Порекло презимена Поповић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ ПОПОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Поповић Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 Порекло: Змињак, Шабац, Србија / огранак Дамњановића из Змињака, [toggle title="ТЕСТИРАНИ ПОПОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Поповић Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 Порекло: Змињак, Шабац, Србија / огранак Дамњановића из Змињака, Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Поповић

Порекло презимена Поповић

ТЕСТИРАНИ ПОПОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Поповић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Змињак, Шабац, Србија / огранак Дамњановића из Змињака, Шабац, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Поповић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Чанићи, Шековићи, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Презиме Поповић је веома често, присутно у готово у свим крајевима где је живео или живи српски народ. Настало је по свештеничком позиву родоначелниковом.

У књизи Риста Милићевића „Херцеговачка презимена“ помиње се у више крајева Херцеговине, са различитим крсним славама, и у различитим конфесијама.

Православни Поповићи у Херцеговини су у селима Самобору, Малој Грачаници, Дражљеву (Гацко), Бјелошеву Долу, Крушевици (Љубиње), Равном, Драчеву, Дријењанима (Попово), Мостару и другим местима.

У Самобору су пореклом из Пиве. Предање каже да су у роду са Стеваном Мусићем, јунаком из народних песама.  Славе Савиндан.

У Дражљеву су „од Кисића из Пријевора“ код Билеће одакле је „дошао један Глоговцима у најам, загледао се у њихову дјевојку и оженили га“. Син овог најамника је постао поп, а иза њега је, кажу, било још десет попова из овог племена. Славе Никољдан.

У Малу Гарешницу су Поповићи доселили „послије окупације“ из Дражљева. У Бјелошев До и Крушевице су дошли из Загоре (Требиње). Славе Ђурђевдан.

Поповића има у Жакову и Месарима (Подбрђе и Требиње) и у Требињу. Славе Јовањдан.

Поповићи католици у Херцеговини су у Домановићима (Чапљина). Потичу од Вратошића из Требимље у Попову, одакле су побегли од глади у Домановиће.

Поповићи муслимани су живели у Билећи, а за њих се зна да су „до турске окупације биле хришћанске породице“.

Поповића је било доста и у Лици у местима Бротња (Срб), Вребац, Врховине, Доњи Лапац, Доња Швица, Залужница, Мутилић (Удбина), Небљуси, Оточац, Плоча, Сењ, Томингај, Ваганац (Личко Петрово Село). У овим местима су православне вере и најчешће славе или Светог Јована или Светог Николу.

_____________________

Презиме Поповић среће се и у црногорском приморју, у бококоторском насељу Мојдеж (код Херцег Новог). Вредан прилог о овом братству Поповића послао је сарадник портала Порекло Зоран Ђуров Шабовић.

Његово истраживање о братству Поповић, објављено у књизи „Мојдеж – прилози за хронику села и родослове“, из 2007. године, преносимо у целини.

Текст је у ПДФ формату и можете га видети ако клинкете на следећи линк: Братство Поповић из Мојдежа.

_____________________

О дробњачким Поповићима писали су Стојан Караџић и Вук Шибалић у књизи „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ  ‘Стручна књига’:

ПОПОВИЋИ (живе у Тимару)

Они су огранак Србљановића од којих су се давно одвојили. Презиме су добили по неком попу, а како се звао, не зна се. Имали су стари надимак „Кокури”. Познато је да је ово била стара поповска породица и да је дала више попова, али се зна само за Луку, који је био и посљедњи поп из овог братства.

Браћа Вуксан и Вујош су се седамдесетих година 20. вијека одселили у Мојковац.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Пантелијевдан.

*  *  *

ПОПОВИЋИ (живе на Годијељима)

Они су од попа Арсенија, сина Маринка Пејанова Годијеља. Поп Арсеније био је позната личност свога доба. Нарочито се истакао за вријеме Карађорђевог устанка. Њега је Сулејман-паша Скопљак с осталим Дробњацима одвео у Травник као таоце, гдје је и умро. Арсеније је имао два сина – Јоксима и Милића, који се по попу Арсенију прозваше Поповићи. Јоксим је имао сина Бела, који је одселио у Србију. Милић Арсенијев био је познати и истакнути хајдук свога доба. Имао је сина Малишу, а овај Секула, Гаврила и Милића. Од Секула Малишина је Петар, а од Петра су: Секуле, Сава, Мијајло, Лазар, Рајко и Милић.

Секуле Петров је био жандарм, али се рано опредијелио за НОП. Ступио је у 7. црногорску омладинску бригаду на дан њеног оснивања, у којој је био командир чете. Секуле је рањаван.

Поповића има одсељених у Србију, гдје се одселио Беле Јоксимов.

Славе Томиндан.

*  *  *

ПОПОВИЋИ (у Тепцима, Подгори, Кочадолу и Жабљаку)

Њихова најдаља старина је од Поповића из Бара одакле су, падом Бара под Турке 1572. године, избјегли и привремено се населили у селу Дуби, у племену Бјелицама. Из Дуба су након дванаест година прешли у околину Невесиња и населили мјесто које се по њима назва Дубљевићи, по мјесту Дубу, одакле су се доселили. Ту су се намножили и израздвајали на братства Томиће, Прстојевиће и Рњезе. Учествовали су у хајдуцима Баја Пивљанина и вршили су зулуме Турцима у том крају. Турци ударе и разуре их, а два младића успију да побјегну и настане се у Пиви, у мјесту Отар, гдје заснују породице. Њих прозову Дубљевићима, а касније и мјесто по њима доби име Дубљевићи. Ово братство се брзо намножи и постаде бројно.

Од њих је, око 1775. године, поп Стеван Дубљевић са својом породицом кренуо пут Србије и заноћио у Тепцима. Пошто Тепци нијесу имали попа, успију убиједити Стевана да остане у Тепцима и да им буде парох. Он пристане под условом да му дају земљу на којој ће живјети, и да има право и у гору, и у воду, и у планину. Тепци му испуне услове које је тражио и он остане да живи са својом породицом у Тепцима и да им буде поп.

Поп Стеван је имао сина Милутина, који се нешто касније запопио и наслиједио оца. Милутин је имао седам синова: Гаврила, Мијаила, Луку, Павла, Петра, Лазара и Алексу. Најстарији Гаврило изучио је за попа у Морачком манастиру и био је поп у Тепцима. Имао је велику улогу у организовању народа у борби против Турака. Потомци попа Стевана Дубљевића се по њему прозваше Поповићи.

Поп Гаврило Милутинов имао је сина Милована; Милован Блага, Марка, Нела и Радована; Лука Илију и Ђоку; Павле Лала, Тока, Живка и Филипа; Петар Јакова; Лазар Обрада, Ивана, Милана, Милића и Драга; а Алекса Мирка и Милинка.

Ово бројно братсгво дало је доста изузетно добрих и виђених људи у крају у коме су живјели. Неке од њих ћемо истаћи.

Саво Новичин припада првим интелектуалцима који су завршили факултете послије Првог свјетског рата. Био је изврстан правник и стручњак из области права. Прије рата је припадао лијевом крилу Земљорадничке странке. За вријеме окупације 1941. године активно је радио за НОП у Алексинцу и Београду. Након ослобођења именован је за првог предсједника Окружног суда у Београду, а касније за секретара Врховног суда Србије. И други Новичин син Драгоје био је угледан и цијењен човјек у свом крају. Биран је тридесетих година 20. вијека и за предсједника општине Жабљак. У току НОР-а 1941-1945. године активно се укључује у НОП, у коме је имао значајну улогу у народној власти; био је командир Посадне чете и командант Команде мјеста у Жабљаку.

Драгојев син Костадин – Коћа учествовао је у НОП-у од првих устаничких дана, у почетку у Дурмиторском одреду, а од оснивања Четврте црногорске пролетерске бригаде био је у њеном строју, када прелази у строј 7. омладинске бригаде на положај замјеника комесара чете. На тој дужности јуначки гине у једном јуришу на Пештеру 30. октобра 1944. године. Слободан Радов, истакнути активиста и припадник НОП-а, био је омиљен међу борцима, а погинуо је на Загарчу 1944. године. Лазар О. Поповић из Тепаца погинуо је на Сутјесци 1943. године у јединицама НОВ-а. Радојица Исаков био је истакнути привредник у општини и предсједник општине Жабљак у два мандата.

Поповића има исељених у многим мјестима наше земље.

Славе Ђурђиц.

*   *   *

ПОПОВИЋИ

(на Стругу)

Поријекло им је од Поповића из села Заграда, из Никшићке жупе, одакле се око 1880. године доселио Радосав Миљков Поповић. Имао је два сина Луку и Неђељка. Лукини синови Војин и Владимир-Владо и кћерка Јулка, су били истински борци против тираније. Војин је стари члан КП и активиста из студентских дана и једини Дурмиторац који је активно учествовао у Шпанском грађанском рату. Један је од организатора устанка у свом крају, а налазио се на најодговорнијим руководећим дужностима у Ускочком батаљону. Непријатељ га је ухватио тешко болесног у селу Годијељи, спроведен је у Колашински затвор и стријељан 1942. године. Његов брат Владо је био активиста напредног студентског покрета; у НОП-у је од првих устаничких дана у Четвртој црногорској бригади је од њеног формирања, гдје је у Петом батаљону био замјеник комесара чете и батаљона; погинуо је на функцији замјеника комесара бригаде код Тузле у мјесту Петровићи 27. априла 1944. године. Њихова сестра Јулка је такође била у Петом батаљону четврте црногорске бригаде као болничарка.

Славе Лучиндан.

 *   *   *

ПОПОВИЋИ

(живе на Кршу и Градини)

Потичу од попа Вида, сина Гледа Џакова. Гледо је, осим попа Вида, имао још синове: Секула, Чуна и Мину.

Поп Вид је био добар човјек и истакнути јунак и по њему се његови потомци прозваше Поповићи.

Поп Вид је имао сина Филипа који је био стотинаш и учесник многих битака против Турака вођеним у његово вријеме. У њима се Филип истицао својим јунаштвом.

Поред Филипа, у ратовима су учествовали и у њима се истицали и поп Перо и брат му Павле.

Ово братство је увијек давало добре и паметне људе и истакнуте ратнике, који су имали значајну улогу у племену у времену у коме су живјели.

Братственици овог братства су у борбеним редовима јединица које су се бориле против непријатеља од привх устаничких дана.

Перо Вукосављев из Крша је погинуо у борбама за слободу у Србији 1944, године; исту судбину је доживио и Живко Радивојев који је погинуо 1942. године у свом родном мјесту. Павле Крстов, велики и непомирљиви борац против неприајтеља, због учешћа и припадности НОП-у од првих устаничких дана, бива ухваћен, затваран и мучен да би на крају био стријељан на Жабљаку 1942. године. И Гледо Поповић из Крша био је борац НОР-а од 1941. године, истакнути активиста током рата, а у поратном периоду налазио се на одговорним дужностима у општини и Дурмиторском срезу.

Поповићи су живјели на Подима до 1853. године, када су се преселили на Крш гдје и данас живе. Има их у Градини и Студенцима.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (147)

 • Natasa Dimitrijevic

  Poštovani, od poznatih ličnosti imate velikog slikara i umetnika pok. Miću Popovića…rođen u Loznici 1923.g., umro u Beogradu 1998.g.

  Одговори
 • Мирјана Поповић

  од познатих ту је и Јован Стерија Поповић!

  Одговори
 • milica

  Postovani,
  Postoje i Popovici koji poticu sa Kosova i slave Sv. Iliju.

  Одговори
 • Милорад Богдановић

  Поповићи из села Јелићка (Приједор-Република Српска) славе Стевањдан.
  Из ове породице је и чувени прота Симеун Поповић (1831-28.1(10.2)1905, о коме је Петар Кочић написао чувену-истиниту причу, „Мрачајски прото“.
  У писаним (црквеним) документима они се спомињу у Тимару, (у чијем саставу је било и ово село)од 1742 године па све до 1914 године, као свештеници у овоме селу и околини.

  Одговори
 • nenad

  Selo Dobrinje kod Tutina…prezime dobili po Popu (Popovic) koji se doselio od nekud sa jos tri brata….Sava (Savic), Miloje (Milojevic) i Radisav (Zilkic)! Svi slave Nikoljdan! Muftija Zilkic vodi poreklo od njih, a od poznatih tu je bivsi golman Crvene Zvezde, Zvonko Milojevic.

  Одговори
  • Vesna

   Da li znaš da su to bili Cincari, prezime Popa (od njega Popovic) I da su od Save Pope kasnije Popovica moj deda po ocu Apostol(rođen oko 1877 god ) koji je zbog Dobrinja uzeo prezime Dobrinjac I Janko, uzeo prezime Zdravković. Naselili su se na jednom prostoru iznad Kuršumlije, osnovali selo dali mu ime Dubrava. Otac mi je rekao da su Cincari ali da nisu pricali o tome, jer su ih u školi deca zbog toga vređala.Deda Apostol je umro 1939 god, u 63 god života, moj otac Dušan je imao tri godine tad.

   Одговори
   • igor

    Ja sam iz Ljubinja poreklo samo znam da mi je iz Bjelosev dola kod Ljubinja

    Одговори
   • Aleksandra

    Vesna,moji preci poticu od popa Save Velickovica,prica se slaze nego sto ne mogu dalje da istrazim ..pa ako imate neke informacije dobro mi dosle.

    Одговори
    • Vesna

     Draga Aleksandra,
     sad sam videla poruku javiću Vam sve što saznam, sela u okolini Tutina gde su naši preci živeli imaju puno kako oni zovu „grčkih groblja“ a u stvari to su cincarska groblja jer su se padom Moskopolja gde je živelo mnogo Cincara koji su govorili grčki jeziki prihvatali pravoslavlje, rasulo cincarsko stanovništvo po tim i drugim mestima u sadašnjoj Srbiji kao i Makedoniji koja su im zbog stočarstva i trgovine odgovarala.
     Moj deda Apostol je preminuo u 63god.1939 god. kad mi je otac Dušan imao tri godine, kažu da je govorio grčki i bio predsednik crkvene opštine Kuršumlija .Učestvovao je u Balkanskim ratovima ,imam samo jednu njegovu fotografiju .Otac mi je govorio da je Apostol (apsolutno tipično cincarsko ime ) rođen u Grčkoj i da su se i vraćali tamo na kratko pa opet u Dobrinje, što se hronološki poklapa sa dešavanjima u Moskopolju (kao i delovima Grčke ) koje je na kraju definitivno zauzeto od albanskih muslimana. Cincari imaju običaj da deci daju imena koja su uobičajena na teritoriji na kojoj se dete rodi)
     Očigledno je da potičemo od istih predaka,čula sam za Savu Veličkovića, sve me to interesuje naročito u poslednjih nekoliko godina,valjda jer sam starija sad (1964 god.) interesantno je u svakom slučaju i korisno to znati.Veliki pozdrav i javite se ako nešto još saznate, živim u Beogradu,moj mail je [email protected]

     Одговори
 • milan

  ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА ПОПОВИћ

  САДАШЊЕ ПРЕЗИМЕ, крсна слава, СТАРО ПРЕЗИМЕ

  1.- ПОПОВИЋ, Аранђеловдан, ЛАЗАРЕВИЋ
  ……………………………….
  2.- ПОПОВИЋ, Ђурђевдан, ВЛАИСАВЉЕВИЋ (све варијанте)
  ……………………………………………..
  3.- ПОПОВИЋ, Ђурђевдан, КЕСИЋ
  …………………………
  4.- ПОПОВИЋ, Ђурђевдан, МИЛОШЕВИЋ
  …………………………….
  5.- ПОПОВИЋ, Ђурђевдан, ОМАКОЛОВИЋ
  ……………………………..
  6.- ПОПОВИЋ, Ђурђевдан, ПЕТРОВИЋ
  ……………………………
  7.- ПОПОВИЋ, Ђурђевдан, ХЕРАКОВИЋ
  …………………………….
  8.- ПОПОВИЋ, Јовањдан, БАЊАНИН
  ………………………….
  9.- ПОПОВИЋ, Јовањдан, БОГУНОВИЋ
  ……………………………
  10.- ПОПОВИЋ, Јовањдан, ОРЛОВИЋ
  …………………………..
  11.- ПОПОВИЋ, Никољдан, ОЗРИНИЋ
  …………………………..
  12.- ПОПОВИЋ, Никољдан, ПРЕДОЈЕВИЋ
  ……………………………..
  13.- ПОПОВИЋ, Никољдан, РАДАКОВИЋ
  …………………………….

  МИЛАН ДИВЈАК ЛИЧКИ, ЛИЧКИ БИЉЕЗИ (садашња и стара презимена),
  Нови Сад, књига у рукопису

  Одговори
 • milan

  ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА ПОПОВИЋ

  САДАШЊЕ ПРЕЗИМЕ, крсна слава, СТАРО ПРЕЗИМЕ

  1.- БАЊАНИН, Јовањдан, ПОПОВИЋ
  ………………………….
  2.- БРЕКИЋ, Јовањдан, ПОПОВИЋ
  …………………………
  3.- БУБУЉ, Јовањдан, ПОПОВИЋ
  ………………………..
  4.- ЈАЊИЋ, Никољдан, ПОПОВИЋ
  ………………………..
  5.- ЈАЊИЋ, Ђурђевдан, ПОПОВИЋ
  …………………………
  6.- КЛЕУТ, Јовањдан, ПОПОВИЋ
  ………………………..
  7.- ПЈЕВИЋ, Илиндан, ПОПОВИЋ
  ………………………..
  8.- ПУ(В)АЧА, Никољдан, ПОПОВИЋ
  …………………………..
  9.- ССРДИЋ, Никољдан, ПОПОВИЋ
  …………………………
  10.- ЋЕРАНИЋ, Ђурђевдан, ПОПОВИЋ И
  ……………………………
  11.- ЋУК, Јовањдан, ПОПОВИЋ
  ……………………….

  ПРЕЗИМЕ ЈЕ ОЧЕВ БИЉЕГ,
  А ИМЕ ЈЕ МАЈЧИНА НАДА.

  МИЛАН ДИВЈАК ЛИЧКИ, ЛИЧКИ БИЉЕЗИ (садашња и стара презимена),
  Нови Сад, књига у рукопису

  Одговори
 • Mladen Popović

  Moji su iz sela Trubar zapadno od Drvara i slavimo Ilindan kao krsnu slavu. Jako se malo zna o našem porijeklu, jer se nije u prošlosti pamtilo, a ni zapisivalo. Želja mi je da više saznam o svom porijeklu prezimena Popović. Ima jedan rodoslov popa Rađenovića, a knjiga se zove Unac u kojoj su tako nevješti podatci i prema njima smo iz mjesta Hrgar kod Bihaća, al postavlja se pitanje odakle onda na Hrgaru. Dal smo u zapadnu Bosnu došli iz Crne Gore il smo vanzemaljci. Da se našalim malo. 😉

  Одговори
  • Velibor Popović

   Evo,Mladene i ja da se nadovežem i moj pradeda Rade je isto rođen u Trubaru,nažalost on je prerano umro a da mi nije stigao reći detalje našeg rodoslova a ponekad me uhvatiti silna čežnja da vidim odakle potičem ja i moji preci,a tko zna možda si i ti jedan od njih.lp

   Одговори
  • Jovan

   Postovanje Mladene moji Popovici su iz Hrgara.Slavimo sv Nikolu.Po knjizi „Pounje u Bosanskoj krajini“ vi ste od nasih Popovica.Tamo su stigli iz Nebljusa iz Lickog pounja.Po kazivanju starina dosli smo sa knezom Nikolom u Ravne Kotare iz Grahova.Jedan deo se iz Nebljusa odselio prema Buševiću opstina Krupa,a drugi prema Sanskom Mostu.Mi slavimo Nikoljdan.

   Одговори
   • Aleksa Popovic

    Postovani Jovane, moji Popovici su iz Vrtoca i tu su se nastanili 1880 godine iz Nebljusa, tako i pise u knjizi „Sabor u Vrtocu“. Moj pradjed nam je govorio da smo tu dosli iz okoline Niksica i da smo preko Bilece stigli u Nebljusi. Slavimo Nikoljdan. Da li mozda znate o kom se mestu u blizini Niksica radi? Takodje kom bi plemenu pripadali. Unapred hvala!

    Одговори
 • POPOVIĆ MILUTIN

  POPOVIĆI, ROĐENI NA KOSOVU. ŽIVE NA KOSOVU-
  IMA NAS PO SRBIJU, U BEOGRAD.
  KRSNA SLAVA “ KUZMAN I DAMNJAN- VRAČEVI“.
  BRATSKI POZDRAV ZA SVE POPOVIĆE U ŠIROM KOSOVA,AKO NAS IMA, ZATIM SRBIJE I ŠIRE.
  POZDRAV OD MILUTINA POPOVIĆA SA PORODICOM IZ KOSOVSKE KAMENICE.

  Одговори
  • Jovan popovic

   Moji su poreklom iz Makedonije,
   pre nekih 80-ak godina najverovatnije Popovski. Usled politickih i geografskih podela i zbivanja je doslo do promena.
   Naime mesto Samokov je u odredjenom vremenu pripadalo iMakedoniji iBugarskoj u ratnim previranjima i kraljevini Ju goslaviji i R.Jugoslaviji i sada opet Makedoniji pa je dolazilo do raznih varijacija i samih prezimena. Po mom saznanju pre nekih 6 kolena je nivorodjence u begu od ondasnjih okupatora.(turaka) je ostavljeno na ulazu u crkvu,verovatno zbog nemogucnosti da ga odhrane i sacuvaju u zivotu.
   po tim saznanjima odprilike da su ljudi u begu pred turcima bili negde sa teritorije kosova Dete je crkva odgajila i skolovala za svestenika kao narednih nekoliko generacija do moga pradede Tomislava koji je bio po sluzbi inspektor za skolstvo pri crkvi. Slava koja se odrzava do danas j Sv Pantelejmon i
   Djurdjevdan . Pozdrav svim POPOVICIMA SIRIOM PLANETE.

   Ako neko ima neko slicno saznanje nije na odmet cuti gs

   Одговори
  • Dragana Popovic

   Moji Popovici vode poreklo sa Kosova a proterani za vreme druge seobe Srba, tako su mi pricali stari.Naseljavaju se u tadasnju austro-ugarsku da bi se na kasnije za vreme Kraljevine naselili na podrucje sadasnjeg Vukovara.volila bi saznati vise iz kojeg tacno kraja pitice moje poreklo.ali mi to do sada nije uspelo.Slavimo Sv.Nikolu.

   Одговори
 • Драган Д.МИЗДРАК

  Поповићи од којих смо ми Миздраци, након Косовског Боја су живјели у КОСИЈЕРИМА (Ријечка нахија)на Цетињу. Године 1527. Поповићи су преселили на РИЈЕКУ ЦРНОЈЕВИЋА (ОБОД)такође (Ријечка нахија). Након тога не знам које године, али знам да је дио Поповића из РИЈЕКЕ ЦРНОЈЕВИЋА отишао у ПРИЗРЕН, а дио у околину СКОПЉА (Стара Србија). Са великом сеобом Срба, Поповићи из околине Скопља су стигли у МОКРО ПОЉЕ (Равни Котари – Војна Крајина у Далмацији). Ту су Поповићи највјероватније преузели Крсну Славу СВЕТОГ АПОСТОЛА И ЕВАНГЕЛИСТУ ЛУКУ, а том Светитељу је посвећена Мокропољска црква, у колико нису славу донијели са собом. Дио Мокропољских Поповића је прозват Миздрацима (МИЗДРАК-турско копље), по копљима које су отели од турака у прегоњењу са њима. Миздраци су отишли из МОКРОГ ПОЉА у Стрмицу код Книна, тачније у села Стрмичка ( МИЗДРАКОВАЦ и МРАЧАЈ). Ја сам од Мрачајских Миздрака.
  Волио бих када би ми се јавио неко из племена КОСИЈЕРА на Цетињу и јавио ми коју смо Крсну Славу славили тамо ? Такође би волио када би ми се јавио неко од Поповића из РИЈЕКЕ ЦРНОЈЕВИЋА или Поповића из ПОПОВИЋА на Скадарском Језеру и када би ми написали дио наше историје и Крсну Славу коју смо славили, тј.коју они и сад славе ? Волио би да ми неко од еминентних етнолога напише, одакле су наши Поповићи дошли у КОСИЈЕРЕ на Цетињу ? Овај свој коментар дајем у прилог поријекла презимена ПОПОВИЋ/МИЗДРАК ( Крсна Слава Свети Апостол и Јеванђелиста ЛУКА). Хвала и живјели !!!

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Драгане,
   интересује ме да ли је стара свештеничка породица Поповић из Јелићке-Приједор, која слави Стевањдан, повезана са породицом МИЗРАК?
   Ово је породица проте Симеуна Поповића (1831-1905) познатијег као МРАЧАЈСКИ ПРОТА под чијим насловом носи приповјетка Петра Кочића. Иначе, као свештеници, Поповићи се у писаним документима у овоме мјесту спомињу од 1750 године па све до 20-тих година прошлог вијека. И данас Поповићи су једна од најбројнији породица села Јелићка.

   Одговори
  • Jovana Popovic

   Ima nas iz Kosijera, tacnije iz Dragovoljica, Niksicka zupa

   Moji su Popovici iz Subjela (selo kraj Kosjerica, zapadna Srbija). Vecina stanovnistva Kosjerica je upravo i dosla iz tog kraja Kosjeri, Rijeka Crnojevica, Niksicka zupa….

   Ima par porodica u Kosjericu koji se prezivaju Popovic ali mi konkretno poticemo od Jakovljevica iz Dragovoljica i slavimo Sv. Luku. Prezime smo dobili po profesiji rodonacelnika, koji je bio svestenik Luka Jakovljevic.

   Srdacan pozdrav

   Одговори
 • Драган Д.МИЗДРАК

  Милораде мислим да нису истог поријекла Поповићи из Јелићке-Приједор, са Поповићима из Косијера са Цетиња. Међутим знам да у Дракулићу-Бањалука има неколико породица Поповић који славе Светог Архиђакона Стефана, па видите да ли неко од њих зна нешто о вашем поријеклу, јер ви сте свакако исто племе ! Нађите такође на интернету, презимена у Црној Гори, па видите који су Поповићи славили Светог Стефана и којој су линији Поповића припадали. Истина није лак посао истраживати поријекло свог презимена, али је интересантан и надахњујући посао. Братски поздрав !!!

  Одговори
 • Милодан

  Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
  Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
  ПОПОВИЋ

  -Гола Глава*, стара породица, Никољдан, уз Балачане.
  *Балачани, названи по најстаријем делу села Балачкој, су доскорашња свештенича породица и увек су били у границама своје Балачке, па и данас.
  -Грабовац*, прва половина 18. века, Скопска Црна Гора, Ђурђиц.
  *Поповиће су доселили скопски калуђери, који су били старешине манастира Грабовац, а то се види што је кућа ове угледне у чувене задружне куће најближа манастиру и у средеини његовог атара.
  -Звечка*-1, прва половина 18. века, Чајниче, Михољдан.
  *Поповићи су стара свештеничка породица од слатинских Ковачевића.
  -Каменица*, прва половина 18. века, Котешица у Колубари, Никољдан.
  *Ову доскорашњу поповску породицу доселио је неки калуђер из Каоне, њихов сродник.
  -Кршна Глава*, прва половина 18. века, Стари Влах, Св. Јоаким и Ана.
  *Поповићи овог села, доскорашња свештеничка породица, досељена прво у Докмир и насељена на манастирском имању, деобом ова два села, припала је Кршној Глави. Из ове породице је поп Тимотије Радукић из 1735. године, свештеник докмирски.
  -Орашац, прва половина 18. века, Брезјаци у Јадру, Никољдан, доскорашња свештеничка породица.
  -Радљево, прва половина 18. века, Нова Варош, Св. Врачи, уз Аћимовиће, стара свештеничка породица.
  -Радуша*, прва половина 18. века, Пећ, Алимпијевдан.
  *Поповићи су названи по претку попу Димитрију, који је због разних злоупотреба и венчања распопа Јанка Моловића из Памбуковице по потајној нерадби ваљевског епископа Герасима убијен на путу, кад се од епископа враћао својој кући у село.
  -Совљак, прва половина 18. века, Миличиница у Подгорини, Никољдан, стара свештеничка породица.
  Наставиће се…

  Одговори
 • Милодан

  Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
  Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
  ПОПОВИЋ

  -Степање*, прва половина 18. века, Какмужа у Колашину, Никољдан.
  *Поповићи овог села су потомци су палешког проте Остоје Јаношевића и до скора су били свештеничка породица. У селу зову се још и Молеровићи и врло су угледне породице.
  -Тулари*, прва половина 18. века, Конавли, Петровдан.
  *Поповићи су необично стара и угледна свештеничка породица, досељени као таква у великој давнини из Конавла у Далмацији, па је исто и данас у средини села.
  -Ђуковине*, прва половина 18. века, Годљево-округ ужички, Лучиндан.
  *Поповићи су доскорашња свештеничка породица, као таква и досељена, а у селу се зову још и: Саватићи и Гавриловићи.
  -Уровци*, прва половина 18. века, Стари Влах, Ђурђиц, уз Марковиће.
  *Марковићи су необично стара свештеничка породица, досељена као таква. Она је не само у селу него и Српству дала виђених угледних свештеника и синова, који су своје животе приносили на олтар отаџбине. Из ове породице је виђени и угледни Тамнавац из прве половине 19. века, поп Леонтије Марковић, који је први подигао устанак противу Турака и својски га помагао, не изостајући нигде из првих редова. Такав је и његов у сваком погледу примерени син поп Живко, који је онако видну улогу вршио при заузећу Обреновца 1815. године. Од ових Поповића су и звечански Нинковићи.
  -Градојевићи*, друга половина 18. века, Пљевље, Никољдан.
  *Поповића велику и угледну задругу населио је некакав калуђер из манастира Каоне као своје сроднике и до скора су били свештеници из ове куће.
  -Докмир*, друга половина 18. века, Пљевље, Никољдан.
  *Поповиће је као своје сроднике и свештенике доселио калуђер Јоаким, старешина манастира Докмир у другој половини 18. века.
  -Звечка-2, друга половина 18. века, Бачка, Ђурђевдан, стара свештеничка породица.
  -Јабучје-1, друга половина 18. века, Врховине у околини, Јовањдан стара свештеничка породица.
  -Јошева, друга половина 18. века, Скупљан у Посавској Тамнави, Лучиндан, стара свештеничка породица.
  -Каленић, друга половина 18. века, Причевић у Подгорини, Никољдан, уз Пантелиће, доскорашња свештеничка породица.
  -Паљуви-1, друга половина 18. века, Пива, Ђурђевдан, стара свештеничка породица.
  -Скобаљ, друга пословина 18. века, Кућани-Стари Влах, Ђурђевдан, велика и угледна задруга, стара свештеничка породица.
  -Бргуле-1, после 1827. године, Близоње у Колубари, Јовањдан, данашња свештеничка породица.
  -Бргуле-2, после 1827. године, Попучке у Колубари, Ђурђиц, данашња свештеничка породица.
  -Врело, после 1827. године, Срем, Никољдан.
  -Забрежје, после 1827. године, Осат, Лазаревдан.
  -Јабучје-2, после 1827. године, Шабац, Ивањдан, занатлијска породица.
  -Коцељева, после 1827. године, Уб у области, Ђурђевдан, занатлијска породица.
  -Новаци, после 1827. године, Крајина, Никољдан, занатлијска породица.
  -Паљуви-2, после 1827. године, Пипери, Аранђеловдан.
  -Паљуви-3, после 1827. године, Јабучје у суседству, Јовањдан, од јабучких Поповића, уљези.
  -Стублине-1, после 1827. године, Темишвар, Јовањдан.
  -Стублине-2, после 1827. године, Паљуви, Ђурђиц.
  -Трлић, после 1827. године, Банат, Јовањдан, покрштени Цигани-Роми.
  -Трњаци, после 1827. године, Дубица, Никољдан.

  Одговори
 • dejan

  Ja sam Popović i potičem iz Crne Gore, tačnije sa Žabljaka.

  Одговори
 • dejan popovic

  Ja slavim Sv. Arhangela, pozdrav za sve Popoviće širom sveta.

  Одговори
 • Nemanja Popovic

  Moji su poreklom iz Dragovoljica kod Niksica,slavim svetog Luku,koliko znam oko 1725.god Petar i njegov sinovac Simeun Milakovic su dosliu donje Crniljevo kod Koceljeve,tek nekih sto godina kasnije smo po popu postali Popovici,ako neko zna nesto o Milakovicima iz Dragovoljica kod Niksica nek se javi,hvala unapred.

  Одговори
  • Jovana Popovic

   Ima nas iz Kosijera, tacnije iz Dragovoljica, Niksicka zupa

   Moji su Popovici iz Subjela (selo kraj Kosjerica, zapadna Srbija). Vecina stanovnistva Kosjerica je upravo i dosla iz tog kraja Kosjeri, Rijeka Crnojevica, Niksicka zupa….

   Ima par porodica u Kosjericu koji se prezivaju Popovic ali mi konkretno poticemo od Jakovljevica iz Dragovoljica i slavimo Sv. Luku. Prezime smo dobili po profesiji rodonacelnika, koji je bio svestenik Luka Jakovljevic.

   Srdacan pozdrav

   Одговори
  • Srdjan Antonic Jovanovic

   Ja sam davno istrazivao Milakovice iz D.Crniljeva po tom tragu, doselili su 1827 iz Okletca, uzicki kraj. Znao sam samo da smo mi Jovanovici po Jovanu iz Ravnaje (II – 16023/20, str.730. Radjevina i Jadar). Stariji su prepricavali da smo iz Hercegovine sa Seobama pod Arsenijem Carnojevicem ili kao zidarske familije iz Osata, i nista vise od toga nisu znali i to se vremenom zaboravljalo i izvrtalo. Nazalost taj Milakovic koji je doselio u Donje Crniljevo (logicnije je 1825), nije imao dece tako da sa njim nema krvnog srodstva ili krvne linije porekla. Sve familije iz Crne Gore su bile stocari, planina-ravnica, uglavnom su prolazile kroz Kremna na Zlatiboru gde je bio prota Zaharije Zaharic (rodjen u Dragovoljicima a umro u dubokoj starosti 1918.) koji je zapisivao i tacno znao gde je koja familija odselila u Srbiji. Stari Milakovic-Pavlovic je bio bogat domacin u D.Crniljevu, slava je 6.Decembar, Sveti Luka (po antropologeografiji Valjeva Tamnave, Ljube Pavlovica), obzirom da nije imao dece, jednog decaka Jovana Antonica je posinio od familije Antonica-Popovica iz Ravnaje slave Svetog Nikolu (II-16023/18, str. 414, 506, 507, 634…), pa smo mi po njemu Jovanovici, (popisi Jovana Cvijica iz 1903. radio ucitelj Nenad Nenadovic, nazalost postojali su detaljni rodoslovi ali su izgoreli u pozaru u Geo Zavodu, pa kasniji podaci nisu bili tako detaljni kao oni iz 1904 kada je veliki broj stogodisnjaka bio jos uvek ziv). Milakovic je drugog momka Matija Pavlovic (1827) pobratimio, po njemu su Pavlovici iz D.Crniljeva. 1835/36 je u knjigama upisan Jovan kao brat Pavla Markovica Za prezime Popovic, je karakteristicno da je uglavnom neko u familiji bio svesteno lice, i pismen sto je tada bila retkost, a to znaci da postoji velika verovatnoca da je u crkvenim knjigama upisano mnogo vise podataka koji se mogu povezati, obzirom da iz 1904 nije ostalo mnogo. Crkvene knjige se uglavnom cuvaju u zivim manastirima, u blizini Ravnaje je Tronosa. Komunisti su posle rata zaplenili dosta tih knjiga, ali se one sada vracaju kroz restituciju, tako da ima nade da se pronadje puno podataka. Procedura je sledeca, treba traziti blagoslov od Lavrentija za boravak u manastiru Tronosa, i uz pomoc monaha pronaci i procitati crkvene knjige obzirom da su pisane staro slovenskim. Ja sam za Antonice pronasao da su starosedeoci iz Ravnaje slave Sv. NIkolu, cak sam i upoznao deo familije koji tamo zivi, interesantno i oni su znali za Jovana koji je kao dete usvojen u Donjem Crniljevu, kao i da su se godinama posecivali, to je samo 5-6 kolena, ali 150-200 god i nije tako mnogo. Srecno u nastavku, i dopisi novosti 😉

   Одговори
 • Dejan Popovic

  Moj otac je iz Baraca kod Mrkonjic Grada, a njegov pradeda se po prici doselio negde iz Hercegovine. To je sve sto za sada znam, a pokusavam da saznam tacno iz kod mesta se doselio u Barace.

  Одговори
 • Dejan Popovic

  Da dodam i najbitnije, slavimo Svetog Stefana!

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Презиме Поповић, као слављеници Светог Стефана, 1882 године не спомиње се у ШЕМАТИЗМУ дабробосанском у парохији Бараћи које је као село бројало 37 кућа и 221 душа.
   Али, Стефањдан славе Поповићи у парохији Герзово коју још чине села Брдо, Подкрај, Громиле, Локолац? и Драгиње.

   Одговори
  • vladimir popovićapi

   Prema mojim istraživanjima i saznanjima Popovići koji slave Svetog Stefana potiču sa kosova pa preko Crne Gore,Glamoča sele se sve do nekadašnjeg Varcav Vakufa tj.Mrkonjić Grada u Banjaluku gdje nas ima i danas ali samo dvije loze kao stričevići.od pamtivjeka se nisu tako prezivali ali nema pouzdanih podataka nigdje o ranijem prezimenu.to je istina za našu lozu,stim da je po pričama jedan ili dva predka ostao da živi na platou Manjače(selo Vilusi) a jedan doselio u Banjaluka sredinom 19 vijeka.To je moja loza koju sam istražio.

   Одговори
   • Милорад Богдановић

    Владимире, пошто наводиш да се бавиш истраживањем Поповића који славе Стевањдан, замолио бих те да ми одговориш на неколико питања.
    1. Да ли сте у сродству са свештеничком породицом из села Јелићи-Јелићка?
    2. Јесте ли сигурни да Бабићи у Вилусима славе Стевањдан, а који се 1882 спомињу као слављеници друге славе?
    3.Како могу доћи до писаних сазнања о миграцији Поповића од Косова ка Гламочу, па Маглају, Тешњу, Кључу, Приједору, Бањалуци и Дервенти?

    Поздрав.

    Одговори
    • vladimir popovićapitrenutno na prva dva pitanja

     trenutno na prva dva pitanja nemam siguran odgovor jer večina autora koji se bave etničkim kretanjima ne obrađuju pojedinačno neku porodicu već opčenito seobe pravoslavnih porodica i više se bave kako je koje prezime nastalo kao npr.jovanovići od jovana tj.po imenu predka popovići su prezime dobili od zanimanja tj.popa a za popoviće nisam stigao istražiti seobe dalje od banjaluke ou nekom narednom vremene-gosp-bogdanoviću a da li ste vi u srodstvu sa lemićima iz banjaluke

     Одговори
     • Милорад Богдановић

      Ви сте вјероватно лоза свештеничке породице Поповић из Јелићке, која је на овим просторима више од 300 година.
      Лемићи из Јелићке, тј. родитељи Владице у БЛ су у сродству са Богдановићима из Јелићке.

      Одговори
      • vladimir popovićapitrenutno na prva dva pitanja

       ne u srodstvu bar bližem sigurno niso naša loza je u banjaluca od 1830 moj čukundeda je jovan,pradeda Dorde,deda petar i jedini stričevići su od istog čukundede.među njima najpoznatiji je čuveni motorista i bivši prvak u moto trkama Pero.Ali i vaše mišljenje ću razmotriti poz.

   • Aleksandra

    Postovanje…ja slavim Svetog Stefana…ali moji poticu

    Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Поповић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Поповић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  Бабајић, Ба-1, Ба-2, Белошевац, Беомужевић, Близоње, Горња Буковица, Вртиглав, Вујиновача, Драчић, Дивци, Команице, Лопатањ, Лукавац, Миличиница, Мионица, Мрчић, Планиница, Плужац, Причевић-1, Причевић-2, Радобић, Славковица, Струганик и Субао.

  Одговори
 • administrator

  Поштовани, зовем се Никола Поповић, 23 год, долазим из околине Градишке (Реп Српска).
  Интересује ме поријекло моје породице. Крсна слава нам је Лазарева субота, и по предању мога дједа, мој наврдеда или отац од чукундеде Ђорђе се доселио из Црне Горе. Да ли постоји могућност да сазнам из кога мјеста је услиједило исељавање, или из којих породица вучемо коријене. Хвала.

  Одговори
 • administrator

  Милорад Богдановић:
  Никола, ако си из Драгеља или околних мјеста, ваш чукундједа је рођен у овоме мјесту и слава Лазарева субота. То можеш прочитати и на нашем порталу у ШЕМАТИЗМУ дабробосанском за 1882 годину на стр 24 и 111, парохија Драгељи, која је тада бројала 195 кућа са 1152 душа, а коју су још сачињавали Кијевци и Церовљани.
  Иначе ваши слављеници у овој Митрополији, у то доба, спомињу се још у парохији Бистрица (Приједор), Мајевац и Нови Град (Дервента), Томина (С.Мост), Штрпци, Добрун и Вишеград (Вишеград).
  Иначе, овдје можеш пронаћи доста дигитализованих књига из свих крајева, па и из Црне Горе, па много тога можеш сазнати о корјенима својим.
  Свако добро.

  Одговори
 • administrator

  Никола Поповић:
  Тачно је то да је мој чукундеда рођен у селу Церовљани, који су тада парохијски припадали Драгељима.О томе имам сазнање. Али ми опет остаје мистерија о његовом оцу, а мом наврдеди. Читао сам поријекло Ненада Поповића, чија фамилија славе Лазареву субот. Његов задњи познати предак је Протојереј хаџи Захарија Поповић рођен 1788. умро 1871. обновитељ манастира Папраће 1853. Што стоји на службеној страници парохије( http://www.spcosmaci.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=192 ) У грубој процјени, мој наврдеда је живио у томе периоду, да ли онда постоји могућност блиске родбинске везе(у то вријеме).

  Одговори
 • Милодан

  Породична презимена у Качеру, Поповић. Према књизи Милоја Т. Ракић „Качер“, прво издање 1905. године, најновије издање 2010. године – едиција „Корени“, ЈП Службени гласник и САНУ.

  Остале податке породица Поповић – порекло, одакле су и када досељени и Крсне славе можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Шутци
  -Бањани
  -Босута

  Одговори
 • Milena Popović Republika Srpska

  Интересује ме поријекло моје породице. Крсна слава нам је Sv.Ignjatije da li ima jos koji slave tu slavu i znaju porjekolo ? veliki pozdrav svim Popovićima 🙂

  Одговори
  • млађо

   Више информација на следећем линку: http://www.malesevci.rs/

   Одговори
  • Danijel Popovic

   Ja sam iz mesta Krsna Glava opstina Ub Srbija mi slavimi sv.Ignjatija Bogonosca,koliko raspolazem podacima poreklo nam je iz Kolasina,medjutim imaju jos jedni popovici u mom selu koji slave istu slavu a poreklo im je iz Bosne

   Одговори
   • млађо

    Господине Поповићу,
    велика је вјероватноћа да сте од Малешеваца, макар када је у питању крсна слава.
    Свакако ДНК тестирање би могло дати прецизнији одговор на дату претпоставку.
    Тренутно у табели ”српског ДНК пројекта” налази се једна тестирана особа која слави Игњатијевдан, у питању је Ћустић из Осиња, Модрича (РС) који припада хаплогрупи „I2a“.

    Више детаља на следећем линку:
    http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/naslovna/

    Одговори
 • Radoje Gavrilov

  Crna Gora-Kuče-Medun-Drekalović-Popović-Stanić

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Поповић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Поповић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Барајево
  -Барзиловица
  -Барошевац
  -Велики Борак
  -Вранић
  -Вреоци
  -Дудовица
  -Јасенак
  -Лазаревац
  -Велики Борак
  -Прогореоци
  -Шиљаковац
  -Шопић

  Одговори
 • Милодан

  Презимена-фамилије у Шумадији, Поповић.
  Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

  -Старо Село
  -Ботуњ
  -Марковац
  -Ракинац

  Одговори
 • Milan Popović

  Poštovani,
  Zovem se Milan Popović, rođen sam u selu Borač, u Gruži.Moj čukundeda se doselio krajem 19.og veka iz sela Bukovik pod Javorom ( stara Srbija). Slavimo Nikoljdan. Bio sam u Bukoviku,tamo ima još Popovića ali oni slave Aranđelovdan . Gledao sam njihov rodoslov i mioslim da nismo istog porekla.Pretpostavljam da su se moji Popovići pre toga doselili negde iz Crne Gore, i da se nisu dugo zadržali na Javoru. Po nekim informacijama potiču iz sela Oćiba iz Ibarskog Kolašina ali nisam siguran. Da li neko zna dalje poreklo ovog roda.

  Одговори
  • popović miln

   Potovani. živim u Lapovu otac i je iz botunja pa bi i ja hteo znati poreklo
   popovića
   poštovaje popović.

   Одговори
  • Бошко Копуновић

   Поштовани Милане,
   Знам где се налази село Борач, општина Кнић, Горња Гружа и боравио сам у њему више пута још као дјечак јер сам тада у Борчу имао сроднике.И касније као гимназијалац а потом и као студент у Крагујевцу, долазио сам у Борач, одушевљен овим селом које је вазда одавало утисак некакве тајновитости али и необичне љепоте шумадијског села у подножју јединог кршевитог брда у срцу Шумадије.Управо тај детаљ и непосредна борачка околина са имањима ограђеним каменим зидовима као да индицирају многе детаље везане за поријекло Ваше фамилије.Наиме, тачно је да је фамилија Поповића из Борча поријеклом из села Буковика на Јавору и тачно је да јој је крсна слава Св.Никола и не треба да Вас буни чињеница да сте у Буковику пронашли фамилију Поповића која слави Св. Арханђеле. Ви доиста нисте никакав род са том фамилијом. Али, нико Вам у Буковику, па ни ти Поповићи, није казао, да у истом селу, само на његовом крајњем сјевероистоку, и данас живи фамилија такође са презименом Поповић која слави крсну славу Св. Николу.Данас (2016 год.) их има свега три куће јер су се у потоњих 40-50 година непрестано расељавали у друге крајеве Србије.Они су Вама род.Према сазнањима којима ја располажем, а бавим се пручавањем и истраживањем прошлости села Буковика под Јавором већ много година, пошто сам и сам поријеклом из тога села, први Поповићи из Буковика су се населили у Гружу тј. Борач још у вријеме неуспјелог Карађорђевог војевања на Стари Влах тј. на пределе тадашњег Босанског пашалука, тачније 1809 године.При повлачењу из ових крајева, Карађорђе је говорио старовлашким устаницима да са породицама бјеже у Шумадију тј. Србију, јер тамо има доста плодне земље, неискрчене, те да се у њој насељавају избегавајући турску одмазду због дизања на устанак и приласка србијанским устаницима.По трагу комшија и рођака Поповића, у Борач и околна села досељавали су се и други буковички родови, може се рећи током цијелог 19 вијека ( на примјер Васићи и Чекеревци ).Тако су се под крај тога вијека у Борач населили и моји претци, Копуновићи, браћа Ђорђије-Ђоко и Лука, који су после великог метежа, изазваног од турских граничара са Јавора, на народном сабору код цркве у суседном селу Штиткову на Васкрс 1879 или 1880 године, убивши неколико граничара, пребегли преко границе у Србију.Да би се заштитили од могуће турске освете или изручења турским властима, они мењају презиме Копуновић у Василијевић а нешто касније у Васић и као Васићи насељавају се у Борач. Кућа им је била баш преко пута борачке школе, а гробница у гробљу у центру села, испод црквене порте, прва кад се из центра крене ка борачкој цркви,испод великог ораха, са великим спомеником који по облику одудара од осталог старог спомења у истом.Поповићи које сте нашли у Буковику су старином од чувене фамилије Борисављевића која је крајем 18 вијека обновила стару буковичку цркву и ту крај ње саградили своју кулу, конак, која и сада постоји и у њој се живи.Пошто су давали свештенике- попове, прозову ту грану Борисављевића Поповићима, а касније та фамилија по једном од својих предака који се звао Продан са надимком Бобо, прозову се и Бобовићи. Ваши сродници Поповићи из Буковика, пак, су пореклом из села Деретина изнад Ивањице и раније су се презивали Рацићи. Од њих је у село Трудово на парохију дошао поп Илија Рацић а његови потомци се по његовом занимању прозову Поповићи.Поп Илијин гроб и надгробни споменик у облику мермерног крста од студеничког мермера и данас постоји у трудовачком гробљу поред остатака древне цркве. Његови синови касније пређу у суседно село Божетиће и населе се у тзв. Горњем селу где их и сада има више кућа ( не знам Вам казати колико их је сада, али су ми добро познати а неки од њих су ми и рођаци).Данас се дијеле на Горње и Доње Поповиће.Најпре се населе на имање турског бега из Нове Вароши, али сналажљивошћу, марљивошћу а помало и неким другим радњама које им баш и не служе на част,стекли су велико имање у својину, па су неки под крај турске владавине овим крајевима тј. почетком 20 вијека па до 1912. године када је дошло коначно ослобођење, били у статусу „ага“ тј. феудалаца и имали су своје кметове зване „чипчије“, иако су били Срби.Од ових Поповића одвоји се Милисав Поповић и са породицом насели у Буковик (само преко брда) у засеок Јанковићи, на имање турске агинске породице Сали аге Аговића из Нове Вароши на чијој земљи су били и моји Копуновићи такође као кметови- чипчије иако су имали и своје земље и који се удајом своје ђевојке ороде са Копуновићима.Милисав Поповић је, као угледан Србин, убијен пред својом кућом од стране турских аскера (војника) са турске карауле Тисовица. У кући остане његова жена Симана, родом из старе српске, средњевјековне кнежевске куће Рашковића-Калајитовића из села Штиткова са два сина Марком и Матијом и кћери Полком као малољетнима.Симана је породици замијенила и оца и матер и постала позната по својој одважности и прегалаштву да су њени потомци доцније добили надимак Симанићи и као такви познатији него као Поповићи.Симана је доцније своју кћер Полку удала за дугогодишњег хајдука и комиту Јована Копуновића, брата оне двојице што су у Борач пребјегли. Надам се да сам Вам барем нешто мало помогао у одгонетању поријекла Ваше фамилије. Срдачан поздрав.

   Одговори
   • Milan Popović

    Poštovani gospodine Boško. Zahvaljujem se na Vašem odgovoru koji mi je mnogo pomogao da sklopim neke kockice koje su mi nedostajale. Video sam Vaš odgovor tek juče. U međuvremenu sam saznao da su se Popovići u Bukoviku prezivali Borisavljević. Otac moga čukundede zvao se Prodan i on se nije doselio u Borač. Biće da je to onaj Prodan- Bobo, koga pominjete u Bukoviku.Inače, već nekoliko godina za redom bar jednom godišnje posećujem Zlatar, Bukovik,Božetiće i Uvac i odlično sam upoznao ovaj kraj.
    Gde Vi živite?
    Srdačan pozdrav

    Одговори
    • Бошко

     Поштовани Милане,
     Драго ми је да Вам је моје писање о Поповићима из Буковика код Нове Вароши макар мало помогло у расвјетљавању поријекла Ваше фамилије. Могло би се о овој теми причати и више али у непосредном сусрету и разговору. Ја живим у Ужицу где сам и рођен.Моја мејл адреса ће Вам вероватно бити позната из овог коментара, па се можете на њу и јавити. Срдачан поздрав за земљака.

     Одговори
     • Milan Popović

      Poštovani Boško,
      Molim vas da mi pošaljete vašu mejl adresu
      Milan

      Одговори
      • Бошко Копуновић

       Поштовани Милане,
       Одавно нисам отварао портал „Порекло“ па нисам видео Вашу поруку да Вам пошаљем свој мејл. Сасвим случајно јуче отворих и прочитах да сте ми писали још прије осам мјесеци. Ако није касно, ево сада Вам шаљем мој мејл, па ако вас што интересује, вољан сам Вам помоћи. Поздрав.

   • Dragan Simanic

    Poštovani, Slučajno sam nabasao na vaš komentar i baš me zaintigirao. Ja sam od Simanića iz Nikšića, tačnije selo Gornje Polje, zaseok Međine, nekad pripajan Vidrovanu. Mi imamo porodično predanje o nekom Djurini Popoviću koji je iz Pipera prešao u Kuče i imao je ćerku Simanu od koje su Simanići a inače je originalno sa Kosova i Metohije, ako se ne varam iz okoline Gračanice. Pokušaću da nadjem nešto više podataka u knjizi Gornje polje kod Nikšića pa da i to postavim. Ovo što navodite o tom Milisavu Popoviću je veoma slično kao naše porodično predanje pa me interesuje da li su priče i porekla u ikakvoj vezi. Ima li neka literatura na koju biste mogli da me uputite o tom Milisavu Popoviću i da li je vama poznato da je odselio u Crnu Goru kao i da li je sa KiM originalno. Pozdrav i Hvala unapred Dragan Simanić

    Одговори
 • jovanka popovic

  pozdrav svima, moj otac je Popovic iz Donjih Vijacana, Prnjavor BiH , navodno smo porijeklom iz Crne Gore, slavimo sv. Nikolu, zanima me odkuda je moja grana bosanskih popovica dosla obzirom na slavu..moze li se ro ikako znati, znam da je predak u Donjim Vijacanima 188 i neke pomogao sagraditi crkvu, ali neznam za tragove od ranije , ako netko zna neka javi..
  pozdrav svim Popovicima

  Одговори
 • Милорад Богдановић

  Јованка,
  Поповићи у парохији Вијечани славили су 1882 године Стевањдан и Никољдан, а парох је био Стојко Поповић.
  Интересује ме да ли знате, да ли је парох Стојко из породице слављеника Аранђеловдана или Никољдана, тј из ваше породице.

  Парохија Виочани (тако се тада звала) 1882 године није имала цркву. У парохији је било 131 кућа са 1135 душа. Следеће 1883 године родило се 20 мушки и 17 женских особа. Умрло је 20 муши и 13 женски.Вјенчано 5 брачних парова.

  Презиме Поповић је тешко за претражвање порјекла њихових носиоца, јер то је презиме свештеничке породице која је прије тога имала друго презиме.

  Одговори
 • Marija Popović

  Moj deda je Popović poreklom iz Mesara, imam dosta rodbine u Trebinju i svuda po Srbiji i svi slavimo Đurđevdan. Ne znam zasto u tekstu piše da je Jovanjdan u pitanju.

  Одговори
  • Milan

   Prezivam se Popović moj deda je Jovo a praded Vuko.. Iz Mesara kod Trebinja Vuko se doselio u Jakupovce U RS. za vreme Austrougarske,, neznam nikog u Mesarima. Slavim Đurđrvdan. Ako neko zna ima neku vezu sa porodicom u Mesarima nek mi javi. Hvala.

   Одговори
   • andjela

    Ja sam poreklom iz Mesara. Moj deda, prota Vladimir Popovic, doselio se u Trebinje. Volela bih ako neko zna da mi kaze odakle su dosli u Mesare i koje je njihovo staro prezime. Slavimo Djurdjevdan.

    Одговори
 • Andjela

  Pozdrav svim Popovicima! Moja familija potice sa juga Srbije (iz Vlasotinca) o poreklu predaka znam do svog navrndede(koleno iza cukundede)Gavrila Popovica-industrijalca i trgovca koji je dosta ulozio u progres mesta. Dosta ljudi zna za njegova dela ali o njemu se ne zna puno,ako neko ima informacije volela bih da saznam vise. I da, slavimo Sv.Jovana.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Поповићћ по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

  -Осат
  -Пецка
  -Царина
  -Селанац (Дејановићи)
  -Доња Љубовиђа
  -Грчић (Сајићи)
  -Рогачица
  -Дуб
  -Рача
  -Бајина Башта
  -Заовине (Ђурићи).

  Одговори
 • Petrovic

  Zanima me poreklo porodice Popovic iz Zavoja,kod Pirota

  Одговори
 • Goran

  DALI MOZE NEKO DA NAPISE PODATKE O FAMILIJI PREDOJEVIC IZ STARE HERCEGOVINE IZ BILECE KOJI SVE RODOVI POTICU OD PREDOJEVICA DALI IMA ONIH KOJI SU SLAVILI SV STEFANA 9.1 DALI OD PREDOJEVICA POTICU I POPOVICI I SAPONJICI KOJI SLAVE STEVANDAN.KOJA SVE PREZIMENA POTICU OD PREDOJEVICA.

  Одговори
  • Небојша

   Б. Кљајевић је на основу чињенице да се Шапоње у златиборском округу помињу и као Шапоње-Грковићи, обе фамилије везао за херцеговачке Грковиће, који су старином Чупковићи од Билеће и воде порекло од братства Предојевића.

   Не знам колико је реална ова констатација.

   Грковићи и Чупковићи у Херцеговини славе Ђурђевдан.

   Одговори
 • goran

  Postovani Nebojsa hvala na odgovoru u vezi predojevica i grkovica, tj mojih saponjica .Koliko sam procitao grkovici slave djurdjevdan, stari predojevici slave nikoljdan a nigde dosad nisam cuo da moje saponje zovu grci a i nasa slava je sveti stefan .

  Ne znam zasto nas je Kljajevic povezao sa grkovicima skroz druga slava .Jedino ako postoji povezanost sa selom grkavci iz okoline trebinja pa je nekad bio taj nadimak grkavci po selu gde su davno nekad ziveli .u ovu pricu o cupovicima ne verujem bas mnogo jer slave demantuju. Mislim da su Saponje na zlatiboru jako povezane sa Lazovicima jer su neki njihovi preci bili popovi pevali na grckom pa ih tako zvali grci .A saponje i lazovici uvek se nekako prate i zive u istim krajevima .

  VELIKI POZDRAV ZA POREKLO.

  Одговори
 • Jovan Milovan Popovic

  Zovem se Jovan Popovic i zivim u Kuli – Vojvodina. Slavim sv. Djurdjic 16 nov. Iz plemena Drobnjaka su moji. Deda se doselio iz Tepaca 1946… Imali inf.o rodjacima… pozdrav

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Поповић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића „Космај“.

  -Горачић
  -Дучина
  -Кораћица
  -Рожанци
  -Ропочево
  -Сопот
  -Стојник

  Одговори
 • Бранко Сикимић

  Укратко,
  Поповићи су били једна од најбројнијих породица на простору бившег среза Љубиње.
  Мени су познати скоро сви подаци од 1800, до 1940 године, најстарији је био Перо Поповић рођен 1817 године, који је био један од носилаца домаћинстава.
  У 19 вијеку је било 14 таквих домаћинстава (имам податке), и по мојој анализи других породица (и моје), само од њих би требало бити нешто више од 1000 наследника.

  Могући број становника поријеклом из Старе Хецеговине, сигуро далеко прелази све досадашње прогнозе (број „не смијем“ написати).

  Поздрав

  Одговори
 • Goran Popovic

  Moje ime i prezime je Goran Popovic.Zivim na Malti ,slavim Sv.Jovana Krstitelja.Poreklo Pl.Popovic je sa Cetinja,tacnije Njegusa.U srodstvu su nam prezimena Petrovici i Aksentijevici.Za vreme seobe Carnejevica jedan deo je otisao u Dalmaciju a drugi u Vojvodinu,tacnije Srem.Imamo svoj grb iz 1751 god. Posle drugog sv.rata deo moje familije odselio se za Ameriku u Cikago.Pozdrav svim Popovicima i voleo bih da mi se jave koji slave Sv.Jovana Krstitelja.

  Одговори
  • Goran

   Zdravo,evo da ti se javim slavim sv. Jovana Krstitelja a ziivm u sremu poreklo nem je takodjer iz Crne Gore…:)

   Одговори
  • Душан Поповић

   Јављам се. Али мислим да нисмо род,
   моји су у Срему сигурно од краја 17 века, за пре нема података јер су црквене књиге попаљене за време последњег упада турака преко Саве.
   Да ли знаш ди су се населили у Срему? Моји су били граничари и касније `трговци и земљопоседници до другог светског рата, свештеника није било…

   Одговори
  • Marija

   Ja sam devojacko Popovic slavim Sv Jovana i meni je otac isto ovo pricao o nasem poreklu.Moji su ziveli u Kragujevcu i okolini. Bilo je 13 geberacija svestenika, najcesca imena koja su se ponavljala generacijama su Mijajlo Mihajlo Djurdje Ljubisav Ljubomir, Savo… Pozdrav svim Popovicima

   Одговори
  • Васко Попа

   Поповићи су бројно презиме код Срба, али нису сви у родбинским односима, нити имају исто порекло. Ово презиме је код православног дела становништва углавном усвајано на основу свештеничке традиције унутар самог племена као што је то случај са муслиманским презименом Хоџић.
   Суводолски Поповићи (општина Тутин- Србија) су старином Озринићи са Чева код Цетиња (Мушовић 1986: 209). У прилог томе је и казивање појединих чланова братства из Азана, рођака суводолских Поповића, да потичу из племена Озринића са Чева (насеље на Цетињу- накадашња Катунска нахија Д. П.). Један од најпознатијих Шекулараца, био је и војвода Петар Шекуларац (савременик Косовске битке 1389. год) за којег се сматра да води порекло управо са Чева. Са чевских висина, дошли су у Шекуларе код Берана. Рођаци су им Дашићи, Ракочевићи и Пантовићи који такође славе Св. Јована Крститеља (Поповић 1998: 18- 19). Милисав Лутовац такође наводи да неки Азанци тврде да је њихов предак дошао из Озринића (Лутовац 1967: 74). Књижевник и публициста Милован Ђилас, пишући о свештенику Милошу Поповићу из Азана који је блиски рођак суводолских Поповића и 46 свештеник у братству, наводи да он није био пореклом од брђанских племена, већ од српских старинаца Србљака. У борбама око територије, често су на њих нападали Клименте и племена са црногорских Брда. У тим борбама, Брђани су се доселили и измешали са Србљацима покушавајући да им наметну своје обичаје. У турском попису 1582/1583. године, помиње се и поп Вуло, (син попа Анта Живковића) који је шесто колено војводе Петра Шекуларца. Вуло је примио свештенички чин, добио парохију и уз благослов надлежног епископа, узео презиме Поповић које ће вековима носити његови потомци. Од познатих Шекулараца истицали су се и Дашо Шекуларац (потомак војводе Петра Шекуларца) и истакнути јунак и његов наследник Вук Љевач (Левак). У току 1651. године, у тајности је одржан Будимљански сабор код манастира Ђурђеви ступови где је требала да се донесе одлука о дизању устанка против Османлија. Како би о томе преговарао лично са папом, на пут у Рим је требао да крене будимљански епископ Пајсије. Пошто су османске власти откриле тај план, епископ Пајсије је ухваћен и жив одран. Поп Саво Поповић из Шекулара је такође ухваћен и обешен непосредно уз манастир. Већ наредне 1652. године, наследници Вука Љевача: Петар, Вукајло, Луко, Радош и поп Јован крећу у сеобу ка Азанама напуштајући родно Шекуларе. По усменом предању, братственици су се договорили да потомства досељене браће узму презимена по очевима: Петровићи, Вукајловићи, Луковићи и Радошевићи. Свештеник Јован (1625- 1701) је још неко време задржао презиме Шекуларац како су их називали по месту, али је убрзо вратио своје старо презиме Поповић како је и уписан у османске и у црквене књиге (Поповић 1998: 17- 24). Становници Азана нису били у чифчијским обавезама јер су, како кажу, добили царски ферман на земљу због одређених заслуга (Лутовац 1967: 74). Прекупивши пола Азана, беговске породице Ћоровића и Хајдарпашића су им наметнуле чефчијске односе те су на тај начин постали господари њихове судбине. Појединци из братства су, тражећи излаз из веома тешке ситуације, направили су радикалан корак. Две куће Луковића, у нади да ће тако боље живети, одрекли су се хришћанства и као своју веру прихватили ислам. Након тога, велики број Луковића и Радошевића се иселио из Азана (Поповић 1998: 25). Луковићи су се из Азана одселили ка Сјеници и Пећи, док је један део узео презиме Васиљевићи (претпоставка је да потичу од Васа Поповића Д. П.) и настанио се код Ивањице (Лутовац 1967: 74). У таквој ситуацији, братство Вукајловића (вероватно не сви Д. П.) које је дало велики број свештеника, напустили су братствено презиме и вратили се свом презимену Поповић. Желећи да сачува своје саплеменике и своје хришћанско наслеђе, чукун унук свештеника Јована- поп Милутин (1773- 1858), осми или девети свештеник у Јовановој лози, дошао је на идеју да на темељима порушене цркве, направи нову. Међутим, ту идеју није било лако реализовати јер су се османске власти томе енергично супротстављале, а братственици били недовољно сложни како би се црква саградила. После неколико година, та идеја је сахрањена. Пошто је оцена братственика била да се поп Милутин „кањкао“ (канио) да сагради цркву, више пута изговорена реч се преточи у презиме. Наследнике попа Милутина погрдно и иронично прозваше Кањићи. Ово је ушло у пописне и друге књиге, али је један део братства задржао презиме Поповић (Поповић 1998: 25- 26). Поједини наследници овог братства, као што је учитељ Обрен Поповић из Сувог Дола, као успомену на наметнуто презиме из Азана, наручио је да се на плочи школе у Сувом Долу 1925. године упише као „Кањић“. Пар година пред смрт попа Милутина, бахати Малисор Селим ага је убио његовог сина Вулету. Видевши да му је брат мртав, Луко Поповић на лицу места убија Селим агу. Сеоба је сада већ постала извесна. Милутинови потомци, на позив Омер- бега Ћоровића из Лозне крећу ка Пештери у сеобу без повратка.
   Најстарији Милутинов син Васо је кренуо први и стигао у пештерско село Набоје где се и настанио. Под притиском и пљачком надолазећих мухаџира, Васо је после пар деценија напустио Набоје и кренуо даље. Један од Васових синова остао је у Батњику, док је други део Васове породице кренуо са њим ка Топлици. Ту им се губи сваки траг, али се поуздано зна да су Јовановићи из Метикоша накада живели у Набојама и презивали се Поповићи што указује на то да су они директни Васови потомци. Они су, по одласку, узели презиме по слави Поповића- Св. Јовану Крститељу.
   Бека, супруга убијеног Вулете, такође је кренула ка Србији, али се зауставила у Слатини, надомак Сопоћана. Највероватније из страха од освете, преоменила је презиме у Вулетић. Њени потомци су у народу, по њеном имену, више од једног века били познати као Бекићи. Задржали су славу Св. Јована Крститеља.
   Вулетин и Васов брат Милосав се на путу сеобе зауставио у Гњилици код Рашке. Он је задржао своје наметнуто презиме Кањић и у новој средини. Међутим, убрзо су променили презиме у Милосављевић, да би после скоро целе деценије ношења овог презимена, опет вратили своје презиме из Азана. Задржали су породичну славу Св. Јована Крститеља.
   Њихов брат Луко, родоначелник суводолских Поповића, уз пратњу Омер- бега Ћоровића из Лозне, стигао је у пештерско село Биоц. Желећи да му млађи син Вук настави свештеничку традицију, Луко Поповић га шаље у Дечане, док је старијег сина Вукића везао за домаћинство. После неколико година школовања у Дечанима, као дечански ђак, стиже Луков млађи син, али не као Вук, већ као Василије. Он је са благословом призренског владике, од попа Радосава, преузео Буђевско- суводолску парохију. После неколико година боравка у Биоцу, породица је стигла и настанила се у Сувом Долу (Поповић 1998: 27- 35). После смрти свештеника Лука, који је сахрањен у Сувом Долу, о породици ће се старати његови синови, свештеник Василије и његов брат Вукић. Од свештеника Василија који је имао шесторо деце: Милутина („старог попа Милутина“ Д. П.), Милића, Недељка, Коста, Миљу и Сару и његовог брата Вукића који је имао петоро деце: Јанићија, Данила, Алексу, Софију и Станушу, разгранаће се велико стабло овог суводолског племена. Године 1873. поп Василије из Сувог Дола се помиње као приложник за обнову манастира Милешеве (2016. „Писанија манастира Милешеве…“).
   После 1970. године, скоро цело братство суводолских Поповића се иселило у Нови Пазар, Метикоше, Београд, Краљево, Чачак, Крагујевац, Крушевац, док су се неки одселили у Норвешку и Немачку.

   Одговори
 • Jovan Milovan Popovic

  ziveli rodjaci

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Поповић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића „Белица“.

  -Беочић
  -Багрдан
  -Милошево
  -Драгоцвет

  Одговори
 • LUPE

  Moj deda po majci je Dimitrije Popović. Rodjen je u selu Lepčinci kod Vranja. Samo da je i njegov otac tamo rodjen. Slava je Djurdjic

  Одговори
 • Zoran Danilov Popovic

  Na gornjoj adresi nalazi se blog koji je namenjen Popovicima iz Tepaca, Zabljak, a i svima koje to interesuje, kako bi se ostvario kontakt i eventualno saznalo nesto vise o ranijem poreklu, a i o sadasnjem zivotu bratsvenika, pa posle provere unelo u rodoslovni tekst knjige koja se ne zavrsava, vec traje.

  Одговори
 • Tatjana Popovic

  Postovani
  procitala sam Vas text i htela sam da dodam da postoje Popovici i u selu Bucje kod Priboja -odakle su Popovici (odakle je moj otac Nikola Popovic) i da slavimo krsnu slavu Sveti Stefan . i da smo sa familijom Papic iz sela Bucja kumovi vec preko 100 godina i da se ta tradicija nastavlja. 🙂

  Одговори
 • jelina popović-đurković

  Поздрав свим Поповићима! У шековићкој општини постоје најмање три фамилије Поповића који међу собом немају крвну везу или за њу не знају. Моји Поповићи су познати по проти Матији Поповићу, осуђеном на смрт на бањалучком велеиздајничком процесу 1917. Породично предање о поријеклу има неколико верзија: једна је да смо однекле из Црмнице, првобитно Огњеновићи; друго је да смо из Мостара; треће, негдје из околине Гацка, или Невесиња. Славимо Аврамије, 11. новембар. Вољела бих да ми се јаве они Поповићи који славе ову славу. Надам се да таквих има и да би то требало да буде знак блиске везе. Жељела бих да се макнем мало даље уназад од седмог кољена, докле сам стигла у истраживању.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Поповић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Лапово (Сеничани)
  -Лапово (Ресавци)
  -Кутлово
  -Марковац
  -Ботуњ
  -Лужница
  -Брзан
  -Доња Сабанта
  -Рача (Петковчани)
  -Рача (Алимпијевци)
  -Вучић
  -Ракинац
  -Прњавор

  Одговори
 • kratki

  Moji popovici zive u lijevce polju,slavimo Nikoljdan…sve sto znam o porijeklu je sto mi je baba rekla da poticemo iz crne gore.pozdrav za sve popovice

  Одговори
 • rus

  Odakle su poticu Popovici u Hrvatskoj, Vojna Krajina, selo Klokoc/Vojnic?

  Одговори
 • Jelena Popovic

  Pozdrav,
  da li mi mozete reci poreklo Popovica koji su ziveli u Ljusi, opstina Sipovo?
  Popovici(slave Djurdjevdan) su u Bosnu stigli u zbegu(ali ne znam fad i odakle) sa porodicama Zecevic, Obradovic, Lukic, Jovetic i i sto je najinteresantnije sve porodice su slavile Djurdjevdan. Sezdesetih su mnogi otisli u Vojvodinu, a ovi sto su ostali, zive u Sipovu jer je Ljusa od ovog rata pripala muslimanima. Rado bih saznala odakle su stigle sve te porodice, a narocito moji Popovici, kojih u tom delu, na zalost, skoro da vise i nema.
  Hvala i pozdrav svim Popovicima.

  Одговори
 • bojan

  POPOVICI,SELO KOMARANI,NOVA VAROS SLAVIMO SVETOG PROROKA JELISEJA, SVI VODIMO OD TRI BRATA POPOVICA KOJI SU BILI POPOVI I KOJE TURCI OTROVASE PREKOSTADE SAMO NAJMLADJI..AKO IMA JOS KO OD POPOVICA DA SLAVI ISTU SLAVU A DA NIJE IZ NOVE VAROSI NEKA SE JAVI,JER SMO VEROVATNO FAMILIJA.CUO SAM DA SU NEKI NASI OTISLI DAVNO U IVANJICU ALI NEMAMO NIKAKAV KONTAKT.

  POPOVICI SVIH ZEMALJA UJEDINITE SE!!!

  Одговори
 • Zoran Danilov Popovic

  U tekstu koji govori o Popovicima iz Tepaca u Crnoj Gori, citira se tekst iz knjige Miodraga D.Popovica „POPOVICI Bratstvo u Tepcima Zivot i porodicni rodoslov“, izdate 2.000 godine, CIP Katalogizacija Biblioteke Srbije, ID 86802444, (ukupno 283 strane). Knjiga je izuzetno sadrzajna i predstavlja dobar osnov za svakog ko zeli da upozna zivot Srba u Crnoj Gori u prethodnih 500 godina, a predstavlja i dobar primer entuzijastima koji bi da preduzmu slican poduhvat i izrade pisani trag o svom poreklu ili urade rodoslov. Moja malenkost je u pokusaju da objavljivanjem bloga na internetu, sacuva njegov amanet da se knjiga nikad ne zavrsi, te da traje kao i bratstvo Popovica iz Tepaca, ma gde se nalzili po svetu, koa i pokusaj da i onima koji citaju samo latinicu, omogucim da procitaju sadrzaj ovog za nas najznacajnijeg pisanog dela.Zelja autora knjige bice ispostovana kako se budu dopisivali novi dogadjaji u nasem bratstvu, a nadam se da ce mladji preuzeti brigu da se sadrzaj knjige o bratstvu nastavi za sledeca pokolenja.

  Одговори
 • Љубомир Поповић

  Да ли неко може да ми каже одакле су Поповићи који су се доселили негде из Херцеговине у Белу Цркву код Крупња у XVII или XVIII веку. Славимо св. Николу. Знам имена до чукундеде. Чукундеда Драгутин имао је синове Љубомира, Велизара и Сретена.

  Одговори
 • nebojša

  Treba obavezno pomenuti i popa Boška Popovića iz Momišića,pored Podgorice,a koji je spasio vladiku Danila I Petrovića od Turaka.Isto treba pomenuti četrdeset mučenika momiških koji su svi bili Popovići iz Momišića,a koje su Turci spalili u crkvi u Momišićima.Popovići iz Momišića dali su veliki doprinos srpstvu i velike su žrtve podnijeli,a sve zbog toga što su bili vjerni svojoj crkvi i našoj pravoslavnoj vjeri,srpstvu i što nisu htjeli da se poturče ni po koju cijenu.
  Krsna slava Popovićima iz Momišića je Đurđevica.

  Одговори
 • branislav popovic

  moji su 1945 dosli u vojvodinu iz zumberka(radatovici),slavimo casne verige apostola petra,voleo bi da znam odakle tacnije poticemo…..veliki pozdrav za sve popovice:)

  Одговори
 • Jovan Popovic

  Naslov je o Popovicima iz Tepaca Crna Gora Podgora.

  Одговори
 • Драгана

  Да ли неко зна нешто о поријеклу Поповића који живе у селу Сочковац, општина Петрово, Република Српска, славе Ђурђевдан; најдаљи преци за које знамо су поп Захарије Поповић и његов брат који је имао сина Јосипа, и од којих се даље наставила та лоза Поповића? Према предању, дошли су из Мале Црне Горе?

  Одговори
  • Defendor

   Не знам да ли је тај део Озрена неко до сада обрађивао? Гледао сам код Миленка Филиповића, али пошто његов рад није детаљније обрађивао порекло становништва Озрена, не спомиње ништа о пореклу становништва Сочковца.

   Што се тиче Поповића из тог краја, некада су се Софренићи из Бољанића презивали Поповићи, о чему је више писано у Монографији Бољанића, чији је аутор Васкрсија Јанковић, и која је доступна у Дигиталној библиотеци портала „Порекло“. Слава рода Софренића је Стефандан.

   Не знам колико је могуће да сте у вези са тим (бившим) Поповићима, али једино што би у вашем случају могло нешто више рећи о пореклу ваших Поповића, било би генетска аналзиа порекла.

   Одговори
 • Goran

  Zanima me poreklo Popovica,zivimo u selu V.Pcelice kod Kragujevca,ono sto znam tj. sto sam cuo je da smo nastali od popa Save Velickovica koji je dosao iz okoline Kolasina a kojem je po naredbi Milosa Obrenovica odrubljena glava.On je imao sina Stevana.Slavimo Mratindan tj.sv.Stefana Decanskog.

  Одговори
 • Aleksandar Slobodanov

  Pozdrav svim Popovicima,
  dali neko zna sta o poreklu Popovica iz Okoline Banja Luke, Kotor Varos, selo Zubovici.
  Krsna slava nam je sv. Arhidjakon Stefan.
  pozzz.

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Вјероватно је ваше порјекло из Тимара, свештеничке породице Поповић која се на овим просторима „расељавала“ по парохијама од Подкозарја до Ливна, почев од средине 17 вијека па до 20-тих година прошлог вијека.
   Стевањдан је њихова слава.

   Одговори
   • Aleksandar Slobodanov

    Милораде, јел имаш још неке податке од мојих Поповића или неке изворе гдје бих могао да пронађем још нешто у вези мога родослова, унапред много хвала

    Одговори
    • Милорад Богдановић

     О Поповићима има ти штошта испричати и написати, али највеће користи ћеш имати ако се лично сусретнеш са тиме.
     Предлажем ти да посјетиш нашу Дигиталну библиотеку http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/ ; ту имаш безброј писаних и штанпаних издања гдје се можеш упознати са својим Поповићима, на нарочито простор БиХ- Република Српска и Шематизам дабробосански за 1882 годину https://docs.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEbHQxWUNSdHJTaXc/edit заједно са књигом Презимена Срба у Босни од Ђорђа Јањатовића https://docs.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEV1hjcnQ0U09wNW8/edit .

     Наравно, ако ти послије тога будем шта могао помоћи, слободно се јави.

     И на крају, хвала ти што си прешао на ћирилицу.
     Дужни смо то нашим коријенима и нема потребе да се правимо бистрији од њих, кад се већ интересујемо о временима њиховим и ономе што су нама у аманет оставили, а посебно Поповићи из свештеничке породице. Мрачајски прото – прота Симеун Поповић, јунак Кочићевог овог дјела, требао би да буде опомена са све овог нашег краја.

     Свако добро ти желим, и остани и даље са нама.

     Одговори
     • Aleksandar Slobodanov

      Милораде, много ти хвала на твојој помоћи, баш си ме осоколио, држат ћу се твојега предлога и остаћемо у контакту.
      Пуно поздрава.

      Одговори
 • Jasna API

  Svi predhodni komentari su proizvod čitanja i prepričavanja iz pročitanih kniga raznoraznih autora,u komentarima nema niti jednog komentara nekog od tih brojnih autora pa se niti jedan ne može uzeti kao tačan.Svi mi prelistavajući knjige stičemo nova saznanja ali istina je jedino da nema NIKO sto posto dokaze o poreklu konkr.porodice Popović.To su sve pretpostavke.Večina današnjih pravoslavnih porodica u svim pričama potiću sa juga tj.Kosova,Crne Gore ili Hercegovine i naseljavaju se ovdje i ovuda u bijegu pred turskim potjerama,mjenjaju prezimena da bi se skrili jer neko je tamo davno ubio nekog turčina itd.itd..Donekle,jedino približno tačne podatke iznosi prof.Petar Aškraba Zagorski ali najvećim djelom za područje Srbije.Ko je čiji potomak ovde za naše područje je vrlo,vrlo upitno.Iz tih davnih turskih vremena NEMA podataka i sva saznanja mogu poticati tek od Austrougarske vladavine na ovamo.I večina autora pisanih knjiga se služila literaturom od nekuda,a najviše Bečkom bibliotekom zanemarujući da u KAIRU u Egiptu postoji najveća riznica podataka do kojih još pretpostavljam niko nije uspio doći ili pročitati.Ovo je samo dio mog komentara obzirom da i ja samo istražujem.

  Одговори
 • popovic milinko

  pozdrav svim popovicima posebno popovic bojanu iz nove varosi ija slavim svetog jeliseja poticemo sa juga srbije tacnije selo vlasovo povis prolom banje imalo nas je nekoliko kuca sv smo se preselili ja sam ukaludericu pored begrada

  moli svakog ko zna nesto o mom prezimenu ikako smo se doselili na jugu srbije

  Одговори
 • Владимир Поповић

  Помаже Бог! Село Азања, општина Смед. Паланка. Постоје две фамилије Поповића али се „узимамо“ међусобно. Пре много година сам из приче сад већ давно покојног рођака сазнао (ако је тачно усмено предање) да смо дошли из неког села Сикољ код бугарске границе.. Славимо Ђурђиц.

  Одговори
 • Поповић Небојша

  Помаже Бог браћо Срби ! Моје име је Небојша Поповић, пореклом сам из села Дучине подно Космаја. Крсна Слава Свети Никола. Неким површнијим истраживањем сам сазнао да смо се у Дучину населили 1820 а преко усменог предања знамо да смо ту дошли из Драгачева, пре Драгачева Чачак а старином смо из околине Новог Пазара. У Дучини хвала Богу има много кућа Поповића (и сви смо у сродству) иако смо доста страдали у прошлом и предпрошлом веку што од руку Турака и Аустроугара, што од комуниста. Волео бих ако би ми неко од вас помогао да дођем до још неких података о пореклу моје лозе и после а нарочито пре 1820-те године. Ако имате да препоручите неки линк, неку књигу или архиву био би вам јако захвалан. Нека вам Господ подари здравља и потомства и само храбро напред браћо Поповићи, Бог чува Србе !

  Одговори
 • Ivana

  Ja imam podatak da je popovica bilo na Kilavcu (bosna i hercegovina) i baka je svojevremeno govorila da je u nasoj familiji bilo 12 popova. Moj pradeda se zvao Vaso Popovic od oca Luke i Majke Djurdje ili Djurdjije. A odakle su dosli nemam pojma. To je ono sto za sada znam.

  Одговори
 • Milena Popovic

  Milinku Popoviću iz Kaludjerice koji je rodom iz sela Vlasova sa Radan planine:“Rodjo dodji da te odvedem na kućište odakle su otišli u Vlasovo Gvozdenovi sinovi Jovan,Ivan i Novica 1880. Bojan iz Varoši nam je prvi rodjak. Mi smo od Zimonjića. Znam ja za vas i Stevana Popovića pratioca vojvode Koste Vojinovića Kosovca!“ javi se, mnogo smo velika familija. Milan iz Borača da se javi,znam mu rodjake u Bukoviku i Čačku. Boška Kopuna pozdravljam kao i urednike „POREKLA“ ! Mirko Milunov Popović , selo Ravna Gora na Javor planini,opština Ivanjica. O66-632-00-11

  Одговори
 • Milena Popovic

  Posto vidim da mnogi spominju Stari Vlah, dacu neka objasnjenja. Stari Vlah nije planina nego oblast izmedju Golije, Tare i Zlatibora. Selo Ravna Gora, javorska, pripada mesnoj zajednici Kusici, opstina Ivanjica. U Ravnog Gori zive bratstva Popovici koji slave Sv. Proroka Jeliseja, koji su dosli 1809. Iz Komarana od Nove Varosi. Jedan deo njih se odselio oko 1880. U Goricane i Vlasovo na Radan planini. Krivokuci zive jos i na Bratljevu i Smiljevcu. Slave Sv. Jovana zimskog. Po nekim pricama stoji da su dosli iz Ljutog Doca od Gackog. Pomenut je Stojko Krivokuca. Pominje se 1804. Kao jedan od vodja ustanka. Kazu da je bio iz Adzibegovca iz Smederevske nahije. Imao je oko hiljadu ljudi pod svojom komandom, te je godine poginuo u Resavi, u borbi sa Turcima. Drugi izvori pominju Krivokucu u selu Markovac u Resavi, koji je poginuo od srpske puske. Austrijski izvori pominju Krivokucu kao Todora ili Pavla, kao ucesnika ustanka. Babici slave Sv. Nikolu. Deo njih otisao u Goricane, Vlasovo i gornje Dragacevo. Bradici slave Sv. Jeremiju. Kazu da su Pivljani poreklom, i oni su se odselili u Goricane i Vlasovo, inace kumuju Popovicima. Kovacevici slave Sv. Nikolu. Za Popovice kazu da su od Zimonjica. Zimonjici u Kraljevu i Arilju slave isto Sv. Jeliseja. Zimonjici u selu Gareva kod Gackog slave Lazarevu Subotu. Podatak iz knjige „Stara Hercegovina“ Jevta Dedijera. Od ravnogorskih Krivokuca je Petar Krivokuca, nekadasnji fudbaler Crvene Zvezde. Molim sve koji znaju o ovim familijama da mi se jave!

  Одговори
 • zorica popovic

  zdravo svima, da li je moguce da se ni jedan Popovic nije javio sto slavi sv.Marka?

  Одговори
 • Miroslav B Mladenovic Mirac

  Поповића има у Црној Трави (Милентије Поповић позната историска личност и његов брат Миодраг књижевник су пореклом Цинцари); у село Добро Поље (Црна Трава)-ПОПОВИћИ воде порекло од попа Цветковића; док у Власотинце их има три БРАТСТВА:једно је насељено из Дубраве(Крчимир-вероватно цинцари), друго од Поповића (из с. Борин Дол-погинуо у ратовима противу Турака) и трећи РОД ПОПОВИЋ (надимак „Дурко“) је насељен у Власотинце из Призрена. Његова Крсна слава је Св. Никола.
  Иначе у овом крају се махом презиме рода „изводило“ из свештеничког назива ПОП и преносило се на наредна поколења у презимену РОДА..

  Одговори
 • Nebojša

  Pozdrav svima! Imam pitanje odnosno molbu za pomoć. Po usmenom predanju, negde oko 1690. je Nikola Popović sa 4 sina došao iz Hercegovine u Srbobran u Vojvodini. Od ta četiri sina su nastale četiri familije: Mudrinski, Nikolić (džaver-srbogradski), Šarčev i Došić. Sve porodice slave svetog Stevana. Zanima me da li bi neko mogao da pomogne sa informacijom oko toga odakle tačno su mogli doći i eventualno sugestija po kojim knjigama dalje da kopam u potrazi za informacijama o precima. Hvala unapred!

  Одговори
 • Stefan

  Postovani moja porodica Popovic se u 18 veku doselila u opstinu Gadzin Han tacnije selo Grkinja,po podacima koje imam negde sa Kosova i Metohije.Moj predak Djordje bio je svestenik koji je ubio turcina u starom kraju pa je morao da prebegne u Zaplanje(opstina Gadzin Han).Mi slavimo svi svetog Nikolu od kad se pamtimo…Voleo bih da dobijem jos neki podatak ako neko nesto zna o mojim Popovicima…Pozz za sve Popovice sirom sveta 🙂

  Одговори
  • Nikola Popovic

   Pozdrav Stefane,

   Moji Popovici su iz velikog Krcemira, isto opstina Gadzin Han(zaplanje). Koliko znam tu je bilo dve porodice Popovic koje nisu u rodbinskoj vezi. Ja sam iz linije Popovica poreklom od popa Koste Popovica(cukundeda valjda).

   Одговори
 • Otac Predrag

  Pomaze Bog
  Ja sam svestenik odrasto u Vrnjackoj banji. Dosli smo sa krajine ,poslednjih godina pre rata ziveo sam u slavonskom Brodu. Po svojoj slavi koja je retka, i ovde kako vidim, verovatno smo sa podrucija crne gore mada imam neku dalju porodicu na kosovu. Inace slavimo casne verige sv. Petra apostola 29.01
  Bio bih zahvalan ako bi mi dali bilo kakvu smernicu u daljem istrazivanju svojih korena! Moj mail je [email protected]
  Bog vas blagoslovio +

  Одговори
 • Zoran popović

  Greetings and Salutations Brothers and sisters.
  Popović od Krš Zabljak.

  Patron Saint Sveti George

  Одговори
 • Nikola Popovic

  Stefane moji su isto iz opstine Gadzin han, selo veliki Krcimir. Znam da su tamo bile dve porodice Popovic koje nisu u srodstvu. Moja porodica slavi Arandjelovdan i najdalje sto znam je valjda cukundeda pop Kosta Popovic. Pozdrav prezimenjacima 😀

  Одговори
 • predrag popovic

  Uh nacitah se…. ali nenadjoh sto trazih…
  Da probam, mozda se neko od mojih popovica i javi
  Poticem od Koste Popovica tomi je cukun deda … koji je sa 4 sina prebego ,,sa kosova ilicrne gore nemogu tacno znati.doselili se U sajince kod vranja trgoviste pcinja.kost je imao 4 sina ,tomu ,danila koji je poginuo u austrougarskom ratu na drini,nikolu i pop ristu .ako je nekom podatak poynat nek se javi krsna slava nikolljdan..pop rista inace moj pra deda srebrna linija je imao sina pop blagojukoji je sluybovao u belom potoku nadomak beograda a posle i u beograd

  Одговори
  • predrag popovic

   Prvo da se izvinim na dodatom textu ali ne znam kako da nadjem jos popovice.. doso sam do odataka sledece sadrzine..
   Moj cukun deda Kosta Popovic ubijen od strane bugara1915 na moravi kod vranjske banje oko svetog nekole…… njegov Jedan sin Rista Popovic i supruga Milica Popovic ubijeni 7.12.1915 U jelasnici kod Surdulice …njegov drugi sin Danilo nadimak Danca.. poginuo u austrougarskom ratu ..,treci sin Nikola ucitelj iz Skoplja sa porodicom doso i nastanio se u pomenutom selu jelasnica i za njegovog cetvrtog sina Tomu nemam podatak znam da je bio zemljoradnik.
   Rista Popovic je imao sina popBlagoju sa sluzbom u Beogradu i sina Branka ucitelj koga su Bugari ubili .. Ako neko zna nesto o ovoj fsmiliji popovica ili bilo kakav podatak bio bi zahvalan u ime nase buduce dece ..A zelim da pozdravim sve Popovice na citavoj planeti

   Одговори
 • Aleksandra

  Moji Popovići su iz Klenja. 1792. je došao pop Đurađ sa braćom u ovo mesto, a u vezi smo sa Đukićima. Krsna slava nam je Lazareva subota.

  Одговори
 • Velibor

  Da li ko moze da mi ista kaze o trgovackoj porodici Popovic iz Velesa (Makedonija) iz koje potice moj deda Spasoje koji je bio prota u manastiru Pecka Patrijarsija do 1933. godine kada je preminuo. Krsna slava je Sv.Nikola.Bio je ozenjen mojom babom Katarinom iz Drodnjaka.

  Одговори
 • Jovan

  Pozdrav za sve Popovice.Moji su Popovici sa Hrgara.Predak nam je cuveni hajduk Pecija Popovic.Doselili na Ravne Kotare sa knezom Danilom iz Sinja.Pre Sinja doselili iz Glamoča 1689 god.sa hajdukom Radovanom Prijicem u Biskupiju.Postoji i mesto Popovici kod Glamoca kao i mesto Stari Popovici kod Biskupije pored Sinja.Svi ovi Popovici slave svetog Nikolu sem jednog ogranka koji se iz Nebljusa odselio prema Sanskom Mostu i promenio slavu.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ПОПОВИЋ (п,к,м). Поповићи (п), у Самобору, Малој Грачаници и Дражљеву (Гацко), Бјелошев Долу и Крушевици (Љубиње), Равном, Драчеву и Дријењанима (Попово), у Мостару и другим мјестима. У Самобору су поријеклом из Пиве. Предање каже да су у роду са Стеваном Мусићем, јунаком из народних пјесама. Славе Савиндан. У Дражљеву су „од Кисића из Пријевора“ код Билеће, одакле је „дошао један Глоговцима у најам, загледао се у њихову дјевојку и оженили га“. Син овог најамника је постао поп, а иза њега је, кажу, било још десет попова из овог племена. Славе Никољдан. У Малу Грачаницу су Поповићи доселили “послије окупације“ из Дражљева. У Бјелошев До и Крушевицу су дошли из Загоре (Требиње). Славе Ђурђевдан (59:201,205.272,273.280,281;84:75,160,172.173). Поповића има у Жакову и Месарима (Подбрђе и Требиње) и у Требињу. Славе Јовањадан. У Требињу је рођен сликар Атанасије Поповић (1885-1948). Студије је завршио на Академији у Бечу 1918. године. Од 1920. настанио се у Дубровнику и ту остаје до краја живота. Повремено је одлазио у Босну, гдје су настала његова бројна ликовна дјела из живота рудара Брезе и Вареша. Сликао је и портрете, мртву природу, босанске и далматинске пејсаже. Поповићи (к) су у Домановићима (Чапљина). Потичу од Вратошића из Требимље у Попову, одакле су побјегли „од глади“ у Домановиће (59:253). Поповићи (м) су живјели у Билећи. У другој половини 16. вијека у овом мјесту се помиње Синан Поповић. За њих се зна „да су до турске окупације биле кршћанске породице“ (97:173).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Aleksa Popovic

  Замолио бих вас за помоћ. Презиме Поповић, крсна слава Никољдан. Сродници хајдука Петра Пеције Поповића. Настањују се у Врточе 1880. године. У књизи Сабор у Врточу има записано све од тог тренутка, а пише да су у Врточе дошчи из Небљуса. У књизи Поуње у Босанској Крајини пише да су у Небљуси дошли иза Свиштовског мира 1791. Такође пише да су по предању у Небљуси дошли са кнезом Николом, који је у Равне Котаре дошао из Грахова. Мој прађед који је рођен у Врточама причао је да смо пореклом из околине Никшића и да смо одатле прво отишли за Билећу па одатле за Небљуси. Како могу да сазнам тачно из ког дела око Никшића и ком смо племену припадали? Био бих вам веома захвалан на одговору какав год био. У напред хвала.

  Одговори
  • Milena Despotovic

   Postovani Aleksa
   Ako imas vise informacija o poreklu prezimena Popovic bilo bi lepo ako bi mogao da ih podelis samnom. Petar Petrovic Pecija je mojoj majci pradeda tj.rodjeni brat majcinog pradede. Nama moj deda macin otac Nikola Popovic od oca Petra Popovica koga su isto zvali Pecija rekao da poticemo iz Plemena Vasojevica. Hvala i puno pozdrava Milena Despotovic

   Одговори
 • Luka Popovic

  Moj cale je sa Kosova tj iz Obilica odatle se premestio u Kraljevo. Slavimo Sv. Arhangela Mihaila

  Одговори
 • Marija Popovic

  Pozdrav svima. Moje prezime je Popovic i krsna slava je sv Arhangel Mihail. Jedino sto znam je da mi se pradeda zove Aleksandar Popovic rodjen 1924. ja mislim, i da je ziveo u selu Valnis, opstina Babusnica, u blizini Pirota. Ako ima Popovica koji slave sv Arhangela nek pisu jer koliko sam primetila malo je nas takvih. Veliki pozdrav!

  Одговори
 • Tomislav Popović

  Moji slave Sv.Arhangel Mihahajla i malo nas slavi tu slavu

  Одговори
 • Ljubiša Popović

  Pozdrav svim Popovićima!
  Interesuje me da li neko može da mi kaže nešto više ili gde mogu dobiti informacije o Popovićima sa Pive, Crkvičko Polje, Crna Gora? (Slava Đurđevdan)
  Unapred zahvalan i veliki pozdrav!

  Одговори
 • Milan Popović

  Poštovani administratore,
  M lim vas da mi pošaljete mejl Boška Kopunovića obzirom da on zna mnogo o mojim Popovićima u selu Borač
  Pozdrav Milan

  Одговори
 • Vaso Popović

  Pravoslavni vojni sveštenik Vaso (Jovan) Popović iz Bijeljine (Republika Srpska), Krsna slava Sveti Nikola, od Popovića iz Pisara, opština Šamac

  Одговори
 • Sreten Neskovic Buradja

  Pregledao sam dosta komentara a i bezbroj izvora da sje prezime Popović nastalo po slugama božijim, popovima. Gosn Ananić ima iste izvore kao i ja pa da dodam lozu Popovića koji su po geneologiji SAMOBORANA od 16 og do polovine !7 og veka potomci Marka Omakalovića koji imade 4 sina MIloša, Davida, Nikolu i Jovana. Od Jovana su braća Simo i Joko. Simo dade sinu ime Joko pa dalje Tomo, zatim Jovo, od koga nastade prezime Popović. Joko isto sinu dade ime po bratu, Simo, od njega Jeftan i prezime Jeftanovići. Dodajem i sva prezimena nastala iz loze Markove. BAJEVIĆI, SLIJEPČEVIĆI, DESPIĆI, RAŠOVIĆI, DUKIĆI, moji DAVIDOVIĆI, od kojih je moj čukundeda Neško Davidović, nastanio se u Burađi-Nova Varoš i od njega Neškovići. Zatim POPOVIĆI, JEFTANOVIĆI, DABOVIĆI i STAROVIĆI. Ukupno 10 prezimena.

  Одговори
 • Момчило Поповић

  Поздрав Поповићима!
  Ја сам рођен у селу Говза, општина Фоча, Република Српска. Поријеклом смо из Црквичког Поља, славимо Ђурђевдан.
  Тренутно живим у Аранђеловцу.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top