) iz Mejdeva – Rasina (sv. Jovan).
    Mijajlovići-Pištoljci (3 k) iz Kosovske Mitrovice (sv. Jovan).
    Simići-Matići (14 k) iz Krive Reke – Kopaonik (sv. Vrači).
    Spasići-Žujići (18 k) zovu ih „Mačkovani“ i „Čelikovići“ iz sela Krive Reke – zaselak Mačkovac – Kopaonik (sv. Vrači).
    Milosavljevići-Zbiljići (3 k) iz Majdeva – Rasina (sv. Aranđeo).
    Vučkovići-Šošići (4 k) iz s. Šošići – Kopaonik (sv. Ćirik).
    Petrovići-„Pećanci“ (2 k) iz s Istoka kod Peći (sv. Agatonik).
    Valjarevići (6 k) iz s. Velike Grabovice – Kopaonik (sv. Vartolomej).
    Dačkovići (1 k) iz s. Meševa – Rasina (sv. Alimpije).
    Obradovići (4 k) iz s. Vitanovića – Ibar (sv. Nikola).
    Miloševići (1 k) sa Vlasine (sv. Nikola).
    Krstojevići-„Čajetinci“ (7 k) iz s. Čajtina – Kopaonik (sv. Stevan).
    Milutinovići-Čokotavci (1 k) iz s. Čokotara – Kopaonik (sv. Aranđeo).
    Lazarevići (1 k) iz Užica (sv. Stevan).
    Janoševići (1 k) iz s. Donje Jarinje – Ibar (sv. Aranđeo).
    Šelmići (3 k) iz s. Osredaka – Kopaonik (sv. Alimpije).
    Mijatovići (1 k) iz s. Livalje – Kopaonik (sv. Lazar).
    Pavlovići-„Vlajkovci“ (4 k) iz s. Vlajkovca – Kopaonik (Đurđic).
    Stepanovići-Andrejevići (5 k) iz s. Paljevštica – Ibar (sv. Mina).
    Prolovići (1 k) iz s. Majdeva – Rasina (sv. Nikola).
    Petrovići (5 k) iz Ibra (sv. Jovan).
    Starije „familije“ koje su izumrle:
    Popovići – doseljeni 1878 iz s. Trikose – Ibar; Denići iz s. Subotice (Župa) (1880); Andrejići iz s. Babice – Kopaonik (1880); Kojići iz Kruševca (1882); Premovići iz s. Jarinja – Ibar (1879); Čomagići iz s. Brzeća – Kopaonik (1890).
    Doseljenici iz vremena posle 1900 godine:
    Janjevići (1 k) iz s. Krtoka kod Kuršumlije (sv. Jovan).
    Pribaci (1 k) iz s. Vitkova – Župa (sv. Toma).
    Miljkovići-Drenovci (6 k) iz sela Drenove – Kopaonik (sv. Nikola).
    Savići-Đorđevići (1 k) iz s. Batote – Kopaonik (Mitrovdan).
    Smiljkovići (1 k) iz s. Ržanice – Župa (Đurđic).
    Pavlovići (1 k) iz s. Trnavci – Župa (sv. Aranđeo).
    Lazići (5 k) iz s. Majdeva – Rasina (sv. Alimpije).
    Cigana ima 9 kuća. Doseljeni su pre 30 godina iz Rasine: Ristići (2 k), Vasići (2 k), Pavlovići (3 k), Đorđevići (1 k) i Milići (1 k). Svi su pravoslavni i slave pored Đurđevdana i sv. Nikolu i sv. Aranđela.
    P.S. Blace je imalo 285 stanovnika prilikom popisa izvršenog početkom 1879 godine, imalo je 1.824 stanovnika 1948 godine, 5.465 u 2002 godini, i 5.253 u 2011 godini, u tome 229 mlađih od 5 godina, uz prosečnu starost od 40,4 godina.
    Od 40 naselja u opštini Blace, u vreme popisa 2011 godine, u 13 je prosečna starost stanovnika bila između 40 i 50 godina, a u 27 je bila veća od 50 godina.
    Opština Blace je imala 11.686 stanovnika prilikom popisa 2011 godine. Ne računajući individualne poljoprivrednike, Blace je u martu 2014 godine imalo 1.943 zaposlena lica, najviše u prerađivačkoj industriji (526) i u preduzetničkom sektoru (460). Slede obrazovanje (205), građevinarstvo (180), zdravstvo (160) i trgovina (116). Pred krizu, u septembru 2008 godine imalo je 1.805 zaposlenih, te je ova opština u grupi malobrojnih koje su tokom krize povećale broj zaposlenih. U prerađivačkoj industriji (i u obrazovanju) broj zaposlenih je, nakon pet i po godina, ostao isti, dok je povećan u preduzetničkom sektoru za 130. U zdravstvu je smanjen za 23 lica, a u državnoj upravi smanjen je za 8 lica.

    Izvor: Internet

  6. Porodica Aleksic iz sela Suvi do?
    Odakle su dosli?

  7. Luka

    Postovani,
    zanima me poreklo porodice Kostic iz Svarca nadomak Blaca. Pradeda mi je bio lekar.
    Hvala
    Pozdrav

  8. Muzaqi

    Moj prezime je MUZAQI,porekllom iz sella MUZAQA-Opshtina Bllace.Moj deda iseljen iz sella Muzaqi u 1872 godinu(kad imao samo 4 godine), i doshao u sellu Kurillovo opshtina Vushtrri , gde mu dao tapiu za imovinu u sellu Muzaqu ,Radovan Kurillovu (koj je iseljen iz sella Kurillova), a Radovan mu ostavio tapiu imovine u sellu Kurillovu.Da li ima neko u sellu MUZAQU od porodice Radovan Kurillova.

  9. Simonović

    Zna li neko o poreklu Simonovica doseljenih u Donje Svrace,slava Sveti Simeon

  10. branko

    molim vas ostavila sam komentar trazim poreklo porodice ivanovic iz donje josanice slava djurdjic 16 novembar