Уб и околна села

10. јуна 2012.

коментара: 51

Општина Уб:

Бањани, Богдановица, Бргуле, Брезовица, Врело, ВрховинеВукона, Гвозденовић, Гуњевац, Докмир,Звиздар, Јошева, Каленић, Калиновац, Кожуар (од 2007. године Кожур), Кршна Глава, Лисо Поље, Лончаник, Милорци, Мургаш, Новаци, Паљуви, Памбуковица, Радљево, Радуша, Руклада, Слатина, Совљак, Стубленица, Таково, Тврдојевац, Трлић, Трњаци, Тулари, Уб, Црвена Јабука, Чучуге и Шарбане.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (51)

Одговорите

51 коментара

 1. Ana

  Postovani,

  porodica Jakovljevic zivela je u Takovu ( slava Sv. Pantelejmon, predslava Sv Marko). Medjutim, nisam primetila da je uopste ikada pomenuta?!
  Kako je deda kao mali ostao bez roditelja, u porodici nije prisutno usmeno predanje. O poreklu se malo ili skoro nista ne zna. Pored svih Jakovljevica u neposrednoj blizini niko nam nije rod ( ni u Valjevu, niti u okolnim selima).

  Ukoliko imate bilo kakvu informaciju napisite, bila bih Vam neizmerno zahavalna.

  • Ана!

   У Такову постоји фамилија Јаковљевић, досељени после 1827. одине из Драгијевице у Подгорини али славе Лазаревдан а не Пантелијевдан.
   Подсећам да је књига објављена 1912. године, пре више од једног века а од тада се много тога променило.

   • Ana

    Hvala u svakom slucaju na pojasnjenju i izdvojenom vremenu.

    Iz navedenog proizilazi da je u periodu nastajanja knjige, moj deda je odgojen kod ujaka u drugom selu(kako je kao dete ostao bez roditelja).
    Postojala je i postoji jos jedna porodica Jakovljevica ( sada 3 kuce), koja je slavila i slavi Sv. Pantelejmona.

    Jedino sto preostaje jeste provera u crkvi u Vrelu kad budem u prilici. Ukoliko ima jos neka knjiga iz kolubarskog kraja, budite slobodni da preporucite.

 2. Nebojsa

  Postoji li neki link sa podacima o Tamnavskom Knezu Vicentiju Brdarevic?

 3. branko

  Poštovani,
  Da li ima negde pomena o selu Pambukovica?
  Neobično mi je da se u svim tekstovima pominje usput a nigde konkretno iako je jedno od najvećih sela Ubske opštine i ima crkvu sa početka 18 veka koja je tada bila manastir, što je i sad a i imala je i štampariju.
  Pozdrav